Az igazság bajnoka

Opel Astra 1.4 T Sports Tourer – 2016.

2016.05.19. 14:48

Adatlap Opel Astra Innovation 1.4 T Ecotec aut. - 2016

 • 1364 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 150 LE @ 4900 rpm
 • 220 Nm @ 2750 rpm
 • 6 seb. automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  9.4 másodperc
 • Végsebesség:
  210 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  7.3 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  4.5 l/100km
 • 6 980 000 Ft

A H Astra után a J nagyon nagy előrelépés volt. Kezdték sokan azt hinni, hogy ez lesz a modell, amivel az Opel a kategóriában kilép a Volkswagen Golf árnyékából. Hiába volt sokkal jobb az elődjénél, számos kritikát kapott, elsősorban a nagy tömege és a kifogásolható ergonómiája miatt.

Aztán most itt az új Sports Tourer. Igen, már régen nem Caravan, nem tudni miért. Talán mindenhol kell az embereknek a sportosság, lassan jönnek a sport fogkefék és mosogatószivacsok is. Ha nem azzal fekszünk minden este, hogy Opel képeket nézegetünk, kétszer is rá kell nézni, hogy észrevegyük, teljesen új modell. Ez baj, hiszen mindenki szeretné mutatni, hogy neki már az új van, viszont nagyon szépen viszi tovább a közelmúltban kialakult Opel arculatot, ami a márkaimidzs építésének fontos részlete.

A karosszéria valós tömegéből úgy faragtak le 200 kilogrammot, hogy a merevségen egyáltalán nem vesszük észre. A tesztautó mérlegelésnél 1322 kg-ot nyomott, és ez egy automata váltós extrákkal telepakolt változata, a J modell méréseink szerint alulról harapdálta az 1600 kg-ot. Ez a tömegcsökkentés mindenre hatással van, a fogyasztás, a gyorsulás, a fékezés és az irányíthatóság mind előnyére változott. Nem varázslat, csak a nagyszilárdságú, formázott acélok merevítésként való használata, valamint a korszerű, ragasztásos technikák szélesebb körű alkalmazása a karosszéria különböző területein.

A forma egyébként szép, ráadásul érezzük belőle, hogy időtálló is lesz, mert nincsenek erős formai elemek, amik aztán az évek múlásával rohamosan avulnának el. Ami van, visszafogott és nem megosztó. Ezzel aztán azt is kimondtuk, hogy nem mi leszünk a bálkirálynő a rendezvényen: ezt az autót alig fogják észrevenni. Ez azonban lehet előny is, nem mindenki szeret a középpontban pörögni. Azt azonban már sokan szeretik, ha egy autót nem kell megszokni, hanem beülve úgy érezzük, mindig is ezt használtuk, minden kézre esik és magától értetődő. Az Opel hosszú és rögös úton jutott ide, de most megérkezett: nem csak a kapcsolók elhelyezése nagyon jó, de minőségük, nyomáspontjuk, kapcsolási érzetük is príma.

Ehhez kapcsolódik a nagy és könnyen kezelhető menürendszerű érintőképernyő, valamint az egész belsőrész formaterve és színvilága, és máris jól érezzük magunkat az új Opel kombiban. Örültem, hogy a klíma vezérlését nem vitték a képernyőre, de az audiorendszert és egyéb beállításokat a kormányról is irányíthatjuk. Ez azt jelenti, hogy aki nem szereti a tapogatást, inkább rendes gombokat nyomna, megkapta a lehetőséget.

Az ajtókba mindenhová belefér a literes pillepalack, és mindent elmond az autó átgondoltságáról a középkonzolon a telefon tartó hasítéka: egyszerű, de tökéletes. Nem kell a telefont rá- vagy bepattintani, hanem a résbe akár álló, akár fekvő helyzetben becsúsztatjuk, és megfogja, de azért látszik a kijelzője. Ennyi, minek kellene ezt túlbonyolítani? Az utastér mérete is megfelelő, a hátsó ülésen a hely egészen jó, és nem úgy, hogy az ülőfelület kicsi lenne: kényelmes, és van elég hely a lábnak. Még azt sem mondhatjuk el, hogy a csomagtérből spórolták el, mert az is 540 literes alapban, ráadásul nagyon jó formájú egyéb kiegészítőkkel, - 12V aljzat, csomagrögzítő helyek - is jól ellátták.

A futómű hangolása nagyon jó. Már nem rendelhető a FlexRide adaptív futómű, mert nagyon kevesen kérték a korábbi modellhez, valljuk be, nem is kell. Kis tempónál még elfogadhatóan komfortos, de autópályatempónál is megtartja biztonságát, nem lesz billegős, támolygós. Éreztünk már ennél jobb és több visszajelzést adó villanyszervót, valamint a 17 collos, széles gumik gördülési zaja is állandóan jelen van, de összességében az Astrát jó vezetni.

