Egy gonddal megint kevesebb

Teszt: Chevrolet Cruze LT 2,0 D Aut

2010.02.04. 07:06 Módosítva: 2010.02.04. 07:06

Adatlap Chevrolet Korea Cruze LT 2,0D aut - 2009

 • 1991 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 150 LE @ 4000 rpm
 • 320 Nm @ 2000 rpm
 • 6 seb. automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  10.0 másodperc
 • Végsebesség:
  210 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  7.0 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  4.8 l/100km
 • 6 076 000 Ft

Isten irgalmazzon a biciklisnek, ha 45 fokos szögben sorolunk be egy útra, vagy nekünk, ha fél-hátulról nem biciklis jön, hanem teherautó. Semmit nem látni. A tükör csak egy viszonylag szűk sávot mutat, ha annál szélesebben, de még hátrafelé kell néznünk, hiába nyújtogatjuk a nyakunkat, alig látunk valamit. Megnéznék már egyszer egy jó kis EuroNCAP-statisztikát a modern karosszériák nagy holtterei miatti balesetek áldozatairól.

A kétliteres dízel, ha elvonatkoztatunk a hangjától, ezzel az automata váltóval tökéletes kombináció. A 150 lovas VCDi alapban nyilván nem rossz. A hirtelen padlógázra az automata késlekedésével súlyosbított turbólyuk is megvan. Hanem viszont a normális, taxis típusú közlekedésben elképesztő, hogy az automata mennyire alacsonyan tudja tartani a fordulatszámot – ebből a szempontból ez magasan a legjobb autó, amelyben az utóbbi években ültem. Korábban panaszkodtunk már ugyanerre a motorra kézi váltóval – hát erre nem fogunk.

Városban dinamikusan járhatunk vele anélkül, hogy 1500 fölé menne a fordulatszám – valami ilyesféle kombináció kéne a Captivába is, természetesen a nagyobb tömegre átreszelve. Leszámítva, hogy beee-beee, meeee-meee, hidegen is, melegen is hangos, de legfőképpen gyorsításnál hallatja hangját, még ha nem is forgatjuk 2000 fölé. Ha meg gyúrnának még egy kicsit hangszigetelésre, megölnék a használt Mercedesek piacát. (Pista vonatkozó összeesküvés-elmélete, hogy a halk Chevy-dízel is az Opelt veszélyeztetné.)

Beülünk, elindulunk, nyomjuk a gázt, ahogy szoktuk, aztán percről percre azt látjuk, hogy kevesebb is elég. Szenzációs a turbó, az elektronika és az automata váltó összehangolása. Országúton végül nem tudtam kipróbálni, mert épp ezen a hétvégén vált járhatatlanná az ország, de gondolom, 130 körül se működik máshogy. Az alacsony fordulatszám pedig azt ígéri, hogy a dízel nem hullik szét idő előtt, hogy az ember elveszítse a fogyasztásból (9,3 városban, nagy hidegben) eredő megtakarítást.

A takarékos dízel nagy hátránya a fűtésmentesség: mínusz 5 fok körül már kb. 20 perc kell, hogy bemelegedjen az autó, de meleg nem nagyon lesz. Én a klímát maximumra (HI) állítottam, lábra, és csak a ventilátort tekertem kicsit feljebb, ha már jött is valami meleg. De így sem nagyon sikerült a lábamat rendesen felmelegíteni. Ahogy kabrióba a klíma a kötelező extra, modern dízelt ülésfűtés nélkül nem szabadna venni. Vagy egy jó állófűtéssel, amellyel előre be lehetne melegíteni.

Szavazzon!

 • 2626
  Dízel automata Cruze kéne
 • 1712
  Egy 68-as Chevy Nova kéne
 • 801
  Megvárom az Astra szedánt
 • 299
  Inkább egy fapados Logan
 • 120
  Csak a Thalia

Az extrákhoz tartozik, hogy az első villanyablakok csak lefelé automaták – a GM biztos kipiackutatta, hogy a Cruze felfelé is automata villanyablakai elkannibalizálnák a vásárlókat az Astrától. Aki figyelemmel kísérte a Daewoo csődjét, tudja, hogy a bukást nem a rossz minőség okozta, épp ellenkezőleg: az önálló Daewoo épp arra ment rá, hogy rosszkor költöttek sokat fejlesztésre. Ennek gyümölcseit pedig most a GM aratja le: az Epica még csak egy kiváló autó volt bumfordi formatervvel, a Cruze viszont még jól is néz ki. Ha szedánra izgulnék és többet használnám városban, mint országúton, simán kéne.

Totalcar értékelés - Chevrolet Korea Cruze LT 2,0D aut - 2009

Alig ötmillió fölött ez nagyon jó vétel, élhető autó. Ha lehalkítják, tökéletes lenne.

Népítélet - Chevrolet Korea Cruze

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.