2011.10.14. 12:56

Tisztelt Vámszakértő!

Feleségem bátyja (magyar állampolgár) pár éve életvitelszerűen Mexikóban él, viszont évente egyszer kétszer hazalátogat 2-3 hétre. Ilyenkor nagyon kellene neki itthon egy autó, és mivel Mexikóban autócsere előtt áll, felmerült, hogy nem adja el a régi autóját (2007-es Mitsubishi), hanem hazaküldi Mo-ra és amikor szüksége van rá, akkor használja. Az autón mexikói rendszám lenne, az azzal kapcsolatos biztosítást, egyéb terheket továbbra is Mexikóban fizetné.

Milyen papírokkal használhatná ezt az autót itthon? Felmerülhet bármilyen probléma a hatóságok részéről?

Esetleg érdemes/lehet rá itthon kötelező biztosítást kötni, hogy egy esetleges baleset esetén könnyebb legyen az ügyintézés?

Közvetlen hozzátartozói használhatnák-e ezt az autót és milyen feltételekkel?

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Péter

Tisztelt Péter!

Az autó mexikói rendszámos EU-n belüli ideiglenes használatára csak a magyarországi hazautazás idejére - egyszerre maximum 6 hónapra - volna lehetősége a felesége bátyjának.

Az autót a visszautazás után vissza, illetve ki kell vinnie az EU-ból.

A járművet mexikói rendszámmal Önök még akkor sem vezethetik, amikor a felesége bátyja itthon tartózkodik.

Tisztelettel!

Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.