Hétüléses BMW-t, ami nem vagány?

Bemutató: BMW 2 Gran Tourer – 2015.

2015.05.01. 20:39 Módosítva: 2015.05.01. 22:09

Ha légköbméterben mérnék a BMW-zést, ember nem venne 2 Gran Tourert. A termékárazás logikája egész máshogy működik, a kínálat olcsóbb felébe érkezett az opcionálisan hétüléses, 2 Active Tourerből toldott újdonság, a legkevésbé BMW-s BMW. De miért jó 2015-ben beszállni a nagy egyterűzésbe?

Van benne hely? Rengeteg. Nyeli a csomagot, mint bajor legény a búzasört, de nem tudnék úgy gyűlölni senkit 170 centi fölött, hogy beültessem a harmadik üléssorba. Megéri a pénzét? Éppen nyolcmillió alatt indul a háromhengeres benzinessel, és 12,5-nél áll meg az összkerekes, 190 lóerős kétliteres dízellel, M sport csomagban. Plusz az extrákból hamar jönnek a plusz milliók. Ez mégiscsak egy teljes értékű BMW, a prémiumságot meg kell fizetni, ésszerű pozícionálásnak tűnik. Élőben legalább jól néz ki? Hát, erősen véleményes.

Nem szívesen rúgjuk a földön fekvőt, de ez az egyterű-kérdéskör inkább kivéreztetett, bezsákolt hulla, mintsem egy padlón jajgató reményvesztett. Legalábbis innen, Európából nehéz volna kitapogatni a pulzusát: nálunk már 6-7 éve beleállt a földbe ez a piac. Volt 3-4 nagyon szép éve 2008-ig, de a válsággal nem csak az emberek pénze, a vásárlókedve is megcsappant, a nagycsaládozás pedig legalább annyira pénz kérdése, mint az autóvásárlás, bármint mondjon a KDNP. Na meg jöttek a városi terepjárók, SUV-k, crossoverek, velük lett egyre meredekebb a lejtő.

Az egyterű végzete nem önhibán kívüli. A leggyakoribb kritika a fantázia hiánya. Mondják, hogy nem baj, ha az egyterű csak egy fokkal szebb a kisbusznál, és kettővel a furgonnál, de azért tessék már megnézni, milyen lett az új Espace. Oké, crossovernek hazudják, de egyterű az is, a BMW meg odateszi ezt? Egy kis reményű kategóriába, hígítani a márkaimidzset. Muszáj hizlalni a kínálatot vagy csak elszámolták magukat?

A történet persze nem úgy néz ki, hogy állnak kulcsolt ujjakkal a kis egyterűjükkel (Active Tourer), aztán mielőtt kiderülne, hova elég, kijönnek rögtön egy másikkal. Pont a BMW-nél, ahol piackutatásra elköltik egy szegényebb óceániai szigetállam éves GDP-jét? Még csak arról sincs szó, hogy nem működött a matek. Szebb időkben beindult a gőzhenger, aztán hiába tűnt el a kategória alól egy komplett piac, a nyomás még tart, menni kell, gyártani kell. Így nem lehet, más van emögött: moduláris platform.

Az M motorfejlesztő részlegénél aktív BMW-troll világosít fel, miért nem hülyeség tök irreleváns modellekkel befoltozni a kínálat lyukait. Szavaiból lejön, hogy a rekordértékesítés nem sztenderd elvárás minden modelltől. A Gran Tourer minden piaci statisztika szerint egy évtizedet késett, ami autóipari léptékben kb. annyi, mintha a ruszkik ma, 45 évvel Armstrong után szállnának le a Holdon. Innen már senki nem akarja megváltani a világot. A hétüléses egyvalaminek köszönheti, hogy egyáltalán megszülethetett. Ez az UKL, amivel a BMW-nek is meg lett az alapja, hogy keresztmotoros, fronthajtásos autókat gyártson. Erre épül mostanság a Mini, a 2 Active Tourer és ezt kapja majd az új X1-es.

A horror árú fejlesztés már kifizetve, minden, amivel plusz darabszámot lehet generálni a platform komponenseinél, segít levinni a tényleges volumenmodellek árait. A húzómodellek jelen esetben a Minik, és reményeik szerint később az X1, a kis egyterűek pedig a töltelék. Így lesz egy újságírói szemmel sikertelen modellből profitgenerátor, mondja a belsős troll.

A Gran Tourer esetén mondjuk tényleg nem volt sok pluszmunka. Fogták az Active Tourert, hosszban betoldottak 22 centit, és 5,3-mal megemelték a tetőt. A szélessége maradt, amitől van a kiállásában egy kisbuszos érzés, de miért is ne lenne ilyen paraméterekkel: 1,8 méter széles, 1,61 méter magas és 4,56 méter hosszú. Ekkora térbe érkezik az a bizonyos harmadik üléssor, ha kérjük hozzá 260 ezres felárárért.

