Gyalogosgyilkos 2., japán akció-sci-fi

2004.09.28. 10:13

A csaknem négy és fél méteres hossz ellenére a Prius az erőteljes elektromos kormányrásegítéssel és a könnyen kezelhető váltóbütyökkel, no meg a finoman adagolható villanyos hajtással városban rendkívül könnyen manőverezhető, a fordulókör átmérője 9,4 méter. Csak a vezető és a srégen megközelített gyalogosok kilátásai nem valami jók. Az új Prius kis tempónál vagy rükvercben, leállított benzinmotorral ugyanolyan csendesen lopakodó gyilkos, mint elődje. A baloldali A-oszlopba vágott kis ablak semmit nem ér, aki 10-11 óránál bukkan fel, azt segélje az Úr. Aki jobbra elöl, 1-2 óránál sertepertél, annak van egy kis reménye, a jobb első ablakocskán át akár még észre is veheti a Prius pilótája.

Ha be akarunk tolatni egy bevásárlóközpontban a kiszemelt parkolóhelyre, akkor lényegesen jobbak az ott vakarózó haddtoljamvisszaakocsijátnaccsága-emberek esélyei. Az Audi A2-höz és a Mercedes C kupéhoz hasonlóan egy spoiler osztja ketté a hátsó ablakot. A nagyon lapos felső és a meredek hátsó, viccesen eltérő színű üvegfelületen át elég jól belátható, mi az, ami felé settenkedünk éppen.

Országúton az új Prius jóval stabilabb elődjénél, immár van egyenesfutása és kisebb kormánymozdulatokra még nagy sebességnél is jóindulatúan, billenés nélkül, pontosan reagál. Azért gyorsan ne merészkedjünk rénszarvasok közé, az amerikai ízlésre hangolt futómű a gyors terhelésváltásokat nem szereti. Ne essünk be gyorsan nagyobb kanyarokba sem. Ha a menetstabilizáló elektronika elveszti a lába alól a talajt, akkor a Prius képes csúnyán megcsóválni a fenekét. A fene gondolná róla pedig.

Az előző Prius-szal kapcsolatban a legnagyobb csalódás tankoláskor ért: átlagban hét litert evett a csudatakarékosnak gondolt autó. A felfrissített hibridrendszerrel 450 kilométert 29,3 liter benzinnel sikerült megtenni, ami szerintem 6,5 liter százkilométerenként. A komputer szerint meg 5,6, legalábbis ennyit mondott az átlagfogyasztásra. Még ha ez utóbbi is az igaz, és én rontottam el valamit tankolásnál, akkor is: ez vegyes üzemben egy korszerű másfél-kétliteres Common Rail-dízel fogyasztása, mondjuk egy 307-es 1.6 HDI Peugeot-é. Csak az a Prius árának felébe-kétharmadába kerül.

A Toyota weblapja szerint a környezetvédelemben van a Prius lényege, ők azt mondják, egy átlagos benzines autóhoz képest 90%-kal kisebb a NO2-kibocsátás, évente egy tonnával kevesebb a CO2-produktum. Olvasom, látom, értem, de az én fejemben 6,5 liter elégetett benzin nem kevesebb, mint ugyanennyi gázolaj. Hiába, ahogy az előző Prius tesztje során is meg kellett állapítanom: a hibridautó csak annyival tud jobban spórolni az energiával, amennyit visszatáplál a veszteségből a fékezések során. Ez pedig átlagban a kis kijelző szerint 50-100 Wh ötpercenként, mondjuk 900 Wh óránként - tehát majdnem fedezi a klíma működéséhez szükséges energiát.

Szó se róla, semmihez nem hasonlítható, ahogy a benzin és a villany vállára kapja a Priust és a fokozatmentes váltóval troliszerűen gyorsítják akár 180 km/h-ig. Nagyon mókás az EV, azaz Electric Vehicle, elektromos jármű-gombot benyomva csak villannyal közlekedni (ezt az autó folyamatos haladással párszáz méteren át tudja, amíg a pufferakku kapacitása tart). Jó érzés tudni, hogy dugóban ácsorogva nem fogyasztunk benzint és nem füstölünk. Sőt, a Prius egy kitűnő, szép formájú, kényelmes és különleges alsó-középkategóriás autó.

Toyota Prius II

  • 2713
    Kéne
  • 566
    Nem kéne

Tehát a benzinmotorok átlagos hatékonyságát figyelembe véve jó és szupermodern a Prius, de nekem szimpatikusabb egy részecskeszűrős második generációs Common-Rail dízel. Angliában a Prius-tulajok minden londoni bevásárlásnál öt fontot spórolnak, a hibridautókra ugyanis nem vonatkozik a szmog és a zsúfoltság enyhítésére bevezetett behajtási díj. Leonardo diCaprio (Rómeó és vizihulla), Jeff Goldblum (a Légy) és Cameron Diaz (a zöld fejű ember barátnője) megengedhetik maguknak, hogy legyen egy Priusuk - van is. Azt viszont nem hinném, hogy nálunk nagyon befut majd az autó. Talán majd a torziós tér hatására vizet bontó kivitel.

