2007.08.14. 08:41
Az év autója 2001. A tulajdonosok rémálma 2002, 2003, 2004, 2005. Jó ránézni, jó benne lenni, jó vezetni. A megbízhatóságról, a márkaszervizekről és az alkatrészellátásról kevesebb jót hallani.

Bokszoló barátomnak is volt 307-ese, úgy hívta: Az Agy. Volt ebben kis önkritika, mert elég gyakran el szokta felejteni, miért is hívott, mire fölveszem, a 307-es viszont magától felkapcsolta a világítását a garázsban. Szerette Az Agyat, csakúgy, mint kiadóm, aki negyvenes, könyvkiadással foglalkozó nő, tehát tekinthető a másik végletnek. Akárhányszor beül az új Toyota Avensisébe, elszontyolodik, mennyivel jobb érzéssel töltötte el a 307-es. Nehéz is megfogalmazni, mert a 307-es, mint általában a jobb francia autók, műszaki paraméterekkel nem kifejezhető dolgokban igazán erős.

A Peugeot 307-estől 2001-ben teljesen el voltam ájulva . Már a külseje is annyira megfogott, hogy elképzeltem, amint 10-15 év múlva veszek egy közepesen szakadtat, és egy durva, ültetett orrú, közveszélyes french rod-ot pimpelek belőle. A formája hat év után ugyanolyan friss, ha elvonatkoztatok tőle, hogy már megszoktam. Az elegánsan agresszíven körbefutó domborítás a géptetőn, a gyárilag morcos lámpák - stílus, arányérzék, jó ízlés.

Annyiszor csapott már be az autóipar, hogy kicsit féltem a találkozástól egy hatéves 307-essel. A Peugeot, ahogy mások is, néha nagyon eltalálja, hogy az ember elsőre igen jól érezze magát egy tesztautóban. Aztán néha elszégyellem magam, legutóbb például megláttam az utcán egy új Corsát, és sehogy se egyezett azzal a képpel amit a bemutatón festettem róla. Más felni, más felszereltség, hiányzik a metálfény, béna a dísztárcsa, oda a varázs. Ugyanezt éltem át a Peugeot 206-osban, pár évvel a bemutató után: egyszer jó ötletnek tűnt, később értetlen arccal üldögéltem benne: úristen, mit ettem én ezen?

A 307-estől sokat várt a szaksajtó, aztán az autó és a szaksajtó együttes erővel igazolták a várakozásokat: 2002-ben ez lett az év autója. A 307-est mára szinte el is felejtettük, a konkurensek többsége azóta rég modellt váltott. Bejött a Golf V, a Focus II, a kacsaseggű Mégane, márpedig ha az ember végigteszteli a frissebb modelleket, az időnként katasztrofálisan retró megvilágításba helyezi a régebbi fejlesztéseket.

A belseje várakozásaimmal ellentétben nem hullott szét. Nem is kellett volna persze, de láttam pár használt 206-ost, azok elég gyorsan romló árunak tűntek. Azt hiszem, ülést érdemes lenne másoknak is a Peugeot-tól rendelni. Ülést és plüsst, meg valahogy a hangulatot, mert az autóipar mai tudományossági szintjén valószínűleg azt is úgy gyártják. A könyöklő pont jó helyen, a kormány is, igaz jó oka van rá: nem állítható. Semmi nem kopott ki, a kárpit ránézésre hibátlan, az első ülések oldalában továbbra is ott vannak régi kedvenceim, a pompás, nagy, kemény műanyag rakodózsebek, amiket még nagyjából ezredfordulós méretű mobiltelefonok elhelyezésére terveztek.