Ha Focus, akkor csak ez!

Megvolt: Ford Focus 1.6 SCTI EcoBoost

2011.09.07. 07:26

De térjünk rá a motorra, hiszen ez az autó legizgalmasabb része. Az 1600 köbcentis, 180 lóerős, turbós EcoBoost a Ford egyik legjobb motorja, amely sok hasznos és élvezetes tulajdonságot egyesít magában. Kezdjük az erejével. Bár az új Focus 1333 kilójával nem könnyű, így is 7,9 másodperc alatt gyorsul százra, de felejtsük el a számokat, hiszen nem az a lényeg, hanem amit a sofőr érez.

A tesztautó elképesztően erős és gyors, nagyon nagy élmény volt vezetni, többször magamra kellett parancsolnom, hogy ne szegjem meg minduntalan a közlekedési szabályokat. Ugyanakkor a Focus 180 lóereje még nem uralhatatlan, vagyis hamar hozzá lehet szokni; kis autózás után némi önkontroll mellett már nem fogja életveszélybe sodorni magát az ember.

A másik jó hír, hogy a motor tényleg ekó, vagyis gazdaságos. Bár az első pár kilométeren sikerült tíz liter közelébe tornáznom a fogyasztást, normális tempóban haladva visszakúszott egészen 8,5-ig, ami városban ilyen erős motortól – start-stop rendszer ide vagy oda – kiváló eredmény. Volt a szerkesztőségben kolléga, aki hangosabb motorra és kipufogóra vágyott volna, de szerintem ez a kocsi így jó, ahogy van. A Focus családi autó, úgyhogy tökéletes ilyen csöndesen: a motor még akkor sem üvölt, ha nagyon felpörgetjük. Nekem a váltó is tetszett, nagyon kezes volt és rettentő praktikus a hatodik fokozat, hiszen így autópályán sem megy föl feleslegesen a fogyasztás.

Ha nem olvastam volna a másik totalcaros Zsolti, Göbölyös kolléga cikkét, és nem tudtam volna jó előre, milyen szofisztikált futóművet szerkesztett a Focusnak a Ford, akkor is észrevettem volna, milyen sportosan viselkedik a kanyarokban. Még csikorgatni is nehéz volt a gumikat, olyan szépen fordult  mindenhol. Persze a sportos beállításnak fonákja is van, a tesztautó kicsit rázott a göröngyös utakon, de nem annyira, hogy kellemetlenné tegye az utazást.

A végére szidnám kicsit a négyajtós kivitelt, csak hogy valami rosszat is mondjak. Egyszerűen nem látom be, mi jó van abban, ha nem tudjuk összenyitni az utasteret a csomagtartóval, nem tudunk nagyméretű tárgyakat szállítani a kocsiban és képtelenség menet közben előhalászni a térképet vagy a hisztiző gyerek játékát a csomagtartóból. Ha szebb lenne, esetleg még megérteném, de szinte sohasem az; a három- és az ötajtósok, de még a kombik is harmonikusabb látványt szoktak nyújtani.

Melyik a legszebb Focus?

Ha esetleg még mindig nem győztem meg önöket, íme, a végső érv: a négyajtós drágább, mint az ötajtós. Bizony, a 180 lovas Focus – melyet kizárólag a legmagasabb, Titanium felszereltségi szinttel forgalmaznak – 6,56 millió forintba kerül öt ajtóval, néggyel viszont 120 ezerrel többe, 6,68-ba. Én biztosan az előbbit választanám.