Erősebb a benzinesnél, takarékosabb a dízelnél

Teszt: Toyota Auris 1,8 HSD e-CVT Lounge - 2013.

2013.03.20. 05:48 Módosítva: 2013.03.20. 09:31

Adatlap Toyota Auris Lounge HSD - 2013

  • 1800 cm3-es,soros 4 hengeres benzin+elektromos
  • 136 LE @ 5200 rpm
  • 142 Nm @ 4000 rpm
  • fokozatmentes automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    10.9 másodperc
  • Végsebesség:
    180 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    3.8 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    3.7 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    3.7 l/100km
  • 7 350 000 Ft

A hibrid-Auris menet közben lényegesen kevesebb ideig, és alacsonyabb tempóval alkalmas a tiszta villanyüzemre, mint a konnektorról is tölthető Prius. Elsősorban araszolni és lassan haladni képes a benzinmotor nélkül, ha éppen olyan a kedve. A középkonzolra szerelt üzemmód-választó gombok a tisztán villanyhajtáshoz szükséges EV, a mindent beleként értelmezhető Power Mode és a ECO közül a harmadik volt a kedvencem. Elektromosautózni kizárólag akkor lehet az Aurisszal, ha megfelelő az akkumulátorok töltöttségi szintje, és nem megyünk negyvennél gyorsabban. Napi használatban araszolgatáskor és parkolási manőverekhez nem kell benzinmotor, amúgy igen. Hamar meguntam, hogy mindenáron nulla literes fogyasztással akarjak autózni.

A nyomulást is kipróbáltam néhányszor, autópályán. Ilyenkor elég egy kis gázadás, és a benzinmotor máris elpörög a végtelenbe, az econométer mutatója nagyot lendül, fénye az addigi kékesfehérről pirosra vált, és valóban úgy kezd gyorsulni a Toyota, mint egy erős autó. Ilyenkor a benzin- és villanymotor összedolgozik. Az elérhető legnagyobb forgatónyomaték kétszáz newtonméternél is több, ami elég sok egy kompakt autóban. Sportos menetélményről persze szó sincs, de magabiztos előzésekhez azért bőven elég.

A gond inkább az, hogy ilyenkor az átlagoshoz képest jelentősen megnövekszik a zajszint az utastérben. Később megpróbálkoztam a finomabb gázadagolással, de az e-CVT-re jellemző felpörgések logikáját nem sikerült tökéletesen kiismernem. ECO-ban folytattam tehát, ahol tompábbak a gázreakciók, de sokkal kevesebbszer köszön be a tipikusan hibridautós éteri nyugalomba a benzinmotor zaja. Azt hiszem, egy hibridnek tulajdonképpen ez az egyetlen értelmes üzemmódja, ezt várja tőle, aki pontosan tudja miért vásárol ilyen autót.

Bár a hibrid Aurisban már a többlengőkaros futómű van, a rugózás hangolása sem sportos, a kormányzás sem túl direkt, de az Auris alapvetően nem dinamikus vezetési stílushoz készült. Nem vált túl gyorsan irányt, nem akar élvezeti cikknek tűnni, bár a geek tulajdonosoknak puszta bonyolultságával is az lesz. Egy hét alatt majdnem háromszáz kilométert tettem meg és a végére egészen összenőttünk. Tetszett ugyan a Prius is, de most már úgy látom, mégiscsak a ezt választanám a kettő közül, mert valahogy őszintébbnek tűnik a tálalás.

Jó, hogy a Toyota több lakossági modelljéhez kínálja a benzin-elektromos hajtást. Még jobb volna, ha ártámogatással is nyomná a vásárlást az állam. Így, hogy az új Aurist eleve a hajtáslánc befogadásához méretezték, csupán a vészkerék helyett kapott defektjavító készlet emlékeztet az eltérésre. A farnehéz sziluett többé nem a hibridség velejárója. A csomagtér 360 literes, ami körülbelül megfelelne a Prius méretének, ha utóbbinál nem plafonig számolnák a litereket és nagyobb, mint a dízel Aurisé. További közös vonás, hogy a Toyota hibridekhez nem adnak meg vontatható tömeget. Vagyis aki lakókocsizni, illetve utánfutózni szeretne, annak marad a benzines vagy a dízel.

Alaposan megkavarja az eddigi Prius-hívőket ez a sok technikai átfedés. Talán nem is könnyű most dönteniük. Hogy a Prius se veszítse el vevői nagy részét, most éppen 500 ezer forintos beszámítási akciót indított a Toyota. Aki viszont nem akar beszámíttatni, azzal szembesül majd, hogy a Priusért 1,4 millióval többet kérnek, pedig nagyjából ugyanazt tudja, mint az Auris, csak feltűnőbb csomagolásban.

Ennél is érdekesebb, hogy például egy Auris D-4D sem sokkal olcsóbb, mint a hibrid, miközben nagyjából ugyanannyit fogyaszt. Nálam 5,7 literes abszulút vegyes átlag jött ki, ami messze nem az ígért három egész valahány. Egyik éjjel valóban sikerült kiíratnom a központi kijelzőre, hogy 3,6l/100 km, megvolt a heuréka-élmény, de akkor érintőgázzal közlekedtem a sárga villógóra állított fővárosban. Az életszerű átlag is lejjebb vihető például azzal, hogy az ember egyfolytában városban indul és áll meg, vagyis visszatermel az akkumulátorba és nem autópályán nyekteti.

Ha az új Auris dízel, benzines és hibrid verziói közül kellene választani, biztosan a harmadikért nyúlnék. Igaz ugyan, hogy drágább mint azok, de keveset fogyaszt, jól megy és a Toyota benzin-elektromos hajtásláncáról már tudni lehet, hogy a korral sem válik nyűggé az életben tartása. Ráadásul minden kategóriatársnál alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása. Az Auris hibrid nem csak a legjobb motorváltozat, de alaposan megkérdőjelezi a Prius létjogosultságát is. Ha körülnézünk a kompaktok piacán, rájövünk, hogy jelenleg nincs konkurense ennek a változatnak. Nagyon nagy dolog ez.

Népítélet - Toyota Auris