Van az autóvásárlóknak egy halmaza, ahol azon ügyfelek találkoznak, akiknek kellő számú és jó koreloszlású gyerekük van, képesek megfizetni a BMW-t, és nem sajnálják a pénzt a családi autóra. Ők hajtják most hálaimára a fejüket: a nagycsaládozás és a BMW-zés többé nem inkompatibilis fogalmak. A kulcs azonban a jó koreloszlás és a gyerek. Nagyon mondták, hogy a Gran Tourer 180 centis magasságig hétszemélyes, és tudják, mennyi egy átlag magyar férfi testmagassága? 177 centi. Még ne örüljenek, ember nem ülne végig leghátul egy Budapest-Bécset 170 centi fölött.

Más kérdés, hogy kompromisszummentes puffasztás nincs. Egy felfújt, öt személyesre teremtett egyterűből nem lesz teljes értékű hétüléses, a kis kompaktoknak tervezett UKL platformon biztosan nem. De nem is kell. Ha marketingstratégiát építhetnék a Gran Tourernek, biz' isten a rakodóterével adnám el. A pakolhatósága úgy néz ki, hogy negyedmillióért ott a lehetőség a harmadik sorra, amit le lehet hajtani az 560 literes csomagtérért. A támlák miatt ez száz literrel szűkebb, mint az ötülésesé. Nem rossz, de lehajtott ülésekkel lesz belőle 1905 literes óriásbarlang. A hétköznapi élethelyzetekben előforduló mobil tárgyak közül szinte bármit bevesz, de mindenképp valami magasban érdemes gondolkodni, mert jól pakolható szabadidőautónak ott a fél X-széria.

A térfogat abszolút, a térérzet relatív. A fejtér bősége, ami először megdöbbent. A magasabb tető miatt messzebb került szélvédő kihozza az agorafóbiát, de ne várjunk mást egy MPV-től, ami benyelne egy komplett 120d-t. Felfelé végtelen, és ehhez csak annyi kellett, hogy ennek nem emelték a tetejéhez az alját. Lábtér? Egy tudatos vásárló legfeljebb akkor szidja, ha majd kinövik a gyerekek, a többeknek marad a szűkölködni heten vagy dőzsölni öten dilemma. A választási lehetőség azért valljuk be, önmagában óriási luxus.

Úgy sejtem, meghallották a rengeteg siránkozó tesztelőt az Active Tourer feszes futóművéről. Bár az is lehet, hogy csak a nagyobb test miatt tűri méltóságteljesebben a kátyújárást, de az eredmény mindenképp pozitív: itt egy kettes, ami nem büntet csuklórepesztéssel, ha megfeledkezel az úthibákról. Sőt, csomagok és utasok nélkül sem dülöngél a magas kasznival.

1,5 tonnás tömeg ekkora homlokfelülettel nem sok jót ígér, de 116 és 192 lóerő között van pár motor, ami jól viszi. A 192 lóerős benzines és a 190 lovas dízel a csúcs, utóbbi csak x-drive-val kérhető, és alapból jár hozzá a nyolcfokozatú automata. Van még egy 150 lovas négyhengeres dízel, valamint két háromhengeres, köztük a legalja, a 116 lóerős 216d, a belépő a prémium nagy egyterűzésbe. Legalábbis teljesítmény-ügyileg, árban a 7,9 milliós alapárú 218i nyolc kilóval veri.

Platform-reciklálás ide vagy oda, továbbra sem gondolnám, hogy a BMW-nek megéri higítani az arculatot. Aztán az is lehet, hogy már megkeseredtünk, és csak az jó igazán, ami mifelénk is kedvelt. Mondjuk gyanús volt, hogy a horvát riviérán tartott nemzetközi bemutatóra kétszer annyi maláj kolléga utazott, mint magyar, de nem volt tököm megkérdezni, miért. Arra viszont rákérdeztem az importőrnél, mennyire veszik itthon a 2 Active Tourert: 38-at adtak el idén. Talán tényleg nem mi vagyunk a célcsoport. Azt amúgy tudják, mennyi egy maláj gyökerű malajziai férfi átlag testmagassága? 166 centi. Egy kínaié – tájegységtől függően – körülbelül ugyanekkora. Ha nagyot kaszálni arra sem fognak, Ázsiában több sikert jósolnék neki. Az anatómia és a gazdasági helyzet mindenesetre nekik dolgozik.