Indul a francia retró

Bemutató: Citroen C3

2002.06.13. 10:15

Végre vezethettük is a Citroën kiskategóriás újdonságát. A C3 nagyon jó, szerethető autó.

60 A Citroën a C3 bevezetésével meg akarja duplázni részesedését a kisautó-kategóriában. Magyarországon ez az igazi piac, az össz-eladások 50 százaléka. Ha nem ismétlődik meg a Picasso-malőr (a vevők néhány hónap alatt elkapkodták az éves kontingest), és bírnak eleget gyártani, a C3-ast elnézve akár triplázhatnak is. Főleg az ősztől rendelhető vérbeli kacsasággal, a nagy, nyitható üvegtetővel.

 
   
 

Kérdés, ki a C3 vetélytársa? A többi neo-retroautó, a New Beetle és az új Mini több kategóriával feljebb vannak, főleg árban, úgyhogy maradjunk egy francia vetélytársnál: Renault Clio (Thalia). Thaliából 1.1-es nincs, az 1.4-ről indul. Az összevetést tovább nehezíti, hogy a C3-ból nincs spártai felszereltség. Viszont legalább mindkét legolcsóbb 1.4-es változat 75 lóerős, ez is valami.

 
   
   

A Thalia 1.4 Expression 2 450 000 Ft, a C3 1.4 SX 2 840 000 Ft. Amit a négyszázezres különbségért a C3 ad: ABS, elektronikus fékerőelosztó, 60-40 arányban osztható hátsó üléstámla, eletromos automata ablakemelők becsípődésgátlóval, állítható magasságú vezetőülés és plusz két (ki-be) irányban állítható kormánykerék. A Thaliából viszont van még olcsóbb 1.4-es változat (Authentique) 2.2 millióért.

 
   
 

Árban tehát néhány százezerrel rosszabb a C3, van viszont lelke, meg egy szép teste. A lélek nehezen megfogható néhány perces tesztvezetés után, de határozottan érezhető valami a Kacsa (2CV) szellemiségéből. A szellemiség természetesen teljesen más, mint egyes régi formai elemek felismerhető újraálmodása, hiszen az eredeti Kacsa sem arról szólt, hogy egy fél évszázaddal korábbi bicikli keltette érzelmi effektusokat próbáljnak feleleveníteni.

 
   
   

A homályosan hasonló sziluetten kívül inkább az ügyes, praktikus, ötletes megoldások, meg a barátságos összhatás került át a Kacsából. A futómű (is) teljesen más, sehol a szellemi jogelőd kompromisszummentes imbolygása, a C3 futóműve pont az a biztonságosan kényelmes, amit a franciák álmukból fölkeltve is tudnak.

Egyszerűen jól néz ki, mindenhonnan. Elölről határozott, de alapjában véve barátságos, oldalról kacsásan gömbölyű, hátulról sikkes kisautó módjára elegáns. Mostanság több bemutatón is annak örültünk, hogy visszatérőben vannak a szögletes formák, ez a gömbölyű azonban maradhat.

 
   
 

A bemutató alkalmából kiállított rengeteg autón végignézve egyértelműen látszott, hogy a C3-as élénk, vidám színekben érvényesül. Az ezüstmetál és a sötétkék szépen belesimítja a tömegbe, és talán a citromsárga, ami a Kacsában is alapszín volt, áll neki a legjobban.

A retroautók között a C3 filozófiája a talán a PT Cruiseréhez áll a legközelebb: nézzen ki egyedien, de az sem árt, ha használható. A C3 ennek szellemében elöl tágas, de a kisautó-mezőnyben hátul is vállalható. Egy 180 cm magasságú ember passzentosan bár, de épp befér saját maga mögé, négy felnőtt tehát kicsit Saint Tropez-i csendőr hangulatot nyújt.

 
   
   

A PT Cruiser igazából a csomagtartónál ugrott be; a Chrysler piknikasztalnak használható, több szintre berakható kalaptartót alkotott, a Citroën meg egy Moduboard elnevezésű, igen kedves kis polcrendszert. A Moduboard-ot kihajtva a traktoros férj alulra helyezheti a gumicsizmát, a marketingasszisztens feleség felülre fektetheti a kiskosztümöt, és így tovább, és így tovább. Ha pedig egymáshoz öltöztek, és sok a csomag, kiveszik a kis csuklós műanyag lapot, s már nyertek is 26 litert.

 
   
 

A 7 literes kesztyűtartó a légzsák-korszak beköszönte óta nagyobb autónak is becsületére válna, a C3-ban ráadásul van egy felső, szintén zárható, 5 literes kesztyűtartó is, amiben meglepetésemre elfért a degeszre tömött szolgálati övtáskám, telefonostul.

 
   
   Totalcar tuning kit

A 60-as Volvóban láttuk már ezt a minikuka-szerű hamutartót, aminek a helye pohártartó - itt is nagy örömmel fogadtuk. Szép a kétszínű kormány, ami fel-le-ki-be állítható, és nagyszerűek a pörgethető, gömbölyű levegőbeömlők. Vidám, otthonos a belseje, lehet szeretni. A legjobb, hogy kis hunyorgással 20 másodperc alatt ki is találtuk, hogyan alakíthatjuk a C3-ast utcai interceptorrá. Ültetés, széles kerék, és nagyjából már kész is van. Első kísérleteink a matchbox-változattal igazán ígéretesek.

A motorválaszték tökéletesen illik a kicsi kocsihoz. Aki szerette a régi 1.4-es AX dízelt, az úgyis be van oltva gyorsulás ellen, úgyhogy az 1.1-es benzines C3-ast imádni fogja - gyári fogyasztási adat vegyes használatra hat liter. Jó az 1.4-es (gyengébbik, 70 ló) Hdi, az 1.4-es benzines, a picit fürgébb 1.6-os, persze a Városligetben nem vihettük túlzásba az ámokfutást. A 16 szelepes 1.6-ost és a 92 lóerős Hdi-t nem láttuk, de hallottunk róluk.