Az üveges meg a többiek

2005.10.21. 08:00

Adatlap Nissan Micra C+c Tekna - 2006

 • 1386 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 88 LE @ 5200 rpm
 • 128 Nm @ 3200 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  12.8 másodperc
 • Végsebesség:
  176 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  6.6 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  8.2 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.6 l/100km
 • 4 150 000 Ft

Adatlap Nissan Micra C+c Tekna+ - 2006

 • 1598 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 110 LE @ 6000 rpm
 • 153 Nm @ 4400 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  10.6 másodperc
 • Végsebesség:
  191 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  6.7 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  8.7 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.6 l/100km

A portugál hotelszobában mohón boncoltam a korrupciós sajtóajándékot. Francia hidratáló testápoló. Férfiaknak. Hú, öregem. Ennek a fele se tréfa.

DIV.kepre1 { background-image: url('http://index.hu/cikkepek/totalcar/tesztek/micraccbem/.gdata/cikk/micraccbem_017.jpg'); background-repeat: no-repeat; padding: 8px 4px; color: black; height: 335px; } DIV.kepre1 P { margin-top: 10px; }

Csajnak és melegnek lenni egyaránt vidám dolog lehet. Lenyitni a tetőt, kitárulkozni a világ előtt, befogadásra készen, gondtalanul. A kis kupé-kabriókban az a jó, hogy stresszmentes (sportosságmentes) vezetési élményt adnak, közel engendnek a természethez, és látni és látszani lehet bennük.

A Micra nyíltan a legaranyosabb kisautó címére hajtott a kezdetektől. A kabriósítás veszélyes átalakítás egy ennyire élőlényszerű tárgynál, én például már indulás előtt tudtam, hogy skalpolt békának fogom csúfolni. Pedig élőben nem olyan, sőt, igazából jól néz ki.

A negédes orr megmaradt, de a szülésre termett csaj csípejét utánzó hátsó rész átalakult, és a CC-sítésnél elkerülhetetlen farnyomorodás visszahozta a Micrát a megunt plüssmackók közül a kedves kisautók birodalmába. Szebb nem lett, de így már nem geilebb a baklavánál.

Csukva minden kupé-kabrió papucsszerű, mert az eldugott tetőnek a kosaras csajokéhoz hasonló hosszú, lapos fenék kell. A Micra C+C tetővonala sokkal (7 centivel) alacsonyabb lett, mert az eredeti boltozat sehova se fért volna be. Így is hatalmas a csomagtartó, 457 liter, vagy 255, ha benne van a tető is. Csukva a C+C eleve majdnem jobban néz ki az eredetinél, de igazából a hihetetlen színek dobják fel.

A palettáról mindent elárul, hogy egyetlen árnyalatot sem tudnék néven nevezni. Mind mókás, szép és feminin, mint egy ösztrogénpatak. A belső színek már nem forradalmiak, van sötétszürkés és világosbézses. A beltér jó minőségű, jól néz ki és barátságos, pont mindenben jó, amiben a Tigra TwinTop rossz.

A Micra papíron négyüléses, de ez csak a gyártó humorérzékét dicséri, hátra csak az aerobikfelszerelést ültessük. A két pótszék pakolni és pockokat szállítani jó, de emiatt nincs az első ülések mögött légterelő, ami miatt visszavág a menetszél, ami az őszi és tavaszi kabriózásnál gyilkos. Külön kapható szélterelő, ezt mindenki tekintse kötelezőnek, és alkudja bele a vételárba.

A Micra teteje üveg, így csukva is átlátszó. Ha mégis unjuk a napot, rolót lehet húzni elé. Nagyszerű, legyen minden autó ilyen. A Tigra és a 206CC tetőszerkezete francia Heuliez, a Micráé német Karmann. És Angliában, a sunderlandi gyárban készül, ahol az egész autó. 22 másodperc alatt nyílik, 5 km/h alatt menet közben is. És állítólag inkább meghal, mint hogy beázzon, de beázni a versenytársak sem szoktak.

A nyitható keménytető átka a súly, ezért nem használják komoly sportautókon. A Micráé 47 kiló, plusz még a hátsó fedőlemez és a hidraulika másik 23. Ez 70 kg jó magasan, ami mellett képtelenség igazán sportos futóművet készíteni. Ha ugyanis annyira kemény lenne, hogy kompenzálja a magas súlypontot, a rázkódás megölné a vásárlót.

A Micra egyértelműen a kényelemre hajt. Siklik, néma és masszív. És billeg és imbolyog, ha sportolnia kéne, de nem kell. Nyugodt autózás, pózolás és nézelődés a helyes felhasználási mód, erre tökéletes. Az új 1,6-os motor 110 lóerejét mind megeszi a megerősített kasztni, a CC közel 1200 kiló. Vadulni reménytelen és értelmetlen.

Nissan Micra C+C

Az alapmotor 1,4-es, azt a puccos sajtóbemutatóra nem is mertek hozni. Állítólag 12,8 mp alatt van százon, az 1,6-os pedig 10,6 alatt, de nekem volt türelmem ellenőrizni. Jó csaj ne száguldjon, mert úgy nincs idő megnézni. A váltó még mindig kicsit francia (a Renault-tól jön), de megteszi. Vált.

A CC felnőttessége meglepő, hihetetlenül csendes és kulturált, megdöbbentően merev, egy Maxima kicsiben, személyiséggel. A vezetési élmény prémium-bébiautós, a külső kedves, a tető átlátszó, mi kell még? Az árát nem tudjuk, állítólag a konkureciához igazítják, akármit is jelentsen ez. 2006 elejétől kapható.
Ajánlom szeretettel mindenkinek, aki a férfiakat szereti.