Vigyázat, csalok!

2005.03.10. 09:58

Tízből tíz ember azonnal elájul, amikor meglátja a gyönyörű, tűzpiros olasz sportkupét. Aztán mind a tíz elájul megint, amikor kiderül, hogy dízel.

Szögezzük le rögtön az elején: aki azt meri állítani, látott már szebb autót a GT-nél, azzal most azonnal hajlandó vagyok kimenni a hóra, ott beszéljük meg a dolgot. Az Alfa GT-nél nincs szebb autó! Van ugyanennyire szép, de szebb semmiképpen. Isten áldja a Bertone Style Centret, hálás köszönet illeti őket minden apró részletért.Éljenek a lapos szemek, a brutális, krómozott hűtőrács, az autó oldalába nyúló hátsó lámpatestek! Éljen a tiszta forma, a jó ízlés és az egyszerűség csodálatos elegye, a karosszéria domborulatainak tökéletes összhangja, a hivalkodó piros szín és az elegáns, bézs színű, finom tapintású bőr belső! Az ülések egyébként nemcsak szépek és kényelmesek, de az oldaltartásuk is példás. A GT három részre tagolt műszerfaláról minden információ azonnal leolvasható. Ha a birtokbavétel pillanatában nem tudom, hogy tesztautónkban egykilences dízelmotor kerreg, valószínűleg helyben szívrohamot kapok örömömben.

Akkor lettem volna a legboldogabb, ha a dizájn tökéletességét az autó minden egyéb részletében tükröződni látom, de sajnos nem ez történt, jöjjön hát egy-két kevésbé ömlengő mondat. Pontatlan, aszimmetrikus illesztéseket és sorjás műanyagokat találtam itt-ott. A biztonsági övet és az ülésfűtés kapcsolóját csak egyfajta speciális, komoly előképzettséget igénylő tornagyakorlattal értem el, a bal kéznek nincs túl sok helye, és a jobb is akadályba ütközhet, ha utast is szállítunk. Tárolórekesz gyakorlatilag nincs, a kesztyűtartót és a térképzsebet szó szerint kell értelmezni. Az ülés legalsó állásban sincs igazán mélyen, vagyis vezetési pozíciónk nem kifejezetten sportos. Felső határ a csillagos ég. A GT elvileg ötszemélyes, de a hátsó sorban még ketten is nehezen férnek el. Az elegáns kupéforma alatt a fejtér fogalma gyakorlatilag értelmezhetetlen.A hátsó szélvédő épphogy létezik, a tolatás nem egyszerű feladat. Hátsó ablaktörlő nincs. A csomagtartó 320 literes, a sajtóanyag szerint "meglepő méret egy sportautótól". Ezt most azonnal jó hangosan nevessük ki együtt, hiszen a GT a 156-os platformjára épült, és kupéság ide vagy oda, nem kicsi autó. Példának okáért a Peugeot 406 Coupénak 390, a jóval kisebb Toyota Celicának 365 literes a csomagtartója.
Amiket idáig felsoroltam, mind olyan tulajdonságok, amikkel az embernek meg kell barátkoznia, ha sportautót vesz. Egy Nissan 350Z -ben vagy Opel Speedsterben még ennél is sokkal rosszabb a helyzet, de az ember elnéző, ha a kényelmetlenségért cserébe olyan vezetési élménnyel kárpótolják, amiért érdemes szenvedni. És ezzel a gondolattal el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a szerző őszintén, lelke legmélyéből szól az olvasóhoz, és kifejti, hogy napokat tépelődött az autó valódi identitásán, de nem jutott dűlőre. A dízel GT sportautónak nagyon kevéske, személyautónak viszont a legkevésbé sem praktikus. A félig üres vagy félig teli pohár tipikus esete, és amíg a helyzet nem tisztázódik, tesztautónk minden tulajdonsága éppúgy lehet pozitív, mint negatív - minden nézőpont kérdése.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.