 
  Égő Ákos webszerkesztő hozzászólása
 
  Mostanában az új autók küszül talán csak a Prius volt az amit tiszta szívemből szeretni tudtam. Imádtam a csöndes suhanást és a dinamikus gyorsulást. Nagyon jó autó. Egy hasonló méretű automata benzines csak álmodna ilyen fogyasztásról, a legnagyobb hibája az ára, amit egy kellemes állami támogatás kompenzálhatna. A határon túlról hallottunk már ilyesmiről.

A Prius a városba való. Szemben a hagyományos hajtással ő városban fogyaszt kevesebbet. A dugóban araszolás Kánaán neki. A megszokott dugózásunk felét villanymotorral tettem meg, így biztos vagyok benne, hogy ilyen helyzetben a károsanyag-kibocsátása kevesebb mint a hagyományosoké. Egyik este megállított a Smartos rendőr csapat. Kérdezték meg vagyok e elégedve a Priusszal. Én nagyon, és maguk a Smarttal? - kérdeztem vissza. Hááát_ - hangzott a válasz - Egy Priusnak jobban örülnénk. Ez a megoldás. Priust a rendőröknek, képviselőknek, és minden állami szervezetnek, hogy elsők legyenek akik jó példával szolgáljanak. Szép álom...
  Értékelés: Nehéz ügy. Ennyi pénzért ez a teljesítmény kissé kacagtató, de a Prius mégiscsak jó autó és érdekes különlegesség. Talán négy csillag          

A horror-árhoz annyit, hogy az USA-ban - ahol az ingatlanon és a sajtokon kívül szinte minden jóval olcsóbb, mint itthon - a Prius 20 ezer dollár körül van, ami a mostani devizaárfolyamon pontosan négymilliót jelent. Vagyis az itthoni drágaság - a többi autóhoz hasonlóan - nem kis részben a költségvetés éhségének tudható be, hiszen a hétmilliós árból csak az áfa 1,4 millió! Négymillióért valószínűleg kelendőbb lenne a Prius Magyarországon is...
Á. V.

Tulajdonképpen tetszett a cikk, de mint gyakorló prius tulajdonos (egyelőre még csak 1-es) két megjegyzést fűznék hozzá. Először is: a fogyasztás. 75000km-en vagyok túl, és eddig a teljes átlag 6,21 liter. Fele országút, fele város. Városban jellemzően 5-5,4 között fogyaszt klímahasználat mellett, anélkül akár 5 alá is mehet kicsivel, 150-nel autópályán valóban 8 felett. Ez egy ilyen autó, erre van optimalizálva. Ha az ember ráérez a dologra, olyan mint a chopper a motorban. Ezzel már lassan is lehet menni, sőt egyáltalán nem zavar, ha nem én vagyok a lámpánál induláskor az első. (De még így is, a villanymotor miatt ritkán marad le az ember, de a forszírozott full-gáz - full-fék menet tényleg ront a fogyasztáson. Akkor már csak ez is egy sima 1.5-ös autó.
Másodszor: az ár, és a common rail diesel: Meg kell próbálni cammogni a dugóban, akkor is 6 körüli a diesel fogyasztás? És ha igen, melyik az a 307 modell, amelyik 3,2 millióért automata váltót, elektromos klímát, 8 légzsákot és tempomatot ad? Olyat én is kérnék. És akkor már a 270Vos aksit nem is számoltam be az extrák közé. :-)
MM

A fogyasztas reszehez szeretnek hozzaszolni. Azt irod: Olvasom, látom, értem, de az én fejemben 6,5 liter elégetett benzin nem kevesebb, mint ugyanennyi gázolaj.
Azt nem tudom, hogy az NO 2 meg egyeb karosanyag kibocsatasa milyen lehet a tobbi autohoz kepest, gondolom sokkal jobb, mert amikor nem lenne optimalis az eges, hasznalhatja a villanymotort. Viszont a 6.5 liter benzin azert kevesebb 6.5 liter gazolajnal, mert kisebb surusegu leven kisebb a tomege, kovetkezeskeppen a termelt CO 2 mennyiseg is kisebb. Amugy is egy automata dizelhez kellene hasonlitani, ami hasonlo trolis gyorsulast tud produkalni.
lenox2003

Attól, h van két autó, és mindkettő mondjuk 6,5 l/100km fogyaszt, még lehet, h az egyik sokkal kevesebb NO 2-t bocsát ki, hiszen lehet benne környezetbarátabb égés. De ha jól tudom, akkor a NO 2- t minden autó katalizátora kiszűri, ill. leköti vagy mit csinál vele. Igy hát sztem minden ujabb auto szinte semennyi NO 2-t bocsát ki. Nemde? És ha két autó, és mindkettő mondjuk 6.5 l/100km fogyaszt, akkor sztem mindkettő ugyanannyi CO 2-t ad ki magából, mert hát a szénhidrogénekből valaminek lenni kell, és CO 2 szokott lenni :-)
BB

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.