A kifutó Accordnál biztos jobb

2008.02.19. 12:08

Adatlap Mazda 6 2.0 Te - 2008

 • 1999 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 147 LE @ 6500 rpm
 • 184 Nm @ 4000 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Végsebesség:
  214 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.0 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  9.8 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.4 l/100km
 • 6 719 000 Ft

A japán középkategória eddig legjobbnak tartott képviselőjével, a Honda Accordjával hasonlítottuk össze a most megjelent Mazda6-ot. Karakuri!

Két, nagyjából azonos felszereltségű, hasonló motorú középkategóriás szedán, nagyjából azonos áron: 6 719 900 forint az új Mazda, 6 349 000 forint a kifutó Honda, mindkettőben 2 literes soros négyhengeres motor, közel alapfelszereltséggel. Vajon melyikért érdemes most kitenni a pénzt? Mindenki rohanjon megvenni a kifutó Hondát, mert kicsit olcsóbb, vagy nagyot durrant az új Mazda6? És a dráma: érdemes-e megvárni a pár hét múlva megjelenő új Accordot?

A Mazda6 bemutatóján már egyértelmű volt, hogy az új 6-osnak semmi köze a  Ford Mondeóhoz. Amikor először megláttam a garázsban, döbbenten álltam néhány másodpercig, és nem csak a színe miatt: egy Lexus GS-be oltott RX-8. Vagy RX-8 ba oltott GS? Mindegy is. Jól néz ki. Marha jól néz ki. A bicskakulcs kicsit anakronisztikus, de ez viszonylag szerényen felszerelt változat, az extrásabbakhoz jár a kulcs nélküli nyitás-indítás. Az éppen kifutó Accorddal más volt a helyzet, már volt ideje belesimulni az utcaképbe, de nem volt sose különösebben feltűnő, igazi szürke eminenciás. Ismerjük róla a nagy egybevas sík felületeket, a soros négyhengeres kétliteres motort, a minden Hondában tökéletes váltót, a közvetlen kormányzást, a nagy helyet.

A Mazdában slendrián módon bedobtam a táskát a hátsó ülés elé, és szemet szúrt, mekkora hely van ott még úgy is, hogy Kari hozta el az autót, aki fekszik benne, mint egy fürdőkádban. Mielőtt testre szabhattam volna, a beszálláskor bevertem a fejem az A-oszlopba, amire végül is lehetett számítani. ez lett az új trend: a középkategóriában fejet kell hajtani. A ajtó túl szélesre tárul, alig értem el a becsukáshoz, talán a sarkába sikerül belekapaszkodnom, pedig már előrébb húztam a széket. Az Accorba ülve nem vágtam be a fejemet; talán az utolsó ilyen autó. És pont elérni az ajtót a csukáshoz.

A Mazda6 műszerfala gusztusos, nekem kicsit nyögvenyelős a kormányon a mindent vezérlő vezérlő. Tényleg kék fények jelölik a középkonzolon, amit éppen állítgatok, viszont vezetés közben senki se álljon neki kitapasztalni, mert veszélyes. Tipikusan olyan eszköz, aminek a használatát gyakorolni kell, hogy rutinszerűvé váljék. A Mazda6 kormánya jó: nagyon jó fogású, bőr, közvetlen, olyan érzés, mint a két-három számmal kisebb MX-5-é. Rengeteg visszajelzést ad az útról. És a kocsi hogy kanyarodik! Pedig téli gumi van rajta, de sokkal peresebb, mint a Hondáé.

Hazafelé több jól ismert hajtűkanyar van. Az elektronika is hagy játszani egy kicsit, de a közvetlensége még a Hondáéhoz képest is kimagasló, pedig mikor amaz megjelent, nem hittük, hogy annál jobban is meg lehet oldani a hogyan legyen sportos egy elsőkerekes középkategóriás kérdését. Persze a Mazda rugózása a nagyobb, keresztirányú úthibákon dobál, de macskakövön vagy jó minőségű aszfalton még kényelmes. De hogy kerül bele a kisautófék? Amelyik a pedálra nézéskor is szinte blokkol. Blokkolás nincs, vigyáz ránk az ABS, az AFS és a DSC. Utóbbi kettő kikapcsolója mellé mindjárt három vakkapcsoló is odafért, ez nem szép dolog. Folyamatosan tudatosítani a vásárlóval, hogy az egy vidéki ház áráért vett autóban még lett volna hová lapátolni a pénzt.

A 6-os hatfokozatú kézi váltója jó, ahogy a Honda ötöse is. Egyformán kellemes kapcsolgatni, egyformán veszik a fokozatokat. Ha már az egyformaságnál vagyunk: el tudják képzelni, hogy mondjuk két német autónak ugyanott legyen a vészvillogó-kapcsolója, a kétzónás klíma vezérlése, és még a gombok is úgy nézzenek ki? Ez a két kocsi teljesen egyforma. Hangulatukban, karakterükben egyaránt.

Ugyanúgy rövid az ülések előlapja, a belsejük, a színeik hasonlóak. Még a kézifék melletti tárolóedény is hasonló, mindössze annyi a differencia, hogy a Mazdában az anyós oldalán van a kézifék karja. Hasonló a négyhengeres motorok karaktere is. Eddig azt hittük, a Honda pörög lelkesebben, de nem. Most az új Mazda lelkesedik jobban, sőt kevésbé nyers, sokkal halkabb, és érzésre jobban is megy egy kicsit, mint a Honda.

A helykínálat az új Mazdában valamivel talán jobb, mint az Accordban, nagy csodára kár számítani, a tengelytávjuk csaknem azonos: A Mazdáé 272, a Hondáé 267 centiméter. A csomagtartójuk nagy, és jól használható, négy fővel simán elmennek nyaralni, telelni. Kényelmesen befér mindkettőbe a gyerekülés, alapáron van egy rakás légzsák.

Totalcar értékelés - Mazda 6 2.0 Te - 2008

Finom, kellemes autó, jól megy, szép, csendes, kényelmes és biztonságos. Igazából egy autónak ennél többet nem kell tudnia. Ez elég.