2007.07.02. 15:41

Adatlap Peugeot 207 Cc Féline - 2007

 • 1560 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
 • 109 LE @ 4000 rpm
 • 240 Nm @ 1750 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  11.7 másodperc
 • Végsebesség:
  193 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  5.2 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  6.6 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  4.4 l/100km
 • 5 840 000 Ft

Kedves Hölgyem! Ha Ön egy kis Peugeot kabrióra vágyott, mert cuki és édi és tündibündi, de lemaradt az elődről, megnyugtathatom: a 207 CC is van olyan jó, mint a 206-os volt. Sőt, jobb. Nem is kell továbbolvasnia ezt a cikket, úgysem fogja érdekelni egyetlen kritikám, miszerint nem sportos. Vegye/vetesse meg magának ezt a gyönyörű kis cicát, boldog lesz vele.

Szép részeiben, szép egészében, amennyire semmilyennek éreztem a sima 207-est, annyira megfogott a CC. Tessenek megnézni a képeket, és gyönyörködni! Fodrászok és női szabók szótára kell ide: merész és sikkes és sármos és vagány és üdítő részletekből áll össze az extravagáns, lélegzetelállító, trendi, de nem geil egész. Sportos is, mondhatnám, de nem mondom.

Mert ez nagyon nem sportkocsi, és nem hiszem, hogy most bárki is megdöbbent, a CC-k sosem erről szóltak. A 17-es felnik, 205/45-ös gumik ígéretes látványt nyújtanak, de igen súlyos kasztni nehezedik rájuk. Jézusmária, hőkölök hátra a forgalmit nézegetve, 1410 kilogramm? 30-cal kevesebb, mint néhai háromezer köbcentis 123-as dízelmercim? Hogy a francba? Biztonság, persze, no meg sok merevítés, hiszen néha nincs teteje. De akkor is.

Aztán használtam és megértettem. A 207 CC nem nyeklik, nem nyaklik, se nyitva, se csukva. Én ilyet cécében még nem láttam, röhögve veri az olyan kategóriatársakat, mint a Mitsubishi Colt, meggyőzőbb, mint számos nagyobb, drágább lehajtható keménytetős kocsi. A tető precízen, csendesen, gyorsan működik, 10 km/h sebességig, ami gyakorlatilag egyes alapjárat felett van, menet közben is zárható-nyitható. Ez volt talán a legkiforrottabb CC eddigi praxisomban. (Karotta a Micra C+C-ről írt hasonlókat, de azt meg én nem vezettem.)

Baromi csendes is; kupéként bőven a legális autópályatempó felett is lehet rádiózni, beszélgetni, kabrióként pedig a jól eltalált szélfogó háló segít kordában tartani a vihart. És jó stabil. Szűken kanyarogva semmi bizonytalanságot nem mutat, szélre sem érzékeny, olyan határozottan tartja az utat, mintha nem is egy kis cicakabrió volna, hanem egy nagy GT. Lehet, hogy sok anyagot raktak bele Peugeot-ék, de jó helyre tették.

A legnehezebb elem

A vas sűrűsége nulla Celsius-fokon, 1 bar nyomáson 7,87 g/cm³, azaz húsz fokon nagyjából nyolc kilót reszelhetnénk belőle egy tejesdobozba. Vajon mennyivel nehezebb az ólom? Ugyan már! Normál állapotában abból is csupán 11,34 grammot nyom egy köbcenti. 18,95 gramm egy köbcenti urán, a periódusos rendszerben 92-es rendszámot viselő anyag tömege - ez a legnehezebb, a természetben is előforduló elem.

Az ember még ezt sem találta elég sűrűnek, ezért létrehozta a transzurán elemeket. Enrico Fermi 1940-ben neutronokat lődözött uránba, így jött létre a 93-as rendszámú anyag, a neptúnium; köbcentije 20,25 gramm. Később még rafináltabbak lettünk, nem neutronokat próbáltunk beszuszakolni atommagvakba, hanem komplett atomokat passzíroztunk egymásba.

A valaha előállított legnehezebb elem a 118-as protonszámú ununoktium (kalciumatomot durrantottak kaliforniumba tavaly az oroszországi Dubna ciklotronjában). Mivel azonban ebből mindössze három darab atomot sikerült legyártani, és azok is csupán pár ezredmásodpercig léteztek, a kísérlet sikerét még nem ismeri el a teljes tudományos világ, és egyelőre a Peugeot sem gyárthat belőle autót. Különben is nehéz lenne, mert az ununoktium nemesgáz.

Gyárthatna viszont irídiumból. Ez a fém a biztosan ismert sűrűségű anyagok legsűrűbbike, 0 fokon és 1 bar (azaz légköri) nyomáson 22,67 gramm köbcentije. Vagyis egy kiló elférne egy féldecis kupicában.

De tényleg: végülis mit is várhatunk egy divatautótól? Senki nem fogja sportkocsinak venni, a kis CC-k lényege, hogy néha le lehessen vele ruccanni a vízhez, hogy át lehessen mosolyogni belőle másik autókba a lámpánál, meg persze hogy mindenki minket nézzen, amikor transformert játszunk, és átalakítjuk kupéból kabrióvá, vagy viceverza.

Az se baj, hogy nincs benne hely, legalábbis hátul. Bár... Amikor átvettem, jót röhögtem a számomra kényelmesen beállított első ülés mögötti félujjnyi résen. Aztán úgy adódott, hogy két gyerekkel és egy feleséggel el kellett ugrani a kocsival egy gyors százkilométeres körre. Megoldottuk (nagyon sajnálom, de nem volt nálam a fényképezőgép), bár a nagyobbik, hároméves poronty gyerekülése sehogy nem fért be a hátsó ülésre. Így viszont ő igazán jól érezte magát, hiszen a hátsó traktust mintha eleve erre az életkorra méretezték volna.

207 CC a tévében

Áprilisi tévéadásunkban Nínó Karotta összehasonlította a 207 CC-t a Mazda MX-5 keménytetős változatával, a Roadster Coupéval . Nézze meg mindkét autó fedetlen hasát:

Totalcar értékelés - Peugeot 207 Cc Féline - 2007

Látványos, divatos, sõt, még szép is. Sportosságot hiába keresünk, de két ember kényelmesen elautókázgathat vele. Merev, takarékos, és valahogy tartósnak tûnik.