Négy, négy, négy, négy

2005.01.13. 11:33

Az új A4 a legmagyarabb Audi; valamennyi, szám szerint mind a tíz motorja Győrben készül. A motorok, az öt- és hatsebességes kézi, no meg a DSG és MultiTronic automata váltók, valamint a sima elsőkerékhajtás és a Quattro hajtáslánc különböző kombinációi 26 modellváltozatot képesek előállítani.

csik.jpg

Az átrendezett Audi-szalon négy sarkában négy csinos hostesslány felügyelete mellett négy plazmamonitor és négy, lepellel borított autó várt a sorára. Eppel János, a PoHu ügyvezető igazgatója nyitotta meg a bemutatót az első betakarózott Audi mellett lepakolt kis plexiszószéknél. Eppel úr bejelentette, hogy az Audi, azaz "a konszern legfényesebb márkája" új modelljének bemutatóját a négyes szám köré szervezték. Amikor a mesebeli bűvös négyes számról esett szó, kicsit meglepődtem, de aztán már nem tudtam nem egyetérteni azzal, hogy a Quattro hajtásláncot is kínáló négykerekű A4-es négy karikájához illik a négyfogásos ebéd és a kísérőzenét szolgáltató jazzkvartett.

Miután lecsillapodott az újságírókból a remek asszociációk hallatán előtörő egyetértő lelkesedés, azt is megtudhattuk, hogy az Audi az elkövetkező években lehengerlő erővel kíván végigdübörögni a piacon. Tavaly 780 000 Audi fogyott el világszerte, 2010-re évi egymillióra kívánják feltornászni az eladott példányszámot. A jelenlegi tízdarabos modellválasztékot további 2-4 autóval kívánják megtoldani, többek között egy, a Nuvolari prototípusra épülő új luxuskupé és egy új SUV bevezetésével. A világméretű távlatok mellett eltörpül a nemes szándék, miszerint Magyarországon meg kívánják őrizni a prémiummárkák közti piacvezető szerepet.

És akkor a zenekar tust húzott (fújt, dobolt és billentyűzött), majd a lányok leleplezték az első autót. Az új A4-es limuzin külső optikai felfrissülése az egész autóra kiterjed, mégis pár mondatban megfogalmazható. Hivatalosan is felkerült az autóra a Single Frame elnevezésű krómkeretes, rövidebb párhuzamos oldalán álló trapézforma hűtőmaszk. (Azért mondom, hogy hivatalosan, mert már a legutóbbi fészlift után is volt ilyen az A4-esen, csak nem ennyire hangsúlyosan.)

Pár centivel hosszabb lett az autó, de ez csak az áttervezett, mélyebb, nagyobb, komolyabb lökhárítóknak köszönhető. Megújultak a lámpák is. Elöl részletesebben kidolgozott, komolyabb darabok, hátul a szélesebb világítótestek testesebb, vaskosabb érzetet kölcsönöznek az A4 fenekének. Az autó oldalán az övvonallal játszadoztak egy kicsit, így darabosabb, masszívabb lett az Audi oldalnézete. Szerintem jól csinálták, a konszern valószínűleg levette az új Golf-régi Golf összehasonlításával kapcsolatos véleményeket, mert az új A4 megjelenése határozott előrelépés a mellesleg szintén markáns és szép előd után.

Belül sokkal kevésbé észrevehetőek a változások, az Audi masszív, tömör hangulata továbbra is megmaradt. Nekem gyakorlatilag csak az új kormány tűnt fel, a Single Frame nevű trapéz a kormányagyra is felkerült. Az új kárpitok mellett magasabb szintű biztonság (alap a két fokozatban felfúvódó frontlégzsák ) és kényelem (minden A4-hez kétzónás automata klíma jár) jellemzi az új generációt.

Egy kis plusz a sajtóanyagból: "Az alumínium betétes küszöblécek és a számos alumínium-berakás minden új Audi A4 utasterében megtalálható, de rendelhetők faberakások is dió-, illetve szürke vagy bézs színű nyírfaerezettel, amelyek a mostani A8 és A6 modellek utastereinek különösen kiváló minőségét és sportos eleganciáját adják." Háromféle fabetét! És még van felfelé két osztály! Valamit tud az Audi.

A külső és belső változásokról már Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója beszélt a második letakart autó mellett. A fentiek mellett fény derült arra, hogy a futómű sem a régi. Több alkatrész, no meg az első és hátsó lengéscsillapítók méretezése az Audi A6-ból került át az A4-be. A hátsó felfüggesztés trapéz lengőkarja és keréktartója, valamint az első felfüggesztés nyomtávrúdja az S4-ből származik. Az új A4-esben nyolcadik generációs ESP dolgozik, mely egyszerre több kereket is tud fékezni és szükség esetén a féket is megszárítja.

Azt is megtudtuk, hogy az új A4 a legmagyarabb Audi, hiszen valamennyi, szám szerint mind a tíz motorja Győrben készül. A motorok, az öt- és hatsebességes kézi, no meg a DSG és MultiTronic automata váltók, valamint a sima elsőkerékhajtás és a Quattro hajtáslánc különböző kombinációi 26 modellváltozatot képesek előállítani.

Magyar motorok

Két új tervezésű, közvetlen benzinbefecskendezéses FSI motor kerül az új A4-be: a 255 lóerős 3.2 literes FSI V6 és a négyhengeres, turbófeltöltős, kétliteres TFSI 200 LE teljesítménnyel. A kínálatban szerepel "három, sok ezerszer jól bevált motor" (idézet a sajtóanyagból): a soros négyhengeres, kétliteres 130 lóerős, a négyhengeres 1,8 literes turbo (163 LE) és a nagy túlélő, a nyolcszelepes, egyvezértengelyes, 102 lóerő teljesítményű 1,6 literes.A TDI-kínálatban egy kétliteres, négyhengeres, porlasztószivattyús, azaz Pumpe-Düse motort lelünk 140 LE teljesítménnyel, valamint akad ott még egy új fejlesztésű háromliteres, hathengeres TDI közös nyomócsöves befecskendezéssel. A legmodernebb TDI motor, amely néhány hónappal ezelőtt mutatkozott be az A8 és A6 limuzinokban az A4-ben 204 lóerős, a háromliteres V6-os motor 450 newtonmétert ad le 1400 és 3200 közötti percenkénti fordulatszám között.

A két- és háromliteres TDI-motorok részecskeszűrővel is választhatóak. Az 1,9 literes TDI-t csak 2006 elejétől fojtja majd részecskeszűrő.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.