Kollektív tudatom déja vu-je

2005.09.12. 12:22

A 15 éve bemutatott Clio legújabb változatát korábban már láthattuk egy hangárban. Most meg is érinthettük, ki is próbálhattuk, sőt: azt is megtudtuk, mennyibe fog kerülni.


A cím talán némi magyarázatra szorul. Winkler kolléga épp csak a minap tért haza külföldi kiküldetéséből , ahol is testközelből tapasztalhatta meg a Fiat új büszkeségét, a Grande Puntót. Elolvastam beszámolóját az autóról és ezt talán nem kellett volna.

Így ugyanis a Clio magyarországi bemutatója és az azt követő rövid, de alapos tesztvezetés során végig ott motoszkált az agyamban a villogó R betű. Adott egy sikeres kisautó, a gyár azonos néven belök a piacra valamit, ami szebb, jobb, drágább és főleg nagyobb, mint a keresztszülő. Punto Grande = Clio III, Punto Classic = Clio Campus (így fogják ugyanis hívni a továbbra is gyártásban maradó elődöt).

Igazságtalan persze, hogy a Clio tűnik utánérzésnek, hiszen elvileg ő született meg előbb, de a kis lemaradást a Renault csak magának köszönheti. Hiszen - a folyamatos médiajelenlét érdekében - az új Clio csepegtetve érkezett; először csak sajtóközleményben értesültünk róla, aztán statikus bemutatón nézegethettük (így hívják autógyártó-píárosul azt, hogy "mindent a szemnek"). Aztán, mire eljött a valódi tapasztalatszerzésre módot adó bemutató és teszt ideje, addigra fizikai valójában is megízlelhettük a talán legfőbb vetélytársat.


Nem csak a Clio III-nak a Renault kínálatában elfoglalt pozíciója hasonlít nagyon a Grande Puntóéra, hanem maga az autó is. Barátságos, kényelmes, de precíz és élvezetesen használható futómű, pontos, direkt kormányzás, széles motorválaszték kiváló kis benzines és dízelmotorokkal. És persze amire a Renault és a Fiat egyaránt a legbüszkébb: hatalmas a belső tér.


Magam mögött: 182 centi, 95 kiló

A Clio III sajtóanyagának van egy kis melléklete, amelyben a három- és az ötajtós változatra egyaránt 27-27 érdekfeszítő méretparamétert találni a terhelt szabad magasságtól (120 mm) a a csomagtérnyílás alsó szélességéig (894 mm). Ami ebből igazán meglepő: a tengelytáv (2575 mm) 5,8 centivel haladja meg az F Astráét és 10,4 centivel a Clio II-ét. Az autó hossza mindkét karosszériaváltozatban csupán 1,4 centivel marad négy méter alatt. A csomagtér 288 liter térfogatú, ülésbillegetéssel 1,038 köbméterre növelhető. A Clio III teljes belső térfogata 2,9 köbméter.

Nem csak nagyobb, nehezebb is kisbátyjánál az új Clio. Én is érzem, hogy egy-egy ünnepi szezonban hasra vagy combra hízom-e a sok töltött káposztától - a Renault is szépen levezette, mit is szolgál egy-egy Clio-kiló, höhö. Ezek szerint: aktív és passzív biztonság: +65 kg. Anyagminőség, megbízhatóság: +32 kg. Zajszigetelés: +27 kg. Méretnövekedés: +9 kg.

Új Renault-főnök


Jobbra, minimális
megvilágításban
signore Pallotta
Nem csak a Clio III mutatkozott be a hazai sajtónak, hanem Roberto Pallotta, a Renault Hungária egy hete fungáló ügyvezető igazgatója is. Elődjének, Serge Yoccoznak lejárt hároméves mandátuma, így a nagy autógyártó multik gyakorlatában bevált módon ő más területre került. Pallotta pedig hozzánk, a Renault olaszországi leányvállalatától. Az olasz származású úr korábban dolgozott a Renault sajtóattaséjaként Itáliában, de közreműködött az új Clio marketing-előkészítésében is.

