2005.07.27. 07:54

Adatlap Saab 9-3 2.8 Ts Aero - 2002

 • 2792 cm3-es,V 6 hengeres benzines
 • 256 LE @ 5500 rpm
 • 350 Nm @ 1800 rpm
 • 6 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  6.7 másodperc
 • Végsebesség:
  250 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  10.0 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  15.4 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  7.2 l/100km
 • 11 495 000 Ft

Idős turbós Saabok kétdarabos flottáját üzemeltetem saját gyönyörűségemre, tehát szeretem a Saabokat. Szóltam előre.


Füge


Így kezdődött
A szerző a TotalCar fejlesztője és programozója, aki azzal érdemelte ki a tesztautót, hogy a saab900 klub legutóbbi találkozóján több rénszarvasos saab.hu feliratú matricát ragasztottak kedves klubtársai az autójára, mint bárki máséra. Mivel körmönfont, a levonók lekapirgálását a csajára bízta. Füge összetett jellem, miközben a régi Saabokért rajong, az újakon rendszerint fanyalog, ezért is mertük rábízni a cikket. Erre tessék, ezt meg nekiáll szeretni. No de mit várhat az ember valakitől, aki rendszámadatbázist üzemeltet, és az egészet tudja is fejből, de ezt a cikket papírra írja meg golyóstollal, aztán begépelteti.
Pici légterelő
Pici légterelő

9 3Aero már járt nálunk. A 9 3 saabtalan alakját már tárgyaltuk. Valóban nem jutott elődjeihez mérhető különcséghez a külseje, de ilyesmit csak a magamfajta tántoríthatatlan saabofilek vesznek észre. Már nem olyan meredek és íves az első szélvédő, mint egy repülőgépé, nem félszeg a karosszéria formája. Hová lett a motorháztető és a sárvédőlemez közt a kocsi oldalán végigfutó csík, a C-oszlop furcsa íve és a többi vidám érdekes forma? Bármennyire hiányoltam az excentrikus, bátor másmilyenséget, ha nem álltak mellette kedves tizen-, huszonéves Saabjaim, halkan mormogtam magamnak: milyen szép a szeme, a szája, a füle, az orra. Talán még beléje is szerettem. Újra ránézve megragadtak egyéni részletek: kis tömzsi antenna a tetőn, az ajtókilincsek és az ovális, kétosztatú kipufogócső.

Az Aero a legsportosabb, legerősebb, legmagasabb felszereltségű Saab, 210 lóerővel, nagy turbóval, sportfutóművel (a következő modellévre már 2,8-as V6-os turbó lesz az Aero), mégsem néz ki otrombán vadul. A nagy, 17"-os, minden eddiginél légiesebb alufelniken kívül csak az elöl földig érő, színrefújt hótoló, hátul meg a centinyit túlnyúló légterelő különbözteti meg a többi kilencháromtól. Nekem pont ez a szerénység tetszik.

Rendezett gombok halmaza
Rendezett gombok halmaza

Az Aeróban van puha, vajszínű bőr, fémszínű fém, meg vannak Aero feliratok a küszöbökön. Örök kedvencem a Night Panel, ami csak a sebességmérőt hagyja égve, a többi műszer kialszik. Nemcsak kialszik, mérni és mutatni is megszűnik. Mondjanak bármit a fanyalgók, én szeretem, ha a funkciók és a gombok közt egyértelmű a megfeleltetés (a szerző programozó - a szerk.). Van rádió, cédé, telefon, kétzónás klíma, fedélzeti számítógép, tempomat, kormányról vezérelhető rádió és kormányról vezérelhető tempomat. Ezeknek majdnem minden állítási lehetősége kapott egy gombot, ergonómikusan és okosan elhelyezve az autisták örömére (a szerző kicsit autista is - a szerk.).

Sebességtartó a bajuszkapcsolón
Sebességtartó a bajuszkapcsolón

A sebességtartó az irányjelzővel van egy bajuszon, így a sebesség állítása közben véletlenül indexelhetünk, ha nem figyelünk eléggé. Vannak más, finom, egyedi megoldások is: cirkuszi mutatványos effekttel előugró pohártartó, egymáson elcsúszó, lyuggatott gofrilapokból álló szellőzőrostélyok. Finom, lágy formák, otthon érzem magam. Az ülések minden irányban keményen tartják a tehetetlen testet, magasak az oldaltartó párnák, mégis könnyű beszállni. Ülni pedig kiváltság és gyógyulás. Lesz is majd egy Saab-ülés otthon a könyvtárszobámban. Hátul is megvan a kényelem a törzsnek, de a lábak elégedetlenkednek a szűk térben. A gyerekek örülhetnek, ők is elláthatnak a hátsó ablak felett, mert az teljesen lehúzható (de persze átlátszó is - a szerk.). Annak már nem örülnek, ha a kedvenc plüssmackójukat otthon kell hagyniuk, mert kiszorítják a család fontosabb csomagjai a családinak nem nevezhető 425 literes csomagtartóból. Mindegy is, mert ez egy Sport Sedan, nem Family Sedan.

