Kis hűhó szinte semmiért

2005.04.07. 11:32

A Renault Mégane 225 lóerős, kétliteres turbómotorját továbbfejlesztették, így készült el a 205 lóerős Laguna GT. A motor még tovább fejlesztve a Vel Satisban már 170 lóerőt teljesít.

A 2005-ös Lagunát a gyári sajtóközlemény alapján már februárban bemutattuk . A fazonigazított középkategóriás mellé a kis krómmal, kis felniválaszték-bővítéssel, kis kipufogóvégekkel aktualizált Vel Satis is társult a magyar sajtóbemutatón. A powerpoint-bemutató üdvözlő diájára az Espace neve is felkerült. Gondolom csak azért, hogy együtt legyen a három nagy, egy üzemben készülő, öt-öt Euro-NCAP csillagot birtokló személy-Renault.

A rövid, pörgős sajtótájékoztatón Serge Yoccoz, a Renault Hungária vezérigazgatója és fiatal francia kollégája mondott el ezt-azt az új modellekről. A Laguna átalakításában a fő vezérelv az autó erősségeinek (biztonság, kényelem) kihangsúlyozása, valamint az állítólag jelentősen javított megbízhatóság kiemelése volt. Renault-ék azt a vágyukat is megfogalmazták, hogy a Lagunának a D-szegmensben a német modellek közé kell emelkednie az európai piacon. (Ez utóbbi törekvés jól tetten is érhető az új Laguna arcán: oda a karakter, oda a könnyedség, van viszont egy francia Passatunk.)


Winkler szerint homasitás arca lett

Egy kis filmet is megnézhettünk, melyben egy joviális francia Renault-dolgozó, aki leginkább a Saint Tropez-i Lütyő őrmester főnökére hasonlított, elmondta, hogy a Renault ugyancsak törekszik a minőség javítására, céljuk a Toyota legendás megbízhatóságának elérése. Csak így, lazán: a Toyota jobb, mint mi, de megpróbáljuk utolérni. Jó pont a Renault-nak az őszinteségért.

A sajtóanyag szerint az új Laguna gyártásához kreált jelmondat: "tökéletes illesztés és összeszerelés". Jó nyomon járnak, a japánok is mindig ilyen hülyeségeket skandálnak (kaizen, just in time, hibát ne végy át és ne adj tovább) - meg is van az eredménye. Ilyen újonnan felfedezett fegyverrel a birtokában csoda-e hát, ha 2010-re a Renault szeretne a világ három legnagyobb autógyártójának egyike lenni és négymillió autót gyártani.

A Vel Satis újdonságai: az autó rendelhető 170 lóerőre beállított kétliteres turbós benzinmotorral is, a 2,2 literes dCi három teljesítményszinten, 115, 140 és 150 lóerős kivitelben választható. Ezek és a háromliteres, V6-os dízel ötsebességes automata vagy hatsebességes kézi váltóval párosíthatók. A 3,5 literes Renault-Nissan fejlesztésű, 245 lóerős V6-os benzines továbbra is csak automatával kapható.

A Rémbogár épp elijeszti a ragadozókat

A motorválaszték bővítésén, a műszerfal cseréjén és a szokásos fényszórócseréken-krómozásokon kívül az autó kényelmi és biztonsági berendezésein fejlesztettek kicsinyt a mérnökök. Előre parkolóradar került, a Vel Satis is kártyás nyitást-indítást kapott, új navigáció, hifi, telefonkihangosító kérhető a kocsihoz. Immár a Vel Satison is van keréknyomás-ellenőrző, okosabb az ESP és jobban világít a xenonpilács.

Teccenek látni? Fabetét és szép!

A Laguna sem a régi már. Más az arc, más a far, kifinomultabb a futómű, jobb a fék, újak a színek és kerekek, 70%-ban áttervezték a műszerfalat is. Finomabbak és tartósabbak a kárpitanyagok, a műszerfalon pedig immár végigfut egy, a felszereltségi szintet jelző díszléc. A Lagunát minimum 1,6-os, 115 lovas benzinmotorral, maximum háromliteres, 210 lóerős V6-ossal választhatjuk. A kettő között van még kétliteres szívó (135 LE) és turbó (165 LE) benzines, 110 és 120 lóerős 1,9, valamint 150 lóerős 2,2 literes dCi.


És van egy sportmodell, a Laguna GT. A GT a Renault-nál Grand Touringot jelent, ami azért vicces, mert a csúcsmodellből létezik kombi is - amit teljes nevén Renault Laguna Grandtour Grand Touringnak hívnak. Az autóba egyedi vörös-fekete bőrbelső kerül, orrába pedig 205 lóerős, a Mégane Sportból ideszelídített kétliteres turbómotor. Na ilyet nem láttunk a bemutatón.Felszereltségek, árak

A Laguna hatféle felszereltségben létezik: Authentique (egyszerűség, minőség, modern hangulat a sajtótájékoztató diái szerint), Expression (technológia, kényelem, letisztultság), Dynamique (sportosság, technika, irányítás), Dynamique Plus (sportosság, kényelem, felszereltség), Privilége (elegancia, kényelem, kifinomultság) és Initiale (státusz, luxus, gazdagság) - no meg ott a GT ("Grand Tourismo", vezetési élmény). Szegény PR-os, vért izzadhatott, mire meglett felszereltségenként a három fogalom.

A Laguna árlistája Vectra-Mondeo-Passat vonalon mozog. Néhány jellemző ár: a legolcsóbb Laguna, az 1,6-os 115 lovas Authentique Berline, azaz négyajtós kivitelben 5 130 000, kombiként 5 330 000 forint. Villanyablakok csak elöl, manuális klíma, CD-s rádió, ESP-nek híre-hamva sincs. Egy jóféle dízel a középmezőnyből, a 150 lovas 2,2 dCi Dynamique 7 205 000, illetve 7 405 000 forint, kétzónás automata klímával, elektronyos kézifékkel. ESP még ebben sincs! A legdrágább Laguna 9 030 000 forintba kerül - ez pediglen a V6-os, benzines automata kombi, Initiale kivitelben. Bőrülés, villamosszék, xenon, fakormány, toronyóra lánccal.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.