"Gyémánt" és kopoltyú

A nagy beltér köré szép kis autót építettek a franciák. Csinos a pofija; a motorháztető vonala keresztben ötször törik meg, ezt a hullámot pedig szépen lekövetik a fényszórók, a Renault által tapintatosan "gyémántszerű"-nek nevezett embléma és a hűtőkopoltyúk. A háromajtós kasztni oldalnézetével nem vagyok teljesen kibékülve, az én ízlésemnek túl sok az ív és hullámzás, túl meredeken ereszkedik a tető. Annál inkább tetszik az ötajtós változatban valahogy hangsúlyosabb nyíl az övvonal alatt.


Kétszer csavarodik

A hátulnézet megint rendben van, az ötszögletű ablakkal, a jelzésszerű kacsapopsival, az ütközőbajuszkákkal és a mostani divathullámba illeszkedő formájú, mégis egyedi hátsó lámpákkal. Az egyetlen disszonáns részlet az 1,2-es benzinmotoros változat összevissza tekeredő, végül srégen lefelé néző kipufogóvége a hátsó lökhárító alatt.

A Clio III-at máris megtörte az EuroNCAP. Nem is csak egyet, de a három- és az ötajtós verziót egyaránt. A Renault keble dagad: megint van két ötcsillagos autójuk.


A motorokkal sincs semmi baj, legalábbis azzal a kettővel biztos nem, amit ki tudtam próbálni. A 106 lóerős 1,5 dCi pontosan azt hozza, ami elvárható egy nagy tömeggyártó kicsi, de erős modern dízelmotorjától. Alul nagyon gyenge, kétezertől táltos, nehézkesen pörög fel és lassan ejti a fordulatot, viszont mindig bőven elegendő nyomatékot szolgáltat az 1,2 tonna körüli saját tömeg meglódításához.

Az élmény hasonló, mint amit kicsit gyengébb változatával tapasztaltam a kicsit könnyebb régiClióban: lehet pörgetni, és akkor megy is, mint a barom. A fogyasztásra majd visszatérünk, ha lesz tesztautó, a gyár mindenesetre 4,6 literrel számol vegyes üzemben. Ha-ha.


A kis benzines jelzést sem kapott. Pedig büszkék lehetnek rá

Annál nagyobb meglepetést okozott az 1,2 literes, 16 szelepes alapmotor 75 lóerős változata. Ez is Euro 4-es, tehát a gázpedál megrúgása után szinte keresztbe tehetem a jobb lábam a balon, mire megmozdul a fordulatszámmérő, viszont - nem találok rá jobb kifejezést - tök jól húz. Az ötsebességes váltó kicsit gyengébbnek, silányabbnak érződik, mint a dízelhez járó hatsebességes, és nyilván az is, de nem okoz gondot megtalálni a fokozatokat. Alapvetően dízelhívő vagyok, különösen egy tonna feletti autók esetében, de fene tudja, ezzel a motorral a Clio cseppet sem kellemetlen közlekedési eszköz.

A fentieken kívül létezik új Clio az 1,2-es motor 65 lóerős változatával (szintén 16 szeleppel, Nm-re azonos nyomatékkal, (biztos valami hülye nyugat-európai adójogszabály miatt gyengébb), egy 98 lóerős 1,4-es és egy 110 lovas 1,6-os benzinessel is. Az 1461 köbcentis dízelmotor a 106 lovas mellett 68 és 86 lóerős változatban is készül. Jövőre pedig jön a 150 lóerős kétliteres is, ami még mindig nem az RS, azaz Renault Sport változat lesz, az még később érkezik, még több lóerővel, valószínűleg egy 200 lóerős kétliteres turbómotor képében.

