Zárjátok be az asszonyaitokat!

Teszt: Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

2011.10.23. 08:26

Adatlap Chevrolet Korea Aveo 1.4 LTZ - 2011

  • 1399 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
  • 101 LE @ 6400 rpm
  • 131 Nm @ 4200 rpm
  • 5 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    12.2 másodperc
  • Végsebesség:
    177 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.9 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    7.7 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.9 l/100km
  • 3 610 000 Ft

Az ülések szerencsére nem túl keskenyek és kényelmesek is, a puhábbik fajtából. Elképesztően széles spektrumon állítható a vezetőülés, úgy el tudtam süllyedni az Aveo bendőjében, mint valami versenyautóban, ha pedig felfelé pumpáltam, majdnem bevertem a fejem. Ugyanez igaz a fel-le-ki-be állítható kormányra – mármint nem a fej beverés, hanem a széles spektrum.

A megnövekedett tengelytávnak köszönhetően nemcsak elöl terpeszkedhetünk kedvünkre, de hátul is jó a helykínálat. A műszerfal nagyon mókás, nekem Pirx kapitány kalandjait juttatta eszembe, ahol kenyérpirítóból meg kotyogós kávéfőzőből készültek az űrhajók; ez is egyszerre modern és retro. A meglepően kicsiny műszeregység meglehetősen rendhagyó, nem lenne rendszeridegen egy húszéves autóban, mondjuk egy Fiat Tipóban, de egy modern sportmotoron sem. Mókás, hogy a fordulatszámmérő analóg, a kilométeróra viszont digitális.

A műszerfal egyébként egyszerű, de van pár nagyon jó ötlet, ilyen például a két gumis aljú telefontartó rekesz a középkonzol mellett vagy a kerek, tetszőleges irányba állítható szellőző, vagy az anyósülés alatt a tárolórekesz. Az anyagok minősége a fontosabb helyeken jó; van persze olcsó műanyag is bőven, de nem több mint a vetélytársaknál, vagyis az Aveo beltere nem tűnik túl olcsónak, a jópofa, modern kisautó életérzése tehát bent is megvan.

Az 1,4 literes benzinmotor kereken 100 lóerős, amit érzünk is meg nem is. Alacsony fordulaton meglepően jól használható, azon vettem észre magam, hogy folyamatosan elváltok háromezres fordulat környékén, mert egyszerűen nincs szükség több erőre a városi autózás során. Hanem amikor kipróbáltam, mit rejt a magasabb fordulatszám-tartomány, csalódás ért. Hiába forgatom, csak a hangja és az étvágya nő a motornak, az ereje alig, többek között ez lehet az oka annak, hogy 12 másodpercig tart elérni a százas tempót. Persze mindennek van előnye: 7 literből simán megússzuk az autózást még városban is. A motorhoz tartozó ötsebességes váltó teljesen oké, kicsit hosszú utakon jár, viszont nagyon pontos, más szóval tökéletesen megfelel az elvárásoknak.

Azt már említettem, hogy a kocsi orra időnként leér. Ez azért is kellemetlen, mert az Aveóval a telekre is simán ki lehetne járni, olyan puha a futóműve, a sztenderd városi kátyúk, huplik nem jelentenek neki kihívást. Ennek persze ára van, bár nem fordul szánalmasan rosszul, azért élményautónak ne ezt válasszuk – de gondolom a célközönség köreiben egyébként sem elvárás a beton kemény futómű.

Az Aveóval nagyon kellemes volt közlekedni. Nem egy adrenalinbomba, de egy kellemes, dinamikus tempóra kapható, ráadásul úgy, hogy a motort nem is nagyon kell forgatni. Az utastér hangszigetelése átlagos, vagyis mindaddig csend van, amíg nem kezdjük el hajszolni. Nagy sebességnél már jön egy kis futómű- meg szélzaj, és az 1,4-es Ecotec is felhangosodik, ha nagyon megkínozzuk, igaz, a riválisoknál sem megy ez másképp, aki nagyobb csendre vágyik, vegyen nagyobb autót – drágábban.

Igen, az Aveo egyik legfőbb vonzereje - megnyerő külsején túl -, hogy nem kerül sokba. Az LTZ felszereltségű tesztautó ára 3,6 millió forint. Ennyiért kapunk egy 100 lóerős motort, 16-os alufelniket, elektromosan állítható, fűthető visszapillantó tükröket, tempomatot, klímát, hat hangszórós CD és MP3 lejátszót Bluetooth kapcsolattal valamint IPod és USB csatlakozóval, tolatóradart meg bőrkormányt. Meg persze központi zárat, ABS-t, menetstabilizálót stb., de az magától értetődő.

Mindehhez jön az ötcsillagos Euro NCAP törésteszt, melynek során a frontális ütközésnél ép maradt az utastér, így megfelelőnek bizonyult a lábak védelme, de az Aveo az oldalról érkező támadást, sőt a ráfutásos baleseteket is jól tolerálja.

Szavazzon!

Ugye most már értik, miért kell bezárniuk lányaikat és asszonyaikat? Az Aveo, mint valami forróvérű latin szerető, úgy fogja meghódítani a női szíveket. Sokkal szexibb, mint a riválisai, tele van ötlettel, vidámsággal, ráadásul tágas, kényelmes, praktikus és az ára is jó. 2,7 millióért odaadják a 70 lóerős, fapados változatot, de mivel a száz lóerő sem volt igazán vérpezsdítő, ne sok jóra számítson, aki ilyen alacsonyra teszi a lécet. Az 1,2-es motornak egyébként van egy 86 lóerős változata is, ennek az ára 3,1 millióról indul. A csúcsmodellt 115 lovas 1,6-os hajtja, és valószínűleg ez a legjobb vétel, hiszen hasonló felszereltséggel mindössze 150 ezer forinttal kerül többe, mint a cikkben is szereplő 1,4-es. Dízel egyelőre nincs.

Népítélet - Chevrolet Korea Aveo