Octavia nagyigényűeknek

Bemutató: Skoda Octavia Combi és Octavia Combi 4x4 - 2013.

2013.05.10. 05:34 Módosítva: 2013.05.10. 17:35

Van, aki szeret minden eshetőségre felkészülni, még ha nem is egy Rambo, csak a hétköznapok kalapos MacGyvere. Mindig van nála svájci bicska, összehajtogatható esernyő, toll, gyufa, meg készpénz. Na, az ilyeneknek tökéletes társuk lehet egy Octavia Combi 4x4.

Aki Octavia Combi 4x4-et vesz, nyugodtan hajthatja álomra a fejét, kevés olyan történhet vele, amiben ne lenne segítségére a kocsija. Ha meg kell jelenni valahol, az új Octavia vonalai miatt egyáltalán nem kell szégyenkezni, egyszerű, időtlen formái miatt valószínűleg évek múlva is jól fog mutatni. Ha szállítani kell valamit, ott a méretes csomagtartó, 610 literes űr van a kocsi hátuljában, még akkor is, ha a hátsó ülést nem hajtjuk le. A csomagtartó alapterülete több mint egy négyzetméter. A térfogata az Octavia limuzinénál 20 literrel nagyobb, ha ez a hodály sem elég, a hátsó ülések ledöntésével 1740 literesre növelhető a raktér (ez már nem is csomagtér). Hosszú tárgyak szállítása sem jelenthet gondot, közel háromméteres, de nem túl széles dolgok is beférnek, ha a jobb első ülés támláját is előreborítjuk.

A fentiekből világossá válhat, hogy nehéz sarokba szorítani egy Octavia Combi tulajt, mikor a nyaralás, vagy egy nagy bevásárlás cuccait kell bezsúfolni a kocsiba. Aki igazán rákészülős, az eleve a csak kombiként kapható összkerekes verziót veszi. A korábbi 4x4-es Octaviát az alpesi országokban, skandináviában, Oroszországban nagyon kedvelték, van, ahol az eladott kombik nagyobbik része összkerekes. Természetesen nem ezt ajánljuk expedíciós autónak, de az ötödik generációs Haldex-kuplung segítségével nagyon sok helyzetet meg lehet oldani. Jól jöhet csúszós úton, vontatáskor, laza talajú domboldalak megmászásakor. Vagy amikor kilő az ember a lámpától. Mert azt is lehet, ha nem is mindegyik motorral.

A Haldex-5 vajon mi?

Természetesen az előző, negyedik generációt leváltó rendszer. A korábbiakhoz hasonlóan alapvetően az első kerekeket hajtja a motor, de ha szükséges, bármikor bekapcsolhatja a rendszerbe a hátsó kerekeket. A legfontosabb, hogy nincs nyomástartály, így lényegesen gyorsabban, milliszekundumok alatt képes reagálni az érkező utasításokra. Egy elektromos pumpa által létrehozott olajnyomás szorítja egymásnak a többlamellás kuplungot, a rendszer egyszerre több paramétert figyel, többek közt a kormányszöget, a kerekek forgási sebességét. Összeköttetésben áll az EDL (elektronikus differenciálzár, gyakorlatilag a kerekek fékezgetésével igyekszik a kipörgésüket megakadályozni) rendszerrel is, így nem csak az első- és hátsó tengelyre, de az egyes kerekekre jutó forgatónyomatékot is tudja szabályozni. A mechanika az előző rendszerhez képest 1,4 kilóval könnyebb, ugyanakkor sokkal összetettebb, kifinomultabb működésre képes, szinte előre gondolkodik.

Ha valaki a nagyobb meglepetések ellen akarja felvértezni magát (meredek lejtő, súlyos rakomány, esetleg sürgős menekülés szorult helyzetből), természetesen választhat az igazán erős motorok közül. Az egyetlen benzines, amit a 4x4-hez választani lehet, az 1,8 TSI talán már sok is a jóból. Már-már sportautós a gyorsulása, az összkerékhajtással együtt elég tempós kanyarokat lehet vele venni. Bár ha az a cél, hogy a kölkök által szétkent csokifoltokat répa tartalmú tócsák fedjék, ideális választás.

4x4-es Octaviához a legkisebb motor a 105 lóerős 1,6-os TDI, ami a hatfokozatú kézi váltóval szépen mozgatta a kocsit. Az ötajtós Octaviában vezettem ugyanezt a motort, csak ötgangos váltóval, és nagyon nem tetszett, alacsony fordulaton nagyon kelletlen, nyúlós viselkedése kimondottan zavart. Pedig a 4x4 Combinál a hajtáslánc plusz súlya és súrlódási vesztesége is terhelte. A kétliteres TDI erőben és fogyasztásban is a benzines és az egyhatos TDI közt áll, így a döntésképteleneknek jó kompromisszumos megoldás.

A sima, elöl kaparós Octavia Combi alapmotorja a benzines, 1,2-es, 86 lóerős TSI, de sem ezt, sem a 105 lovas verziót nem volt módunk kipróbálni. Az 1,4-es TSI-vel viszont jártunk autópályán és hegyi szakaszon is. Van ereje, nem fogyaszt sokat, nem kell hozzá nagy megalkuvás, hogy valakinek megfeleljen. De tényleg, kinek nem elég 140 lóerő, 250 Nm, 8,5 másodperces nulla-száz, 212 km/órás végsebesség egy családi kombiban?

Természetesen a nem összkerekes kombihoz is rendelhető az 1,8-as TSI motor, de ezekkel a menetteljesítményekkel már nem éppen a józan, racionális döntéseket hozó flottakezelők és családapák elsőszámú választása. 7,5 másodperc sem kell hozzá, hogy a városban kétszeres sebességtúllépésen kapjon a rend lézeres sebességmérővel felszerelt őre. Az meg jóval többe fog fájni, mint az összes többinél magasabb fogyasztás.