A Clio III árlistája

Mivel a Clio III nyolcféle hajtáslánccal és öt felszereltségben létezik, az árakat az alábbi kis táblázatban foglaljuk össze a könnyebb áttekinthetőség érdekében:

  3a / 5a,
ezer Ft
Athentique Authentique Plus Privilége Dynamique Dynamique Plus
  1,2 benzin, 65 LE 2599 / 2780            
  1,2 benzin, 75 LE 2799 / 2880 2950 / 3030  
2960 / 3040 3260 / 3340
  1,4 benzin, 98 LE 2950 / 3030 3100 / 3180 - / 3770 3110 / 3190 3410 / 3490
  1,6 benzin, 110 LE       - / 3940      
  1,6 benzin automata       - / 4220      
  1,5 dCi, 68 LE 3210 / 3290 3360 / 3440    3370 / 3450   
  1,5 dCi, 86 LE 3360 / 3440 3510 / 3590 - / 4180 3520 / 3600 3820 / 3900
  1,5 dCi, 106 LE       - / 4430      

A sokféle motor sokféle felszereltséggel képez igazán bonyolult rendszert. A Renault sikerrel felelt meg a kihívásnak, más a bevezetéskor ötféle kivitelben ajánlja az új Cliót, van még az Authentique-kel lényegében megegyező, de puhább műszerfalú és világosabb belterű Expression és később érkezik majd az Initiale nevű bőrüléses luxusváltozat.


Belépő szint

Az igazán érdekes extrák, mint a kanyarba bevilágító xenonlámpa, az eső- és sötétedés-érzékelő, a menetstabilizáló elektronika, az automata klíma és a parkolóradar még a legjobban felszerelt Clióknál is feláras extrák maradnak. Cseppet sem nagy kihívás tehát ötmillió forint fölé tornázni egy Privilége dízelt, elég a panoráma üvegtető (+ 200 000), a gombos indítás (+100 000)a xenon (+ 200 000) és a navigáció (+ 400 000) és már meg is vagyunk.

Egyre mindenképp vigyázzon, aki új Cliót szeretne! Hatalmas minőségi lépcső található a felszereltségek között. A komfortérzet szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a rettentő kopogós, Daciát megszégyenítően olcsó anyagokból építkező alap-alap, vagy a habosított műanyagokat használó, Touch-Design filozófiával készült drágább modellben ül az ember. Tessenek odafigyelni majd, ha vásárlásra kerül a sor!


Olcsó, de puritán

Az olcsóbb Cliók belseje tehát gyászos, kemény és rideg, amit hiába próbál kicsit feldobni a helyes, osztott alsó küllős kormány, a deklaráltan squash-labdát utánzó légelzáró bigyó és a két kis vidám óra a műszerfalon. Ezekben az autókban szívfájdítóan hiányzik az alsó LCD a sebességmérő és a fordulatszámmérő közül, sírgödörként tátong a rádió helye és reményvesztetten villog az egy szem biztonsági öv-figyelmeztetés a nem létező számítógép széles display-ének vakablakából.


Dekoratív, de drága

Mennyivel jobb egy bő félmillióval drágább Privilége! Gyönyörű, krómkeretes légbeömlők, pihepuha műszerfal, kormányról vezérelhető, integrált rádió, tempomat, mmm! Csak hát ebből a legolcsóbb is 3,77 millió forint.

Az új Clio tehát kétarcú autó. Az ember vehet egy olcsó, műszakilag kiforrott, technikailag kifogástalan, de rideg és fapados autót, kényelmes, tágas utastérrel kiskategóriás áron a B és C szegmens határáról. Vagy csinos divatautót erős, de alig fogyasztó kis dízelmotorral, mindenféle biztonsági és kényelmi kütyüvel, bőven alsó-középkategóriás áron.

Renault Clio III - 2005

Vagy vehet egy új Kia Riót 110 lovas 1,5-ös dízellel, klímával, kevesebb, mint 3,1 millióért, három év garanciával. A Renault-ra kettőt adnak.

A Clio III forgalmazása Magyarországon október elején kezdődik. A Renault Hungária új kapitányának egyik első parancsa volt, hogy minden szalonban legyen tesztautó, amit az érdeklődök kipróbálhatnak. Aki tehát testközeli élményekre vágyik a kis-nagy autóval, már pár hét múlva megszerezheti azokat bármelyik Renault-kereskedésben.