Mazdák a bányában

2004.11.17. 13:05

A rekordeladásokat megünneplendő a Mazda a jelentéktelen mértékben felfrissített B2500 és Tribute modellek kipróbálására invitálta a hazai szaksajtót. Döbröntére, illetve inkább egy Döbrönte melletti kavicsbányába, a Bakonyba.

csik.jpg

Praxisomban nem ez az első ilyen eset a Mazdával, tavasszal Hőgyészen jártunk Mazdákat próbálni. Akkor a teljes Mazda-paletta áttekintése volt a cél, ezúttal azonban csak a terepjárásra alkalmas modellekre koncentráltunk - a Tribute és a B2500 volt a lényeg.

A B2500

Mindkét autó járt már nálunk hosszabb teszten, de azóta történt egy-két olyan változás, melyről érdemes megemlékezni. A 2002-ben született B2500-teszt megjelenése óta két év telt el, most a 2005-ös modellel találkozhattam. Ebben a kategóriában egy-egy modellfrissítés közel sem azt jelenti, amit a személyautóknál megszokhattunk. A B2500 szinte teljes egészében a régi, a külső változás az opciók bővülésében merül ki. Két új 15 hüvelykes könnyűfém felni, színre fújt kiegészítők, három új szín (fekete, titánszürke, óceánkék) és fehér indexek (hú!) jelezheti: ez egy új teher-Mazda.

A gyártó profiltisztítása következtében immár a B2500 az egyetlen Mazda-emblémás teherautó. Egy leheletnyit ezt is eltolták a személyautósodás felé: immár belülről nyitható a tanksapka fedele, igényesebb lett a műszerek megvilágítása, új ülés- és ajtókárpitok kerültek az autóba, a magasabb felszereltségű autók átalakított, kettős fedelű könyöktámaszt kaptak, bennük bőséges tárolóhellyel. De nem ez az igazán durva, hanem - most kapaszkodjanak meg - a legjobban felszerelt B2500 hátsó üléssora elé hármas pohártartó került! Átszabták továbbá az üléstámla-zsebeket és - még egy kápráztató újítás - nyitható tollú bicska-kulcstartó indítja a csúcsmodellt.

A B2500 továbbra is kétféle motorral, 84 vagy 109 lóerősre beállított 2,5 literes turbódízellel készül. A kishaszonjármű rendelhető két-, vagy négykerékhajtással, a hátsó hídban minden verzióban részlegesen önzáró differenciálművet találunk. Opcióként ABS és EBD, elektronikus fékerő-elosztó kérhető az autóhoz. A B2500 négy karosszériaformában, Regular Cab, Stretch Cab, Freestyle Cab és Double Cab kivitelben létezik.

B2500-kabinok

Regular Cab: kétszemélyes, kétajtós, 2280x1535 mm-es platóval
Stretch Cab: négyszemélyes, kétajtós, 1755x1535 mm-es a rakfelület - csak 2WD van belőle.
Freestyle Cab: négyszemélyes, négyajtós. Nincs B-oszlopa, a hátsó ajtók hátra nyílnak, így az ajtónyílás szélessége 150 cm. A plató ezen is 1755x1535 mm-es.
Double Cab: ez a legszemélyautósabb B2500, klasszikus duplakabin, négy ajtó, öt személy, 1530x1535 mm-es rakfelület.

A Döbröntére vezető utat egyedül, egy duplakabinos, csúcsfelszereltségű B2500-zal tettem meg - és egy ilyen autóval teljesíthettem a Mazda által szervezett kis házi off-road verseny ügyességi feladatait is. Élményeim felemásak az autóval kapcsolatban.

A B2500 elsősorban árával tűnik ki a mezőnyből. A legolcsóbb, legfapadosabb, legkevesebb személyt befogadó és legalacsonyabb ajtószámú modell ára 2 799 900 Ft+ÁFA. Nálunk ebből alig-alig fogy, inkább az árlista másik végén álló csúcsmodellből, a 4 599 000 Ft+ÁFÁ-s Double Cab TE-ből kapkodnak a vevők, ez teszi ki az eladások 80 %-át. Én is egy ilyet vezethettem. Összehasonlításképp: a csúcs-Nissan Pickup, a Navara Plus nettó 6 290 000 , a csúcs-L200, mit is beszélek, Pajero Pickup, a Double Cab Intese 5 990 000 Ft. Még a műszakilag a Mazdával azonos Ford Ranger is drágább, 5 550 000 forint.

A kategória egyértelműen az észnek szól - különösen Magyarországon. Ötszemélyes, négyajtós, terepezésre is alkalmas, sok mindent elvihet, vontathat nehéz dolgokat, a hó sem akadály számára, a fogyasztás elviselhető és ott az adu ász: az ÁFA visszaigényelhető. A szellem érveivel a fenék és a fül csatázik: borzalmas a menetkomfort, a pattogás, a zaj még a legolcsóbb személyautókban tapasztalhatónál is durvább. Ez ugye nem újdonság, ugyanezt tapasztalhatjuk a többi 4x4-es kisteherautónál is.