A hagyományos hatfokozatú automata váltó is pont az a semmi különös, csak jó. Vannak ennél sokkal gyorsabb és jobb váltók már a piacon, de ha nem sodorjuk a gépet valami extrém helyzetbe, nem rugdossuk a gázpedált padlóig, akkor az adaptív váltó felvesz egy olyan kapcsolási sémát, hogy elfeledkezünk róla. Csendben, rántás nélkül kapcsolgat, és haladunk. A nyugodt, családias autókázáshoz az 1,4-es 150 lóerős négyhengeres turbómotor is jó társ. Egész alul van már nyomatéka, a turbólyukat elmaszkolja az automata váltó, zaj alig jön az utastérbe.

Ha azonban túl sokat nézegettük a marketinganyagokat és sports tourer feliratot, majd kedvet kapunk a sportoláshoz, csalódni fogunk. A váltó adaptivitásával kicsit feljebb viszi a kapcsolási pontokat, a motor - bár csendben - de magas fordulatszámokon forog, a fogyasztás a takarékos 6-7 liter közül kiugrik 9-re, a kormány halottnak és butának tűnik... és nem történik semmi. Ez a 150 lóerő már nem az a 150 lóerő, amire azt mondtuk, hogy sportos. Ez euro 6-os normával megnyomorított 150 beteg ló, nyugodjuk bele: a Sports Tourer inkább csak egy Family Tourer, annak viszont valóban jó.

A tesztautó felszereltsége,  ahogy az lenni szokott, pompás. A vezetéssegítő rendszerek jól működnek, például a ráfutásos balesetre figyelmeztető könnyen és jól állítható kevésbé érzékenyre, ez sok autóról nem mondható el. Nem kell menüben túrni, két gombnyomás és kész. Először kapható Astrához (400 e Ft) az Intellilux elnevezésű led mátrix fényszóró. Nagyon jó, hogy ez leköltözött a felsőbb kategóriákból, mert nagyon hasznos extra, és ha csomagban vesszük, az ára is egészen jó.

Legendák 2016

Hány éves ön? Emlékszik még arra, amikor 25 évvel ezelőtt az első, nagy befektető befutott? Emlékeznek még az első Astra csodájára? Bizony, a 25 éves Opel idén hatodszor rendezi meg a Hungaroringen a monstre Opel-napot. A Legendák Találkozása teljesen ingyenes, mindössze regisztrálni kell a www.legendak.com oldalon. A május 21-i rendezvényen garantáltan nem fog unatkozni a család egyik tagja sem és nem csak a valaha gyártott első, magyar Opel Astra lesz ott a múltat képviselve, hanem a jövő is az Opel GT Concept sportautóval és a jelen, az Év Autójának választott új Astrával. Izgalmas pályaprogramokkal, veterán kiállítással, gyorsulási versenyekkel várják az eseményre kilátogatókat. Bővebben a www.legendak.com oldalon.

Ezzel a felszereltséggel aztán nem csoda, hogy az autó majdnem 8 millió forint, az induló ár ezzel a motorral Enjoy felszereltséggel 5,5 millió, teljesen alapfelszereltségben, 105 lóerős motorral pedig nagyjából 5. Gondolom senkinek nem okoz meglepetést, hogy a kategória összes kombija nagyjából ilyen, amiben eltérés van, az alapmodellek felszereltsége. Egy Golf 7 Start Variant 4,7 millió, azonban az Opel Selection szint fapad felszereltsége kicsit kényelmesebb fapad 5 millióért, a motorja pedig nem 85, hanem 105 lóerős.

Amúgy is, az extrák Opeléknél nem annyira drágák, a felszereltség csomagok pedig még olcsóbbá teszik az autó felextrázását, úgyhogy ha jól felszerelt modellt választunk, akkor olcsóbban lesz autónk, mintha VW jel lenne az elején. Az Opelnek attól a pillanattól kell tartania, amikor megjelenik az új Mégane kombi, mert az nagy lendülettel fog benyitni a szobába, a Mégane Berline már bizonyította ezt.

Totalcar értékelés - Opel Astra Innovation 1.4 T Ecotec aut. - 2016

Mindenben sokat fejlődött, jól használható autó, minőségi benyomást keltő összeszereltséggel. Kellene egy kicsit jobb automata váltó, és egy virgoncabb motor, akkor kemény ellenfele lenne akár Golfnak is.

Népítélet - Opel Astra