9-3 SS népítélet

"Ha most beülsz egy benzines 9-3 Sport Sedanba, 500 eFt-ot takarithatsz meg, ha az 1,8t-t választod a 2,0t helyett. Ha forrásaim nem csalnak, az 1,8t, 2,0t és Aeróban ugyanaz a 2000-es motor ketyeg, csak a program más a motorvezérlő elektronikában. Különösen akkor éri meg az 1.8t-t választani, ha közben esetleg megálmodod, hogy az egyébként dinamikus autód helyett az Aero motorjával megegyező teljesitményt szeretnél - átlagfogyasztás növekedés nélkül. A Hirsch Step 1, ami csak új program a motorelektronikához 1100 EUR-ba kerül és márkaszervizben beszerelve a garanciát is megtartja az autód. Igy az 1,8t-re épp úgy, mint a 2,0t-re 195 lovat kapsz, meg 310 Nm nyomatékot. Ez -15 ló, de +10 Nm az Aero-hoz képest. Tehát majdnem teljesen ugyanaz. Felszereltségben az Aero és a Vector között van némi kevés különbség, de az egyenlet úgy néz ki, hogy 1,8t Vector + Hirsch Step 1 = Aero - 800 ezer HUF. Asszem ez lényegi."

-folytatás-

A kézifék műremek, de annyira beledizájnolták a környezetébe, hogy időnként elfelejtettem behúzni, pedig kényszeres kézifékhasználó vagyok. Rekeszek vannak mindenfelé, zártak, nyitottak, kisebbek, nagyobbak. A kézifék mögötti redőnyösből még pohártartót is kanyaríthatunk.

Hátul is kényelmes, de nem a lábnak
Hátul is kényelmes, de nem a lábnak

Ha az első utasülésen ültek, félpercenként ismétlődtek üveghangon apró pengetések. Amint egyedül maradtam, a rejtélyes hang megszűnt. A percegéstől eltekintve masszív, jóleső a csend. Nem tekeredik a karosszéria sehol, biztonságban érzem magam. Légzsákok mindenfelé. Meglepő, sőt felháborító, hogy évek óta feláras a hátsó középső fejtámla, a Saabnál, ahol a gyújtáskapcsolót a térdsérülések elkerülése érdekében már lassan negyven éve az első két ülés közé helyezték. A kulcsról kapcsolható központi zár és a riasztó útjai elváltak néhányszor. A zárak gombnyomásra kinyíltak, de ajtónyitáskor éles riasztóhang támadt rám. Bezárva és újranyitva rendszerint elmúlt a rendellenesség.

Klasszikus kétliteres turbó
Klasszikus kétliteres turbó

Talán az automata is besegített, de az Aero egyébként is nyugodt vezetési stílusomat a beszívott szmóker tempójára húzta le. Olyan tökéletességben, végtelen nyugalomban függetlenedtem a forgalomtól, hogy negyvennél többel ritkán tudtam menni. Időnként távoli, tompa tülkölés jelezte a valóság határát. Ilyenkor feleszméltem, gázt adtam, és gyilkos kegyetlenséggel néztem szembe. Az automata késleltetése és a rövid turbólyuk után az autó az életemre tört, és én élveztem. Húzott, vonszolt, rángatta a kormányt, belenyomott a székbe. Aztán fékezés, és megint a világtól távol, nyugalomban.

Megszerettem az alakját is
Megszerettem az alakját is

Arra számítottam, hogy az Aero futóműve átrendezi belső szerveimet a budapesti utakon. Minden szervem a helyén maradt: nem csattog, nem üt keményeket, a csillapítás tökéletes és határozott. A fék harap, teszi a dolgát, kitűnő. ABS, ESP, EBD sőt CBC (kanyarodási fékvezérlés) is komoly számításokkal válik vezetésünk részévé (ismétlem: a szerző programozó - a szerk.).

Teszt: Saab 9-3 SportSedan 2.0T Aero

Városban kilenc litert kért nyugodt, tizenkettő felet a küzdelmes időkben. 210 lóerőért 12-13 l/100 km nem kompromisszum, ajándék. Kellemes, hogy a gyári 14 literes adatot a valóság alulról hazudtolja meg. Az autó ára 11,8 millió forint és ebből másfél az extrákra megy el. Hol a különbözet? Igen, a regisztrációs adó 708 750 forintját az autótól eltávolítva, külön tüntetik fel, pedig a végén ki kell fizetni, tehát az alapár valójában 10,3 millió. Sok a lóerő, és van benne minden: sportfutómű, bőrborítás, fűthető ülések, tolatásérzékelő, xenon fenyszórók, fényre automatikusan sötétedő visszapillantó. Ha automata nélkül rendeljük 11,3-ért, megéri az árát.

A szerző értékelése ertekeles

Gyors, elegáns, imádom. Több helyet a hátul ülőknek, és kidobni az automata váltót!

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.