Fullextra óskandináv mitfárerrel

2006.04.07. 08:20

Adatlap Peugeot 207 Premium - 2006

 • 1560 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 90 LE @ 4000 rpm
 • 215 Nm @ 1750 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  11.5 másodperc
 • Végsebesség:
  182 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  4.5 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  5.8 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  3.8 l/100km
 • 4 070 000 Ft

Nagy örömömre azért a Peugeot megtalálta a módját, hogy kiborítson, mégpedig a torziós merevséggel kapcsolatban. Mint mondták, a 207-esnek sokkal jobb, mint az elődjének (nincs szám), és a kategóriatársakénál is jobb (nincsenek konkurens számok), kiváló tehát, konkrétan 0,8 mrd/100 mdaN. Nemcsak Ön nem tudja értelmezni, de én se; mióta torziós merevségi adatokat gyártók közölnek, elvétve adták csak meg összevethető mértékegységben. Kérdeztem a kollégákat, mi az istennyila ez, hiszen az alap egyszerű: mekkora erő kell ahhoz, hogy a karosszériát egy fokkal eltekerjünk.

És most tessék: 0,8 mrd/100 mdaN, oké, hogy én összegabalyodok, hogy ha a szögmérték, nevezett radián, már nem kerek, sőt még a tizedese, a 0,8 is milli, azaz ezred lett, a Newton viszont deka, ami tized, viszont van előtte egy m, ami most lehet milli, és akkor egyszerűsítsük az egyenletet, és kúrjuk ki mindkét m-et a hóra, és... szóval ahogy a többieket kérdezgettem, nekik se volt sokkal tisztább a radiánügy. Az első olvasó, aki megfejti, és összehasonlítja négy másik autó adatával, megkapja a sajtóajándék 207-es fürdőlepedőt, a dicsőségről nem is beszélve.

A nyertes megfejtés

Első merevségszakértőnk, Valkai Dorián kevéssel reggel fél tíz után írt. Aszongya: Kicsit számolgattam a Peugeot 207 torziós merevségével kapcsolatban. Lásd a csatolt fájlt, ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan! A többi autó torziós merevségét az Alfa 159 SW-rõl szóló cikketetkbõl vettem:

PEUGEOT 207

0,8 m rad / 100 m daN
itt sztem a m nem "milli" hanem "méter", azaz

0,8 m rad / 100 daN m
a daN az deka newton, ami nem tized, mint a cikkben, hanem 10. Tehát 1 daN = 10 N

0,8 m rad / 1000 Nm
m rad = milli radián 1000 m rad = 1 rad

0,0008 rad / 1000 Nm

360° (azaz egy teljes kör) = 2×p rad, azaz 1 rad = kb 57,3°

0,0008 rad = 0,04584°

azaz 1000 Nm forgatónyomaték hatására a karosszéria 0,04584°-ot fordul el.

Megfordítva: 1° elforduláshoz 21 815,3 Nm nyomaték szükséges

ALFA ROMEO 159 SW

135 000 daNm / rad
1 350 000 Nm / rad
23 561 Nm / °

ALFA ROMEO 159

180 000 daNm / rad
31 415 Nm / °

FIAT GRANDE PUNTO (3 AJTÓS)

113 000 daNm / rad
19 722 Nm / °

Köszönjük a megfejtést, melynek jutalma a 207-es hiéna-fürdőlepedője. Karalyos Csaba ugyan később jelentkezett, de ő egy excel-táblát is barkácsolt azok kedvéért, akik esetleg a későbbiekben is szívesen számolgatnának ezzel a lehetetlenül hülye mértékegységgel. Jutalma, ha megtalálom, a lappföldi füles BMW-baseballsapka, és egy darab Kulcsár Szabolcs/TotalCar névre szóló stage pass a BMW arjeplogi bázisára. Az táblázat pedig itt található:

Torziós merevség számolótábla

Viszont ettől függetlenül akár még merev is lehet. A háromajtós biztosan az, ötajtóst nem próbáltam, de majd ha lesz tesztautó, felparkolunk vele egy járdaszegélyre, és hallgatjuk, nyekereg-e. Merevség ügyében fontos jelzés az EuroNCAP-törésteszt, amit a 207-es ötcsillagosan teljesített. Zárójel: hat légzsákkal, mert az EuroNCAP szabályzatában vannak kiskapuk, amiket ki lehet használni.

A gyerekek védelmére négy csillagot kapott, ami jó, a gyalogosok védelmére hármat, ami tán jobb, mint a másik két eredmény, hiszen az autógyárak többsége még ma is csak fogyóeszköznek, és nem potenciális vásárlónak tekinti a gyalogost. A 207-es motorházteteje tehát fém, de érezhetően puha, egy ujjal benyomható. A lámpákat kifejezetten azért tolták négy-négy centivel kijjebb, hogy a nem pontosan középre érkező áldozat biztonságosabban huppanjon rá.

