Hízott jószág

Teszt: Ford Transit - 2000

2000.11.28. 11:32

Biztos ismerik az embert, aki ha megkérem, álljon be a kocsimmal a garázsba, azonnal elállítja a tükröket, az ülést, és újraprogramozza a rádiót. Ez a barátom szokta a tűrőképességem végső határáig szakaszosan kapcsolgatni az ablaktörlőm az amúgy is idegesítő zuhogó esőben.

 
   
   

Most elégedetlen. A Transitban tényleg nem sok a kapcsolgatni való. De nem is kell több. Ami azonnal feltűnt: a kilométer óra. A 240 Km/h-s végsebesség kicsit irreálisnak tűnt egy ekkora malacnak. Az is volt.

A végsebesség ismerete nem feltétlen szükséges a teherautóknál, a Transit pedig teherautó. Kényelmes, szép, de teherautó. Minden elemén az egyszerűség uralkodik. Nem rosszalló értelemben vett egyszerűség, hanem maga a funkcionalitás.

 
   
 

A vezetőülés és pozíciója személyautós jellegű, a következő pirosig mégis kitűnően kilátni. Nagyon zavaró, hogy pedálok közel vannak egymáshoz. Ráadásul a gázpedál mellett a motortér miatt kevés a hely, és a pedál benyomásával az is egyre szűkül.

Gumicsizmában nem lehet padlógázzal menni. De aki egy ilyen autóba gumicsizmával ül be, az meg is érdemli.

 
   
   

Az utastérben minden könnyen tisztítható műanyag. A kerti slaggal nagyszerű belső ápolás végezhető, ez egy teherautónál nem elhanyagolandó szempont. Utasaim a kapaszkodókat hiányolták: valóban, egy sincs, ami segítene beszáláskor, vagy egy éles kanyarban. Van cserébe hárompontos biztonsági öv a középső utasnak is.

Kell is ha nem akar kirepülni.
A két segéderő számára az ülések kényelmesek, ha a culágerek nem nyomnak többet 50-50 kilónál. Ha igen,- ami inkább elterjedt,- akkor csak az egyiknek kényelmes az utazás, a jobb oldalon.

 
   
 

Ezért teszteltük hármsban. Középen egy hölgy, két férfiember a szélén. Így kényelmes lenne, a váltókartól eltekintve. A vezető melleti utas nehezen fér el: épp az ülése bal sarka előtt meredezik a váltó.

Hogy a Transitnál miért ragaszkodnak ehhez a klasszikus megoldáshoz, nem értem. A konkurenseknél nagyon jól bevált a dzsojsztik-szerű váltó.

 
   
   

Az utastérben rengeteg a tárolóhely. Több üveget és több kötet menetlevelet tudunk elhelyezni anélkül, hogy feltűnő lenne, és szabad életet kezdene utazás közben. Zseniális az utas részére fenntartott, belül gumírozott rádiótelefon tartó, amit azért a vezető is tud használni, persze szabálytalanul.

Sajnos a héten nem volt semmi építkezés vagy költözés a környezetemben, ezért a terhelési próba kimaradt. A nagy 15'-os kerekeknek köszönhetően Budapest hírhedt macskakövein viszonylag nagy sebességgel lehet haladni, ami üres raktérrel felejthetetlen élmény. A flash csak akkor nagyobb, ha van hátul egy létra.

 
   
 

Egy úthibánál az üres autó hátulja fel-fel pattan az útról, és úgy tűnik, mintha a hátsó kerék kipörögne. Érdekes az is, ha dinamikus kanyarvétel után egy kövérebb gázadásra a 90 lóerő egy látványos burnout show-t prudukál. Ezek persze szélsőséges esetek, és minden hátsókerekes üres teherautóra vonatkoznak. Nem a Transit hibái, ennek ellenére kíváncsian várom az elsőkerekes változatot.

Kívülről szerintem nagyon szép autó, szerintem a jelenleg kapható mezőnyben a Transit a legszebb. Viseli a mai Fordok stílusjegyeit, de megmaradt Transitnak.

 
   
   

Az utolsó három változat óta jól meghízott. Első ránézésre is marha nagy autó. Ha viszont egymás mellé állítjuk őket, kiderül, mekkora a változás. Óriási az oldalsó ajtaja, melyen az új zár szerintem szörnyű. Először az ajtó bal oldalán kell a kulccsal ügyködni, majd jobb oldalon ott a kilincs, amivel nyílik az ajtó. Ha esetleg valami van a kezemben és nem szívesen rakom le, a két szerelvény közti másfél méter nehezítheti a pakolást.

 
   
 

A hátsó ajtók egy narancssárga gomb megnyomásával könnyedén nyithatók. A kis ötlet nagyon megkönnyíti a sofőrök életét. Semmi bonyolult kiakasztós/olajos/zsíros mechanizmus. A kocsikísérő is hamar megtanulja a működését.

Pénz:
Tesztautónk alapára jelenleg 3.732.800Ft. 1.5 Tonna teherbírású 2.4 Turbo, 90 lóerős, középhosszú, középmagas dobozos.
Extrák: ABS. (125 840 Ft), villanyablak (33 520 Ft), klíma (226 400 Ft), ködlámpa(16 720 Ft), színezett üvegek (26 080 Ft), teljes tetőkárpit világítással (57 040 Ft), rádiómagnó (46 080Ft). Az ára így 4.265.000Ft Üzemanyag:
A 482 kilomáteres teszt során kizárólag városban és üresen használtam az autót (a létra nem számít jelentôs terhelésnek). Átlagfogysztása 10.4 liter volt.

A vállalkozó: Képes-Harjay Zoltán

 
   
   

Több típussal, köztük két régebbi Transittal is szállítunk ebédet a nyugdíjasoknak. A rövid tesztút során azonnal feltűnt, hogy az új Transit minden ízében korszerűbb a réginél.

Az utastér jóval nagyobb, és sokkal kényelmesebb. A tesztautó szériaülése is jóval kényelmesebb, mint az előző típus extraként vásárolt, mindenhogyan állítható ülése. Egy magasabb ember is, mint én, kényelmesen elfér.
A kilátás sokkal jobb, és a holttér-tükrök is használhatóbbak. A motor és a menetzaj szigetelése nagyságrendekkel jobb, eltűnt a klasszikus Transit-hang. Az úton is másképp viselkedik. Üresen jobban pattog, viszont megszűnt az előzőkre jellemző orrnehéz bólogatás.

 
   
 

Nekem csak szívódízel Transitjaim vannak, azokhoz nem tudom hasonlítani, de ez a 90 lóerős motor nem egy kirobbanó táltos. Furcsa, hogy a motor nem követi a gázelvételt, egy kicsit tovább pörög, ez nagyon zavaró, főleg az 1-2 fokozat között. Ez a kollégáknak is feltűnt. Lehet hogy csak a tesztautó hibája.

 
   
   

Az erőátvitel is rugalmasabb az előző típusokénál. A motor nem rángat annyira. A raktér viszont úgy tűnt, mintha az előző generációnál is magasabb lenne. A magas padlószint miatt nehézkes a pakolás.

Lehet hogy csak az első szériára jellemző, de több helyen csúnya fényezési hibákat találtam. Eddig a Tranzitokkal semmi nagyobb problémám nem volt. Megbízható, takarékos autónak tartom.