Szesszel is megy, de minek?

2007.11.09. 18:19

Adatlap Saab 9-3 2.0t Bp Vector - 2007

 • 1998 cm3-es,soros 4 hengeres benzin+etanol
 • 200 LE @ 5500 rpm
 • 300 Nm @ 2500 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  7.9 másodperc
 • Végsebesség:
  230 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.9 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  11.1 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  6.0 l/100km
 • 9 895 000 Ft

Csak az a hülye fronthajtás ne lenne. Ha kicsit is hirtelen lépünk le a kuplungról, már tekereg is a kezünkben a kormány. Ha egy kicsi kis hosszanti aszfalttaraj is kerül valamelyik kerék alá gázadáskor, ugrik is oldalra az autó. A Saab kaján vigyorral ragad meg minden lehetőséget arra, hogy megmutassa a pilótának, milyen törékeny is a kontroll illúziója. Nagyon jót tenne a kocsinak egy sperrdifi, netán egy ügyes összkerékhajtás.

A 9³-as két turbómotorral adja a szesztankolás lehetőségét, a kétliteres blokk 1.8T jelzésű verziója 175, a 2.0T 200 lóerőt tud E85-tel (85% etanol, 15% benzin), benzinnel a csúcsteljesítmény úgy 25 lóerővel, a nyomaték 25, illetve 35 Nm-rel kevesebb. Mi a nagyobbikat kaptuk meg pár napra.

Turbó és az E85

A Saab nem véletlenül épp turbómotorokat alakított szeszüzeműre. Az etanol - jobban mondva etanol-levegő keverék - kompressziótűrése nagyobb, mint a benziné (121-es az elvi oktánszáma), így ez az üzemanyag feltöltött motorban érvényesülhet igazán. A turbó ugye túlnyomást hoz létre a hengerekben, azaz több levegőt tol be, mint amennyi normál légköri nyomáson beférne. A több levegőhöz eleve több üzemanyag adható, ettől erősebb a turbómotor, mint az azonos lökettérfogatú szívó. A nagyobb kompressziótűrés miatt pedig etanol-levegő keverékből még sokkal több mehet a hengerbe, mint benzinből - ettől erősebb az E85-tel tankolt BioPower-motor a benzinnel tankoltnál. A motorvezérlő elektronika a kopogásérzékelő szenzor jeléből tudja meg, éppen milyen kompressziótűrésű üzemanyag, vagy, ha tetszik, milyen arányú etanol-benzin keverék lötyög a tankban, és ehhez igazítja a befecskendezést, a gyújtást.

(Egy öntudatos Saab-tulaj közbevetése fórumunkból : "Ez egy átlagos autó esetében így is van, de a SAAB-ban nincs kopogásérzékelő. Azon már a kilencvenes évek közepére túljutottak. Azóta ion-áram mérést használnak, a SAAB Trionic-ot.")

Egy szívómotorban etanolból akár 40%-kal is kellhet több azonos felhasználás mellett, mint benzinből. A turbómotorban a jobb hatásfok miatt a fogyasztásnövekedés közel nem ilyen drasztikus. Hogy pontosan mennyi? Khm, nem tudjuk, lejjebb elmondjuk, miért nem.

Elmentem érte, töltögetjük a papírokat, kérdezem Évát, a péerest: ugye E85 van benne? Nem, benzin, mondja Éva. Hát ezt nem értem. Mi indokolhatja, hogy ezt a kocsit, ami leginkább attól érdekes, hogy szesszel is megy; hogy ezt a kocsit, aminek zöld mivoltáról vastag papírra nyomott nívós prospektus zeng ódákat; hogy ezt a kocsit, aminek oldalán kétarasznyi magas betűk hirdetik, hogy BioPower, úgy adja ide a Saab, mint akármelyik benzinzabáló, világvégét siettető másik modelljét?

Aztán megértettem. Budapesten ma - amennyire tudom - egy etanolkút van, a pesterzsébeti Tesco benzinkútján. Az országban meg van még három, egy Bábolnán, egy Kecskeméten, egy meg Győrött. És a kocsi benzinnel sem gyenge, ugyanakkor E85-ből eszik annyival többet, mint amennyivel az olcsóbb a benzinnél: a franc fog eljárkálni tankolni a világ másik végére minden - jó esetben - 500 kilométer után. Még a Saab se, még az újságírók se, úgy látszik. Az etanolos autózásból eredő környezetvédelem, a bióság, a semleges szén-dioxid-mérleg ma, Magyarországon egyelőre javarészt inkább látszat, mellverdesés, semmint valóság. Talán majd pár év múlva.

Etanolkutak Magyarországon - 2007. november 1.

Város Cím Kúthálózat Nyitvatartás
Bábolna Ácsi út 2.   OIL 0-24 óra
Győr Régi Veszprémi út 4. OIL  
Kecskemét Jókai u. 44.   OIL 06-22 óra
Budapest Pesterzsébet,
Mártírok útja 281.
  TESCO 0-24 óra

Saab 9³ 2,0T Vector Biopower

 • 1316
  Kéne
 • 197
  Nem kéne egyik sem
 • 125
  Bio nélkül kéne

Azért én elmentem a kék kútra. (Bizony, a környezetkímélő kútoszlop jelzése kék, mivel a zöldet már annak idején lefoglalta az akkor környezetkímélőnek számító ólommentes benzin. Mily ironikus.) És tankoltam E85-öt. Két érdekes dolgot tapasztaltam. Egyrészt a csőnek ugyanolyan benzinszaga van, mint a 95-ösnek. Másrészt jó érzés a töküres 55 literes tankot 12 ezer forintból megtölteni.

Hogy jobban megy-e az autó szesszel? Ja, ja. Többet eszik-e belőle? Ja, ja. Hogy mennyivel? Hát ezt sajnos a rövid, ráadásul négynapos ünnepre eső teszt alatt nem sikerült lemérnünk, a számítógép úgy egy literrel mutatott többet átlagban etanollal. De nem csüggedünk! Hamarosan szerét ejtjük, hogy a BioPower ellenőrzött körülmények között, mérőpadon mutathassa meg, mit tud etanollal, mit benzinnel.

Totalcar értékelés - Saab 9-3 2.0t Bp Vector - 2007

Agresszív külső, kényelmes belső, erős motor, idegesítő orr-ráncigálás. Bónusz: szinte tapintható presztízs, kellemetlen mellékzöngék nélkül. Mellesleg szesszel is megy.

Népítélet - Saab 9-3