Ilyen állat nincs is

2009.11.02. 07:28 Módosítva: 2009.11.02. 07:28

Adatlap Renault Kangoo Be Bop 1.5 dCi - 2009

  • 1461 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 106 LE @ 4000 rpm
  • 240 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    12.3 másodperc
  • Végsebesség:
    169 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.4 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    6.3 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.9 l/100km
  • 4 900 000 Ft

Előre dupla tetőablak került, amit két fázisban nyithatunk, középtájt pedig egy üvegcsík segít a tágasság érzetet javítani Tárolóhelyek voltak dögivel, a könyöklőben levő üregben simán eltűnt a 1,5 literes ásványvíz és az ablakmosó spricni. Zörgést csak a hátsó traktusban tapasztaltam, de ez a kivehető székek sajátja, egy kis kenőanyag hatására elmúlik. Kicsit érthetetlen volt a huzat és a „kárpit” narancs/kék kombinációja, ami sajnos nem üt akkorát, hogy érdekes legyen, inkább csak fura. Nekem speciel jobban bejönne a sajtógalériában is látható bordó/fekete.

Az ülések kicsit sámli jellegűek, de egyáltalán nem kényelmetlenek és remek a kilátás belőlük a forgalomra. Erre jegyezte meg Papp Tibi, hogy olyan, mint világítótornyot vezetni. És akkor még nem is ült hátul, ott ugyanis 5 centivel magasabban van az utas. A magas építésnek köszönhetően nem sok esélyünk van lecsapni az alját, viszont beépített bio-kisodródásgátlóként is működik, mert az ember alaposan átgondolja, hogy mennyire vegye gyorsan a kanyart. A magas karosszéria viszont meglepően érzéketlen volt az oldalszélre.

Amúgy szerencsére a Renault-nál átgondoltabban szerelik fel a tesztautókat, így az egész jól rugózó futóművekre 16″-os felniket raktak, amiért nagyon hálás voltam. A váltón mind a 6+1 sebesség jól kapcsolható, jó lenne, ha később is ilyen maradna. A motor gyengébbik variánsával már jó pár tesztautóban találkoztam, most az erősebben se kellett csalódni, szépen gyorsult, viszont semmivel se fogyasztott többet: az egyheti átlagfogyasztás vegyes körülmények között 5,5-6 liter között jött ki.

A Renault árlistájában szimplán felszereltségnek álcázta a Be Bopot, és igen, ezt sikeresen tette, mert még Karotta is rákérdezett, hogy az nem csak egy extra csomag? Hát nem. Csak egyféle felszereltségben létezik, kétféle motorral, emiatt nincs is mondjuk Authentique (fapad Renault-éknál) belőle, hanem kizárólag a full verzió. Sajnos ez az árán is meglátszik, ahogy a Soulnál és C3 Picassónál, úgy ennél is kissé vastagon fogott a ceruza. A nálunk járt dízel változat alapára 4 900 000 Ft, ehhez jön még a tolatóradar 85 000-ért, és a tempomat meg az EuroNCAP értékelésén akár 0,5 pontot érő sebességhatároló 80 000-ért.

Egy furcsaságot is találtam az árlistában, az automata klímaberendezés (ami a tesztautóban kicsit összevissza működött) + automatikus fényszóró-felkapcsolás (ami furcsa megoldással, a kapcsoló végére biggyesztett gombbal aktiválható) + esőérzékelős ablaktörlő együtt 140 000 forintba kerül, ámde a két utóbbi a Be Bopnál széria, így remélhetőleg ez csak elírás. Plusz még belekerült 235 ezerért egy kihívásokkal küszködő navigációs rendszer, ami kizárólag a nagyon fő útvonalakat rajzolta ki. Nem is értettem, hiszen a Renault-nak van teljesen jó is, mint amivel a Scenicben találkozhattunk. Így a jócskán az ingerküszöb felett lévő 5 440 000-es ár jön ki, ami a jelenlegi helyzetben nem igazán segíti a Renault eladásait.

Totalcar értékelés - Renault Kangoo Be Bop 1.5 dCi - 2009

Jó ötlet, csak kicsit félkészen megoldva. Remélem lesz belőle facelift. És hát az ára...