Ezzel haladni kell

Mazda 6 CD175 Revolution - 2013.

2013.03.22. 05:45 Módosítva: 2013.03.22. 06:45

Adatlap Mazda 6 Revolution CD175 AT - 2013

  • 2191 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 175 LE @ 4500 rpm
  • 420 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    8.4 másodperc
  • Végsebesség:
    216 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    4.8 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    6.0 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.2 l/100km
  • 10 069 900 Ft

Bámulatos, mit tud ma egy dízel. A Mazdáé pár meghökkentő műszaki részlettel még annál is takarékosabb, mint amire számítottunk, noha automata váltós. És a 6-os valami elképesztően jól sikerült.

Kicsit talán már mi is belefáradtunk abba, ahogy mostanában az új autók készülnek. Kicsit betoldanak a tengelytávba, teletömik sávtartó és egyéb elektronikákkal, jól megdizájnolják, oszt nesze, itt az új kocsi. Nem mondom, sok autó formájáért lehet lelkesedni, ilyen egy Opel Insignia, és a zseniális Alfa 159. Ám ezeknél ott a de. Például, szép, de szűk, gyönyörű, de nehéz.

A Mazda most itt egy picit belerondított a szokásos rendbe, mert egészen jó formatervvel állt elő, méghozzá úgy, hogy nincsenek rejtett csapdák. Illetve csak egy van. A Mazda is meglépte ugyanazt, mint a Toyota és a Honda: nincs többé ötajtós Mazda 6, csak szedán és kombi. Furcsa módon a szedán tengelytávja lényegesen nagyobb, mint a kombié, sőt, még a hátsó táncparkett szinonimájaként emlegetett Škoda Superbénél is. Ennek ellenére a Skodában nagyobb a hátsó lábtér, de a Mazda 6-é is pont bőven sok.

Azt már tudtam, hogy a maga műfaján belül a 6-os könnyű lesz, mégis meghökkentő azzal szembesülni, hogy kábé annyit nyom, mint egy ötajtós Opel Astra az 1,7 literes dízelmotorral és kézi váltóval: 1420 kilót. Ha már mindenáron hasonlítgatni akarunk kategóriában, az Insignia ennél százharminc kilóval, az Alfa 159 pedig kétszázzal nehezebb. Nem mintha a lábamra gurult volna a tesztautó, de a mozgásán, a kanyarodási tulajdonságain és végső soron a fogyasztásán nagyon érződött ez a könnyebbség.

Gondolom, érezni a lelkesedésemet, azt hiszem, zsűritagunk, Csikós Zsolt sem értette, miért nem került az Év Autója szavazás döntősei közé a 6-os. Sokat gondolkoztam ezen én is, és egyre jutottam: talán még a belső formaterv konzervatív egy kissé, mert hát a zsűri szereti látni is a dolgokon, hogy újszerű. De talán ez az ára annak, hogy amikor az ember beleül, akkor úgy érezze magát, mintha évek óta lenne ilyen autója, csak be kell állítania az ülést és a kormányt. Aztán később kiderül, hogy vannak itt mindenféle új gombok, menük, meg funkciók, de az alap dolgok forradalmasítása elmaradt – itt olyasmire gondolok, mint amikor a BMW kijött az i-Drive-val, és még a szellőzés állításához is a menürendszerben kellett bóklászni.

Egyébként a Mazda6-osnak is van egy ilyen tekerős szerve, de valamiért egyszerű kezelni a nagy képernyős fedélzeti rendszert, navigációstól, rádióstól, mindenestől. A titok nyitja: az érintőképernyő. A kis tekerőt használja, aki akarja, de igazából a funkciók több irányból is megközelíthetők, részben a multikormányról is. Aztán mindenki azt a módszert használja, amelyiket szereti – óriási előrelépés ez az előző generáció kicsit bénácska kezelőrendszeréhez képest.

Még egy érdekesség: a Mazda a Tom-Tom navigációs rendszerét építette be, nyilván a tízmilliós verzióba már alapáron, de az olcsóbb verziókhoz is emberi összegért adják, 140 ezer forint még messze a fájdalomküszöb alatt van. A navi olyan, amilyennek ismerjük a kézi készülékekből vagy a Renault-kból, vagyis kis szódával elmegy, ha nem a szánalmas Marika nevű hangot állítjuk be, aki a magyar szavakat angol szórendben mondja, hanem Ervint. Ő már értelmesebben beszél, leszámítva a jobb oldali forduló következik-et, és pár egyéb béna fordítást.

Ami a belsőt illeti, egyedül az okozott némi csalódást, hogy az utasülés nem billenthető, a magassága pedig nem szabályozható, hiába villanymotoros az állítás. És mivel Mazdáról van szó, az a verzió nem játszik, hogy az ember beikszeli a megrendelőlapon, mert itt felszereltségi csomagok vannak, és kész.

Totalcar értékelés - Mazda 6 Revolution CD175 AT - 2013

Egészen meghökkentően jó, tágas és minőségi autó, a teljes távol-keleti konkurenciát zsebre vágja, és nem csak azt. A 175 lóerős 2,2 Skyactiv-motor irgalmatlanul erős, illik hozzá az automata váltó, amivel meghökkentően takarékos marad. A futóműve kis tempónál zötyögősnek tűnhet, de pont ettől lesz stabil és pontosan irányítható 200-nál. Ajánlott vétel, van olyan jó, mint amennyibe kerül. És elég sokba kerül.

Népítélet - Mazda 6