A legfrissebb fröccsöntvény

2003.07.09. 08:42

Rejtélyes okból kifolyólag a koreai autóipar ezekre a hetekre időzítette új és megújult modelljeinek bemutatóit. Június végén megismerhettük a Daewoo Nubirát és a Kia Opirust, július elején mostohaöccsét, a Hyundai Elantrát mutatták be. Az Európában használt típusnév (Koreában Avante XD) kezdőbetűjének jövőbeni sorsa egyelőre ismeretlen előttünk.

 
 

A kérdést a sajtóanyagok is bizonytalanul kezelik; hazánkban a nyugatabbra fekvő országoktól eltérően ezidáig Lantra néven forgalmazták az elődmodellt. A bemutatott járműveken és nemzetközi anyagokon is az E betűs változat szerepelt, ami se nem ront, se nem javít az autó azon tulajdonságain. A Getz (Get) példájából tudjuk, hogy a Hyundai más típusai is elvéreztek már a magyar nyelv oltárán, ami érthető is, ezzel szemben az Elantra szó számunkra semmilyen gondolattársításra nem ad okot.

 
   
   

Akinek ismeretségi körében nincs Lantra tulajdonos és nem is Hyundai fan, valószínűleg észre sem veszi az új és a korábbi modell közti különbségeket, hacsak nem a nyolc új szín feltűnéséből kezd gyanakodni. Egyéb, kívülről észrevehető változások a hűtőmaszkon, mindkét karosszéria változat első, valamint a négy ajtós hátsó lámpáin, a projektoros első ködlámpán, a lökhárítókon és a külső méretek minimális növekedésében jelentkeznek. Mostantól rendelhető hátsó légterelő is, amivel igazán sportossá tehető az autó egyébként is tetszetős fara. Ez a ferdehátú változaton, a belső visszapillantóból nézve lábremegést okozhat még a mindeddig pedánsan viselkedő családapáknak is.

 
   
 

Az ötajtós 25, míg a lépcsőshátú karosszériája 15 mm-rel lett hosszabb. Ez utóbbi tetejét a koreai mérnökök -valamilyen különös indíttatástól vezérelve - 5 mm-rel közelebb tették a csillagokhoz. A formai változások hatása szabad szemmel igazán csak a GLS felszereltséghez járó fedélzeti számítógépen követhető, mivel az új (E)lantra cw értéke a korábbi 0,333-ról 0,313-ra csökkent. A csomagtér mérete a frissítés alkalmával nem változott, érdekes módon mindkét változatnál 415 literes. Apró kedvesség a gyártótól az a háló, melyet az előre elhelyezett fülekbe akasztva kisebb, mozgékony tárgyink rögzítésére használhatunk.

 
   
   

Információink alapján a motorválasztékból távozik az 1,8-as benzines, így a megújult modell megjelenésekor már csak háromféle közül választhatnak a jövendőbeli vásárlók. Az 1,6-os, 16 szelepes, 104 lóerős változatból, mely nálunk nagyobb érdeklődésre számíthat, még mutatóba se hoztak a szervezők, így csak 2 literes, változó szelepvezérlésű benzines (143 le) és ugyanekkora, a Hyundainál CRDi-nek nevezett Common Rail dízel (111 le) motorokkal próbálhattuk ki az autókat. Mindkettő kellő dinamikát és végsebességet (208/190 km/h) kölcsönöz az 1300 kg önsúlyú kasztninak, a fék harapós, jól adagolható.

 
   
 

Az (E)lantrába opcionálisan(!) beépített ABS a maximális fékerő kerekekre szabadítása esetén úgy viselkedik, mint egy ipari masszírozógép, a pedálon keményen és rázósan ellenáll, mialatt a gumik sikkantgatása hangos sikollyá válik. Ez a legtöbb gyártó törekvéseivel ellentmondani látszik, amennyiben az a cél, hogy olyan szerkezetet gyártsanak, mely működését a vezető lehetőleg észre sem veszi, miközben a gép teljes mértékben ellátja a rá osztott feladatot. Mindenesetre a tapasztalatlanabb vezetők figyelmét érdemes felhívni az (E)lantra blokkolásgátlójának e szokására, nehogy vészhelyzetben a heves ellenállás miatt lazítsanak a fogáson.

 
   
   

A futómű hirtelen kormánymozdulatokra kissé imbolygósan reagál, bár komfortos és még nagy sebességnél is csendes autózást tesz lehetővé, így segítve elő, hogy ilyenkor is alacsony maradhasson családtagjaink adrenalin szintje. A kormánykerék meglehetősen indirekt kapcsolattal rendelkezik az úttesttel, ráadásul vékonyka, a szükségesnél nagyobb átmérőjű karimáját a váltógombbal együtt meglepő módon - igaz ilyet más koreai típusban is láttunk mostanában - izzadtságlepergető, gumiszerű bőrutánzattal vonták be.

 
   
 

Tengelyirányú állítása még a legmagasabb, GLS felszereltség mellett sem lehetséges, ami figyelembe véve anyuka és apuka testi adottságainak jelentős eltérését, egy újonnan bevezetendő, a család szeme fényéve váló autóban, nem túl szerencsés. A sajtóanyag szerint ehhez tartozik még egy igen jelentős, alapáron járó újítás: új ezüstszínű "H" embléma a kormánykeréken! Ha már nem szégyellik a minőséget, elárulhatják a vezetőnek, miben is ül valójában. Hyundai!