Peugeot 307 CC (2003)

Peugeot 307 CC (2003) törésteszt

2003.08.30. 14:28

Idén júniusban jött ki a 307-es kabrió változata, és a Peugeot gyorsan el is küldött pár példányt az NCAP-nak zúzásra.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 13(81%) Oldalsó 15(83%) Biztonsági öv emlékeztető 1 Összesítés 29

 
   
   

A CC-nél, bár pontszámai alacsonyabbak voltak, mint zárt kivitelű testvéréi, a csillagok száma változatlan maradt, négy járt az ütközés- és kettő a gyalogosbiztonság értékelésére. A frontális tesztet leengedett tetővel végezték, de a 307 CC karosszériája kifejezetten ellenállónak, erősnek bizonyult.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Valószínűleg a kabriófelépítés miatt beszerelt extra merevítők tehetnek arról, hogy ezen a teszten a CC rávert egy pontot a sima 307-esre. A lábtér nem deformálódott, bár a kormányoszlop okozhatott volna súlyosabb térdsérüléseket. Az előfeszített, erőhatárolós övek nagy terheket vesznek le az utasok mellkasáról. Az oldalütközéshez becsukták a tetőt, mert kíváncsiak voltak, hogy a sofőr beüti-e a fejét, de az ülésbe épített kiváló oldal- és fejlégzsákok ezt megakadályozták. Mindenesetre a zárt 307-es 100%-os eredményét nem sikerült megismételni. A CC-be menetiránnyal megegyező állású gyereküléseket szereltek, két ISOFIX-ponton lehetett rögzíteni őket. Megfelelő fejvédelmet nyújtottak, bár az oldalütközésben kissé magas volt a kisebbik gyereken mért nyaki terhelés. Az utasoldali légzsákot kulccsal lehet kikapcsolni, erre a műszerfal két oldalán és a napellenzőn látható feliratok is figyelmeztetnek. Elfelejtettek azonban megemlékezni a komolyabb sérülések, esetleg az elhalálozás lehetőségéről, amennyiben fordított állású ülés használatakor felejtenénk el deaktiválni a légzsákot. Az elgázolt gyalogosoknak a motorháztetőn lévő fejütközési pontok adhatnak túlélési esélyt, de a lökhárító és a motorháztető élének kialakítása nem túl kíméletes. A 307 CC-ben a szériafelszerelésbe tartoznak a két első, valamint a mellkast és fejeket védő oldalsó légzsákok, az erőhatárolós, előfeszített biztonsági övek, a hátsó ülésen található ISOFIX-pontok valamint a vezetőoldali biztonságiöv-emlékeztető.