Szűk, finom, gyönyörű

2006.02.14. 08:00

Adatlap Lexus Is 250 - 2005

 • 2500 cm3-es,V 6 hengeres benzines
 • 208 LE @ 6400 rpm
 • 252 Nm @ 4800 rpm
 • 6 seb. kézzel kapcsolható automata
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  8.1 másodperc
 • Végsebesség:
  225 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  9.1 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  12.7 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  7.0 l/100km
 • 10 770 000 Ft

Na végre. Az aktuális 3-as BMW–C Merci–A4-es Audi-triónak szóló japán hadüzenetből mi is megkaptuk a magunk másolati példányát. Az új kis Lexust teszteltük, fenékszellőztetéssel, Mark Levinson hifivel, kanyarfényszóróval, tolatókamerával, kormánykapcsolós automata váltóval.

Szép autó, nagyon szép. Füge kollégának sikerült ugyan a Daewoo Leganzához hasonlítania a szilás hűtőmaszkot, de ez az ő baja. Az elöl-hátul morcosan összehúzott fényszórók, a remekül sikerült, még éppen nem giccses mértékben Fast and Furious jellegű széles sárhányó-domborítások, a magasan húzott, volvósan kivállasodó, alig kéttenyérnyi széles üvegcsíkot engedélyező övvonal kívánatos kis sportlimuzinná áll össze.

Ha hosszasabban elnézegeti az ember, számtalan apró formai játékot talál, amiktől tovább nő szívében a megbecsülés és szeretet Suguya Fukusato főtervező szan iránt. Szemből a fényszórókra rímelő ködlámpa-installációk és a hűtőrács trapézának szögeit másoló alsó szellőzőnyílás tűnik fel.

Oldalnézetből a hátrafelé meredeken feltörő övvonal, a kilincsek fészkeinek kis nyílhegyei és a nagymacskák izmos combjára emlékeztető hátsó domborulatok fogják meg a szemet. Hátulról a tökéletes szimmetria nyűgözi le a szemet. A két kipufogóvég, a két tolatólámpa és a két ködzárófény tükrös harmóniáját egy apróság teljesíti ki: még a becsavarozható vonószem furatát óvó kipattintható műanyag fedélből is kettő került a Lexusra.

Az sem rossz, amikor az ember kinyitja a hátsó ajtót, hátrasétál, ránéz a krómemblémára, majd a kárpitra, és megvilágosodik: az ajtóbehúzó fogantyú egy keret nélküli Lexus-logó! Egyet nem értek: hogy kerülhetett emberfejnyi, Suzuki Swiftet megszégyenítő méretű visszapillantó az első ajtókra?

Olcsó megoldás a gyártó, illetve a forgalmazó weboldaláról vett idézetekkel operálni egy autótesztben, de a Lexus IS honlapjának felkeresése után egyszerűen nem tehettem mást. Nézzék csak: „A Lexusnál a tökéletességre törekszünk. Mérhetetlenül ügyelünk a részletekre, amelyknek a legtökéletesebben kell együttműködniük. (Suguya Fukusato, Lexus-főmérnök).”

Ilyen felütés után igaz magyar ember természetesen azonnal kétszeresére nyitja pupilláját, érzékeit annyira felfokozza, amennyire illegális tudatmódosító szerek használata nélkül egyáltalán lehetséges, és elkezdi keresni a kákán a csomót. Kettőt találtam.

Az egyik a középkonzol, illetve a kardánalagút borítása a vezető térdénél. Recseg. A másik a kulcs nélküli indítórendszer apró idiotizmusa. Tudniillik ha először leállítom a motort, és csak aztán tolom – a figyelmeztető rettenetes sípolástól félig megsüketülve – P-be a váltót, akkor a számítógép valamiért közli, hogy key not detected, azaz nem találja a kulcsot. Erre az üzenetre ajtónyitáskor további sípolásokkal hívja fel a figyelmet, és a zár nem reagál a kulcs gombjaira.

Három napig zártam-nyitottam szégyenszemre a távirányítóból kihúzható szükségkulccsal a tizenötmilliós luxuskocsi ajtaját a kilincsről lepattintható borítás mögött található mechanikus zárral, mire rájöttem, hogy ha előbb tolom P-be a kart, és ezután nyomom meg a Start/Stop gombot, akkor nincs gond. Ja, és nincs kis ficak a kulcsnak; vagy marad a zsebben, vagy hányódik egy tárolórekeszben.

Ennyi. Ezektől eltekintve a Lexus IS belsejére már nemigen lehet panasz. Finomak a bőrök, kényelmesek a kompresszoros gerinctámasszal ellátott, mindkét oldalon motoros és memóriás első ülések, finoman simul a kézbe a jól formázott kormány. Kiváló a tizenhárom hangszórós, 1 850 000 forintos csomagban kapható Mark Levinson audiorendszer is; az első csipogók nyilván csak azért kerültek az autó stílusától nagyon idegen, csúnya műanyagházba, hogy látsszon: ez extra.

„... az IS új tervezési filozófiánkat testesíti meg, amelyet legjobban a »mélyreható egyszerűség« és »kifinomult elegancia« kifejezések fejeznek ki. Ezen tulajdonságok az IS utasterében is kézzel foghatók.”

Basszus, és valóban. A „kifinomult elegancia” nemcsak a felhasznált anyagok minőségében, de a küszöbökbe rejtett, neonkéken világító Lexus feliratban is megtalálható. Szánom-bánom, de elfelejtettem lefotózni, csodálatos látványtól fosztva meg a kedves olvasót. Sikerült viszont videofelvételt csinálnom a 6500-nál megjelenő narancsszín, hétezernél pirosba váltó fénygyűrűről a fordulatszámmérőn, valamint arról a kis show-műsorról , amit az órák mutatnak be minden motorindításnál. Ja, a sebességmérő meg szép, sárga fénygyűrűvel tud figyelmeztetni a beállítható tempó elérésére.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.