Amcsi kocsit Lengyelországból

2010.08.22. 08:51

Tisztelt Váradi Mihály úr!

Amerikai autót szeretnék vásárolni Lengyelországból. Sajnos ott nem tudják meghatározni a környezetvédelmi besorolását, mivel nem használják. Nálunk viszont az alapján kell befizetni a regisztrációs adót. Mivel ők semmi hasonló dokumentummal nem rendelkeznek, ezért nekem kellene valahogyan beszerezni. Felvettem a kapcsolatot egy amerikai kereskedővel, aki árul ilyen típust, de nem tudtam neki pontosan elmondani, hogy mire is lenne szükségem.

Az autó egy Chevrolet Cobalt lenne, 2000 cm³, 2006-os gyártmány. A világítás már át lett alakítva, hogy megfeleljen az európai előírásoknak.

A kérdésem:
Milyen dokumentumot kell beszereznem hozzá, hogy be lehessen kategorizálni? Mi annak a dokumentumnak az angol neve? Már kérdeztem a gyártót is, de nem válaszolnak. Szerintem azért, mert nem tudják, hogy mit is akarok pontosan.

A másik kérdésem:
Ha megvásárolom, hogyan tudom elhozni Magyarországra? Az ottani hivatal azt mondta, hogy náluk nincs ideiglenes rendszám, egyszerűen majd a magyar hivatal fogja jelenteni nekik, hogy itt regisztrálták. Azt viszont nem mondták, hogy mennyi ideig használhatom lengyel rendszámmal. Ez tényleg így van? Elég egy adásvételi, a papírok, és elhozhatom?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Péter

Tisztelt Péter!

A környezetvédelmi besorolással kapcsolatban a Közlekedési Hatósághoz fordulhat, mivel a műszaki szemle során itt végzik a besorolást.

Amennyiben a jármű lengyel rendszámmal van ellátva, és érvényes a forgalmi engedélye, úgy az adásvétel után ezzel a rendszámmal haza tudja hozni.

Nálunk a rendszámot kell leadni ahhoz, hogy kivonható legyen a jármű a forgalomból, és a kötelezőt ne kelljen tovább fizetni. Nem tudom, hogy a lengyeleknél ez hogy lehet másként.

Itthon a forgalomba helyezéshez a jármű forgalmi okmányaira, az adásvételi szerződésre vagy számlára lesz szüksége. A környezetvédelmi besorolást a műszaki vizsgával egyidejűleg a hatóság fogja elvégezni.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő