Örvény hátán

2003.03.28. 06:34

" Nincs túlformálva. Olyan, mint egy folyó: ahol megtörik az áramlás, ott örvénylés és kavargás támad." (Aamer Mahmud, a 93 sorozat formatervezője)

 
 

Per Lenhoff - a Saab Automobile ütközésbiztonsági fejlesztőcsoportjának vezetője - arcán a győztesek mosolyával, elégedetten dőlt hátra kényelmes IKEA székében. Van oka örömre, mert az új Saab 9 3 Sport Sedan a maximális öt csillagot kapta az EuroNCAP töréstesztjén . Az "Életszerű Biztonság" néven futó kísérleti sorozat tehát beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Felhasználták a Saab adatbázisát is, amely hatezer valóságos közúti balesetet elemzett. A véres fejlesztés során 75 féle ütközési helyzetet próbáltak ki. Szerepelt a töréstesztek között teherautó ütközése a személyautó oldalába, személyautók frontális ütközése 120 km/órás közeledési sebességgel, valamint ütközés jávorszarvas-utánzattal. Még belegondolni is szörnyű.

 
   
   

Ennek eredményeként az új 9 3-asba a Saab aktív fejtámlájának (SAHR) gyorsabb működésű, továbbfejlesztett változata került. Rengeteg légzsák: kétfokozatú frontlégzsákok, ülésbe épített oldallégzsákok, és függönylégzsákok, és ezekkel összhangban működő előfeszítő és erőhatároló biztonsági övek.

 
   
 

A törés-zúzás csak a fejlesztés egyik szegmense volt. Mindenekelőtt szorgos mesterek csapata kezdte meg a munkát. Ekkehard Schwartz-ot, a futóművek specialistáját megkérték, írja le a tervezendő autó fő tulajdonságait, mire a mester - a vezetés örömét sugárzó- rémes vigyorgó sofőrt ábrázoló rajzocskát skiccelt, ami a 9 3 sportszedánt bevezető kampány ikonja lett. A történet persze nyilván nem igaz, de tény, hogy a skicc ugyan nem, de a futómű tökéletesre sikerült.

 
   
   

"Itt minden az érzelmekről szól, az érzelmek forrása pedig elsősorban az esztétika" nyilatkozta Aamer Mahmud, a 9 3 sorozat fő formatervezője. Nem is az esztétikával van itt a baj. Az autó nem néz ki rosszul, sőt túl jól néz ki, az a baj. Hiányzik a rondaság, hiányzik a rémséges egyéniség.

Mivel pár éve lecsapott rám a skandináv Griff, ráadásul abból az időből, amikor még a tartomány neve is a logóban szerepelt, és a GM még a láthatáron sem volt, klasszikus Saab-fanatikusként elfogult vagyok a formákkal kapcsolatban. A 9 3 formáját nem szeretném minősíteni. Az elején nagyon nem tetszett, most már megszoktam. Nehéz a jellegzetességekről beszélni, de talán valami mégis van benne.

 
   
 

Az értékesítés megkezdése után a Saab magyarországi vásárlói köre kiszélesedett. Az eredetileg inkább középkorú Saab tulajdonosok tábora rengeteg fiatallal bővült, akik fogékonyabbak voltak a modernebb formára és az új 9 3-as nyújtotta élményvezetésre. Begyepesedett, maradi Saabságom ellenére azért én is fogékony vagyok mindenre. Meggyőzésképpen rövid túrát tettünk Tokajba egy Saab 9 3 1.8T ARC-val.

 
  Arc, Linear, Vector
 
  Megelőzendő a szóvicceket tisztázzuk, mit is jelent a "Saab 9 3 Arc". Az új Saab 9 3 négyféle felszereltségi szinttel kapható. A tartózkodó Lineart szövetkárpittal és antracit burkolatokkal díszítették. A durvább ARC 16 colos könnyűfém kerekekre, bőrkárpitra és nyírfabetétekre cseréli a Linear felszereltségét. A Vector a 17 colos könnyűfém kerékkel és a sportos bőr-szövet utastérrel, matt króm dekorációval fejeli meg mindezt. Jelenleg a modellcsalád csúcsán álló nagyteljesítményű Aero a Saab Aeróknál megszokott tulajdonságokkal bír: alacsony sportfutómű, sportosabb karosszéria és 210 lóerős motor.

Az 1.8t becsapás. Rutintalan utcai harcosok megtévesztésére szolgál, akik lenézően csalogatnak gavallérstartra a Lehel Piac előtt. Az 1.8t-ben is kétezres turbómotor van. Szolid 150 LE (110KW), 240 Nm nyomaték és papíron 9,5 mp alatt van százon. Arra gazdagon elég, hogy kikapcsolt kipörgésgátlóval a Lehel Piactól a Dózsa György útig jó ötezer forintnyi gumicsíkot rögzítsünk a Váci útra. Persze ez csak elmélet, ugyanis egy Saab 9 3-as vezető ilyet nem tesz. De ott a tudat, ami melengeti a szívet.

 
   
    Belvíz Mezőkeresztes határában

A 9 3 vezető kényelmesen, és rendeltetésszerűen használja ki az erőt. Néha már túlságosan kényelmesen. Gyakorlatilag mindegy, nyolcvannal vagy száznyolcvannal haladunk. A meghajtás és futómű tökéletes összhangja kísér.

A hátul négylengőkaros, független hátsó futómű ReAxs passzív hátsókerék-kormányzással. Elöl McPherson rugóstagok - ahogy szokás - és alsó háromszög-keresztlengőkarok, üreges gumibakokkal elszigetelt segédvázon. A jobb rugózás érdekében a rugózatlan tömeget minimálisra vették. A kerékagyak, a nyomtávrudak és hátul az alsó keresztlengőkarok is alumíniumból készülnek. A stabilizátorok is üreges acélszelvények lettek.

 
   
 

Az autó karosszériájának rendkívüli merevsége a Magyar Motorok Múzeumát elhagyva a Csodarabbi (Reb Isajah Steiner) sírja felé tartva a bodrogkeresztúri szőlősben érezhető. Az eddigi Saab-ok sem álltak rosszul ezen a téren, de az új 9 3 karosszériacsavarodási merevsége 22,000 Nm/fok lett, ami kétszer akkora szilárdságról tanúskodik, mint a típuselőd.

Összetett elektronika figyeli a haladást. Egy kis ESP (Electronic Stability Program) - menetstabilizáló -, valamint mechanikus fékasszisztens, EBD (Electronic Brake force Distribution) - elektronikus fékerő-elosztó -, CBC (Cornering Brake Control) - kanyarodási fékszabályozás - és TCS (Traction Control System) - kipörgésgátló - van az alapfelszerelésben.

 
   
   

Az elektronikus felügyelet olyan, mint Svédország számítógépes nyilvántartása, a DATA. Észrevétlenül lapul a háttérben, de mindenről tud. Nincs renitenskedés, nincs autószerelés a parkolóban, vagy vasárnap piálás-gyerekpofozás, és a trafikban is tudják, mikor fizettél adót. A 9 3-ban is figyel minket a Nagy Elektronika Testvér, és hóban nem pörög ki a kerék.

A régebbi Saabok gyenge pontja a váltó. Nem szívesen mondok rosszat, de sajnos tagadhatatlan, hogy az erős motor gyakran kitekerte a váltó nyakát. Sok márkatársat ismerek, szinte mindenkinek van váltós meséje. A 9 3-ban talán a Saab fennállásának legjobb váltóját találtam.

 
   
 

A beltér szintén megoszthatja az érdeklődőket. Sajnos már csak nyomokban találunk saabos jellegzetességeket. A kulcs szerencsére maradt a váltó mögött. Nagy bánatom, hogy a mechanikus váltóreteszelés már a múlté. A kulcs eltávolításkor elektronika reteszeli a kormányt.

Fejet hajtok a kiváló minőségű anyagok és logikus elrendezésű, vakon is megtalálható kezelőszervek előtt de nekem a belső csak sötétben tetszik. Akkor gyönyörű a rengeteg zöld fényecske. Mint egy repülőben. Ha már a cég neve ezt jelenti, legyen is benne valami repülős.

Nem teljesen 1.8t de legalább 9 3SS, tévés bemutatása: < >