Diszkrét dübörgés

2003.03.17. 09:37

 
   
   

Ha jól emlékszem, a Toyota D-4D-dízelén senki sem kifogásolt semmit. Lehet azonban, hogy a cégnél igyekeznek nem megvárni, amíg valamiért rájuk szólnak, úgyhogy fejlesztettek a motoron. Három liter, négy henger, common rail - a fejlesztés részleteitől megkímélt minket a gyártó, de az biztos, hogy ez az egyik kedvenc dízelem. És hogy hogyan lehet egy két tonnás, majd' két méter magas szarkofággal városban 11 literrel eljárni, legyen a közös nyomócső titka. Végsebességünk a katalógus szerint 165 km/h, és bár valószínűleg ezt simán eléri az autó, közveszélyt okozni nem állt szándékomban. A 140-es utazót viszont könnyedén tartja a dízel Land Cruiser.

A belső dizájn - sajnos - még mindig japános, a rosszabbik fajtából. Szakszerűen úgy is mondhatnánk, "toyotásan igényes", vagyis jók, minőségiek az anyagok, de az elegancia, mint fogalom továbbra se nagyon köthető a Toyotához. Hogy a fabetét-felelős miért nem követett még el harakirit, megmagyarázhatatlan. Már a Camry fabetéteit sem lett volna szabad megtorlatlanul hagyni. Nem csoda, hogy ide is bepofátlankodta őket.

 
   
 

Egyébként nem drámai a helyzet, az üléskárpitok egész jók, a műszerfal sem rossz, és mintha fejlesztettek volna a középső, erősen Hollywood Multiplex-es egérmozin is. A grafikonok értelmezését már az előző Land Cruiser-generációban is elég nehezen érttették meg velem, mostanra meg teljesen elfelejtettem, hogy értsem a tengerszint feletti magasság, meg a tengerszintre átszámított légnyomás hektopaszkálban étékeit, amikor kékesen csillogó, csinos LCD csinál belőlük diagramokat. Mindegy, az órát, a külső hőmérsékletet, meg a szép csecse iránytűt legalább értem.

Elöl a helykínálat méltó a külső dimenziókhoz, a két első ülés között majdnem akkora tárolóhely van a könyöktámaszban, hogy erről is nyugodtan terjeszthetnének géppuskaállvány-legendákat. Hátul semmi extra, egy hosszú terepjáróban hátul is sok helynek kell lennie. Pozitív, hogy a hátsó ülés szép könnyedén hajtható fel, ülőlapostul. A háttámlák vízszintbe döntésével valóságos franciaággyá alakítható a Land Cruiser, bár ez a fekvőbútor önmagában nem aratna nagy sikert a szabadpiacon, tekintettel az elválasztó géppuskaállványra.

 
   
   

Az autó hátulja a klasszikus ólajtó-stílusban oldalirányban nyílik. Ennek vannak elonyei, például az alacsony offroad-os tulajdonosok ezt mindig be tudják csukni, ellentétben a felfelé nyíló konstrukciókkal, amiknél néha már nekifutásból kell zsákolni, ha el akarja kapni a fogantyút. Az ólajtó egy ügyes szerkezettel kitámasztható, és ebben találjuk az ötletes, elegáns, vékony szerszámos ládát.

Már a legolcsóbb (3 ajtós, dízel, 11 360 000 Ft) változatban is olyanokat találunk a szérialistán, mint a hatlemezes, elöltöltős CD tár, elöl-hátul függönylégzsák, elektromos deréktámasz, és a fájdalmas ostorcsapások elleni fejtámla. (a manuális klímáról és a hasonlóan egyértelmű dolgok listájáról nem beszélve)

 
   
 

A prospektus "Hatékony lopásvédelmi rendszerek"-fejezetét kissé hiteltelenné teszi, hogy tesztautónkat a forgalmazó ellátta még egy-két hatékony és trükkös lopásvédelmi rendszerrel, amik az állandó csipogással, és az operátor mobiltelefonos bejelentkezéseivel csempésztek vidámságot a forgatás és a tesztelés pillanataiba.

A kategóriatársak közt nehéz igazságot tenni, biztosan csak egyet jelenthetünk ki: biztos, hogy erre nem mondhatjuk, hogy biztosan nem a legjobb. Szóval mindenképpen az első háromba jelölném az új Land Cruisert, terepen továbbra is meggyőző, közúton pedig több osztályzatot javított. Az ára és a felszereltsége pedig a japán autókra kivetett büntetővámot beleszámítva is vonzó.

 
  Elektronika a drágább modellekben
 
  Tesztautónkban, a VX felszereltségű kézi váltós dízelben csak fékerőelosztó (EBD), blokkolásgátló (ABS) volt, és a Toyota elsosorban közúton használatos menetbiztonsági elektronikája (VSC) volt.

Az aktív kipörgésgátló (A-TRC) elsősorban terepen hasznos, illetve annyiban okosabb a többieknél, hogy megkülönbözteti a havas-jeges, de sima utat a sáros dagonyától. Sima-csúszós úton a fojtószelep vezérlésével (gázelvétel) avatkozik be, a felező bekapcsolása esetén viszont már a kerekeket fékezgeti, vagyis beindítja a fékdifferenciált. Az A-TRC kézi és automata váltóhoz is rendelhető. Nem volt viszont félaktív, elektronikusan vezérelt futómű (TEMS), ami országúton szabályozza a karosszéria dőlését, és nagyszerűen gátolja a chopperes orremelkedést hirtelen indulásnál, a bólintást megállásnál. Próbáltam, jó dolog. Ugyanaz az elektronika intézi az emelkedőn elindulás és a szakadékba ereszkedés (DAC) kontrollját, sofőri beavatkozás nélkül. Tapasztaltabb terepjárósok zsigerből legyintenek az ilyen megoldásokra, de egy meredek, sáros, vagy jeges domboldalon leereszkedni úgy, hogy nem látjuk, melyik kerék mikor csúszik meg, elég kockázatos. A DAC tehát az egyik leghasznosabb biztonsági extra.
 
  Terep-adatok (5 ajtós D-4D)
 
  Alvázas szerkezet
Hasmagasság: 220 mm
Első terepszög: 32 fok
Hátsó terepszög: 27 fok
Középső (átlépő) terepszög: 20 fok
Gázlómélység: 700 mm
Kapaszkodóképesség: 42 fok
Felfüggesztés elöl: Kettős keresztlengőkaros, tekercsrugóval
Felfüggesztés hátul: 4 lengőkar tekercsrugóval
Teljesítmény: 163 LE @ 3400
Nyomaték: 343 @ 1600-3200

< >