Reszkessen, aki Swift!

2008.03.05. 00:17

Adatlap Suzuki Splash 1,2 Gs - 2008

 • 1242 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 86 LE @ 5500 rpm
 • Nm @ 0 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  12.3 másodperc
 • Végsebesség:
  175 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  5.5 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  6.9 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  4.7 l/100km
 • 3 296 000 Ft

Változnak az idők, manapság már az olcsó autók sem olyanok, mint régen. A Wagon R maga volt a négykerekű fapad, az utódja meg… Rendes autó. Olcsó, egyszerű, de igazából kutya baja.

Magyarországon kétféle autóval lehet villantani. Az egyik kategóriába a vagány, erős, drága és szép kocsik tartoznak, a másodikba az új Suzukik. Hihetetlen, mennyire érdekli a Suzuki minden új terméke a magyart, pláne ha esztergomi. Ha hiszik, ha nem, többen jöttek lázba a Splashtől, mint sok tíz-húszmilliós tesztautótól. Mindenki ki akarta próbálni, mindenki bekukucskált, nézegette, méregette, ami érthető, hiszen a Splash sok csodás autóval és a hozzájuk kapcsolódó szép álmokkal szemben nagyon konkrét ígéretet hordoz: neked is lehet.

Az első kérdés jellemzően az volt, mennyibe fog kerülni. Mondtam, majdnem ugyanannyiba, mint a Swift. Mindenkinek azon nyomban leesett az álla. De hát ez kisebb, akkor meg mi a rákért nem olcsóbb – gondolják az emberek, helytelenül. A Splashnek ugyan 2 centivel rövidebb a tengelytávja, mégis hosszabb, mint a Swift, nem beszélve arról, mennyivel magasabb. A Splash tehát gyakorlatilag ugyanakkora, mint a Swift, a két autó közötti különbségek nem a méretükből, hanem az építés módjából fakadnak.

Fura, de érzésre a Splashben a rövidebb tengelytáv ellenére is több hely van, ráadásul a csomagtartója sem kisebb, mint a Swifté. A magas tető miatt kicsit magasabbra tehették az ülések ülőlapját, ezért jobban lóbálhatják az utasok a lábukat, és ezért érződik nagyobbnak lábtér, fejtérprobléma értelemszerűen kizárva; a Splashben négy felnőtt ember és 225 liter csomag minden további nélkül kényelmesen elfér.

A hátsó ülés 2:3 arányban dönthető. Ha lehajtjuk, több mint egy köbméteresre duzzad a csomagtér. Már csak az a kérdés, sík-e az alja, meg hogy nehéz-e dönteni. Jelentem, dönteni könnyű, elsőre sem tartott tovább másfél másodpercnél, a lefektetett ülések hátlapja pedig tökéletesen sík felületet képez a csomagtérrel, lehet ujjongani.

A Splash tehát módfelett praktikus, és ennél a modellnél minden bizonnyal ez a legfontosabb. De nem árt, ha egy picit szeretni is lehet. Ha valamiért, a sok olcsó műanyagért egészen biztosan nem fogjuk szeretni, de hát mit tehetünk, kétmillióért az ember nem várhat csodát. Kopog az ajtó műanyag borítása, ahogy kopog a műszerfal is, még szerencse, hogy a figyelmünk nem erre lesz kihegyezve, a tekintetet ugyanis elviszi sok kedves apró részlet. Amint beülünk, azonnal kiszúrja a szemünket a hatalmas kilométeróra és a műszerfalból bibircsókként kitüremkedő fordulatszámmérő.

A nagy kerek kilométerórát egyértelműen a Minitől nyúlták, a pattanás-fordulatszámmérőt meg, ha jól emlékszem, az Aygóban láttam először. A Suzuki elcsent egy-két jó ötletet, ami csak azért bocsánatos bűn, mert így megszülte a legszebb, legjátékosabb belső teret, amit valaha is láthattunk tőle. A középkonzol ugyanaz, amit a Swiftekből és SX4-ekből már az unalomig ismerünk, ennek ellenére sem nevezhetjük a Splash utasterét szürkének vagy kopárnak. Jópofa, ovális, fémkeretes szellőzőkből jön a friss levegő, és a műszerfal jelentős részét is szép, dombornyomott műanyag fedi, ha még oly kopogós is. Az utastér elsősorban vidám, kedves, barátságos, és csak másodsorban olcsó.

Szép, szép, de milyen autó? A második oldalon kiderül.

Totalcar értékelés - Suzuki Splash 1,2 Gs - 2008

Kedves külső, az olcsó műanyagok ellenére is jópofa, de főleg tágas utastér. A motor pont jó, a váltó kicsit akad. Nagy sebességnél zajos, más baja nincs.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.