És az igazi biztonságtechnikai humor, hogy maguk a fényszórótestek olyanok, hogy ha a béna gyalogos mégse középre zuhanna, hanem oldalra, nem töri szét a fejüket, hanem magába roskad. Illetve a motorházba bele, mert a sajtóanyag szerint úgy rögzítették, hogy könnyen letörjön, és alatta legyen 4 cm energiaelnyelő hely.

Megnéztem: van! Sőt, még az is látszik, hogy a műanyag tartóelemet perforálták, hogy kisebbet kelljen fejelnem, ha kíváncsi vagyok a bukótérre. Más újítások kevésbé láthatók. Például hogy a 207-es sok alkatrészét látták el újrahasznosítási jelölésekkel, hogy bontáskor a kódok alapján könnyebben szortírozhassák. Így a 207-es 85 százaléka újrahasznosítható.

A legérdekesebb a gyalogostérdvédő. Az egyik része látszik, ez a vaskos műanyag kitüremkedés, amiről azt hittem, csak optika, de nem. Egy alsó, kívülről nem látható merevítéssel együtt ez hivatott arra, hogy úgy csapja félre a gyalogos lábszárát, hogy csökkentse a térdsérülések kockázatát. Nehezen hiszek el ilyesmit, főleg, mióta tudom, milyen kudarccal végződtek vagy száz éve a villamosok elejére szerelt kanapékkal folytatott gyalogosvédelmi kísérletek, de ha az EuroNCAP mondja, lelkük rajta.

De milyen a váltó? Nálam a legjobb Peugeot-k is ezen a ponton véreztek el. A 406 Coupé például, ami az egyik legjobb granturismo volna, egyébként. "Vezetni mindig élvezet", így a Peugeot szlogenje, amihez én gondolatban csak annyit szoktam hozzátenni, hogy persze, amíg meg nem mozdítod a váltókart. És ebben a 206-osé volt az egyik legiszonyúbb. Pontatlan, párját ritkítóan kellemetlen kapcsolási érzettel.

Erre most megcsinálták. Hogyan, nem tudom, de jobb, mint eddig bármelyik Peugeot-ban, amit próbáltam, érzetre a VW konszern kategóriatársainál is emberbarátabb. Elsősorban az érzetről beszélek, de az is hatalmas dolog, hogy így összejött. Nem japán, de jó kis váltó. A fék is derekasan működött, a tesztút nagy része véget nem érő szerpentin volt, nekünk meg a forgatás miatt eleve rengeteget kellett forgolászni és nagyokat fékezni, de bírta becsülettel.

Motorból csak egyet, a 110 lovas, részecskeszűrős 1,6 HDI-t próbáltam, azt is csak azért, mert szép kék autó járt hozzá. Már régóta ismerjük, és a jövő nagy reménységeként tiszteljük, mióta próbáltuk Focusban, C4-ben és Volvo S40-ben. A többi motor a szokásos, az igazi izgalmas lehetőség a 2006 vége felé megjelenő, a BMW-vel közösen fejlesztett 150 lovas 1,6-os benzines lesz. 1,6, közvetlen befecskendezés, végre a PSA-nál is, alacsony nyomású turbóval, fenségesnek ígérkezik. Még azt is megkockáztatom, méltó utóda lesz a legendás 205 GTI-nek.

A futóművet ezekkel a 16-os kerekekkel, per 55-ös gumikkal nehéz értékelni, mert így az autó eléggé rázott, viszont jól kanyarodott. Mindez viszont nem a futóművet jellemzi, hanem az ekkora felnit ilyen gumikkal. Elöl MacPherson rugóstag, hátul csatolt lengőkar, olcsó és helytakarékos megoldások, amiből akár jó futómű is kisülhet. A 207-esé nem tűnt rossznak, de mondom, ilyen kerekek mellett én nem merek egyértelműen állást foglalni.

Peugeot 207 - 2006

 • 1255
  Kéne
 • 795
  Nem kéne

Legfontosabb persze az ár. Szívesen írnám, hogy biztos a kategóriatársakéhoz lövik majd, de ez egyáltalán nem biztos. A Clio az évautójaság miatt eleve drágább, mint a Punto, és a PSA konszern vezérigazgatója (a képen balról a második) személyesen mentegetőzött, hogy bár korábban azt ígérte, egységesen szabják majd az árakat, egyelőre még mindig országonként változik.

És ha így van, lehet, hogy a konszerntárs Citroen C4-hez hasonlóan Párizsban találják ki az árat, ami a C4-nél eléggé elszállt, négymilliós ajánlat volt. Amiből aztán a magyar forgalmazó volt kénytelen akciózni, hogy lépést tartson a Focussal meg a Civickel. Egyszóval fogalmam sincs mi lesz, de legalább nyugodt szívvel le merem írni, hogy a 207-es az európai bemutatón nagyon jó benyomást tett. (Lapzárta után kaptuk az információt, mely szerint 2,8 millió lesz az alapár. Köszönet a vezesses kollégának, aki mindezért a gálavacsorát is végigcsinálta.)

Sajtógaléria

Aki további részletekre kíváncsi, ne hagyja ki sajtófotó-galériánkat.
Kattintson ide!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.