Toyota Avensis (2003)

Toyota Avensis (2003) törésteszt

2003.05.22. 15:27

Megszületett az első ötcsillagos japán autó: a Toyota Avensis kis híján maximális eredményt ért el a törésteszteken, mindössze két pontot vesztett a frontális ütközésnél.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 14(88%) Oldalsó 18(100%) Biztonsági öv emlékeztető 2 Összesítés 34

 
   
   

A gyalogosokra sajnos nem figyeltek ennyire, a bumszli orrot nem párnázták ki a kívánt mértékben.
Az első légzákok alkalmazkodnak a vezető testtömegéhez, így nagyobb termetű sofőr esetén nagyobb erővel fúvódik fel a párna. Egy eddig eléggé szokatlan helyre, a sofőr térdéhez is került párna, ami a 25 km/h-t meghaladó sebességű ütközéseknél aktiválódik, a tesztelők igen hasznosnak találták jelenlétét.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A két fokozatban felfújódó légzsákok kiváló védelmet nyújtottak az elöl ülők mellkasának, fejének és nyakának. A kipárnázott lábtér alig deformálódott az ütközés során, a sofőr lábainak védelme a keigészítő térdet védő légzsákkal egészen kiemelkedő. Az Avensis nagyszerűen működő, oldal- és fejlégzsákokat is tartalmazó oldalvédelmi rendszere maximális pontszámhoz juttatta az autót.
A gyermekülések nem teljesítettek túl kimagaslóan annak ellenére, hogy a hátsó biztonsági övek mindegyike használható az ülés erősebb rögzítésére. A matricázás minősége első osztályú, de az ISOFIX pontokon és tetőpányvával rögzített ülések nem nyújtottak elegendő védelmet a gyerekeknek.
Csak egy csillagot kapott gyalogosbiztonsági fronton az Avensis, ami nem túl jó eredmény, mindössze a gyerekek fejütközési pontját vették a többi résznél lágyabbra.
Az Avensis alapesetben dupla első és oldallégzsákkal, függöny- és térdet védő légzsákkal, előfeszített erőhatárolt övekkel, ISOFIX rögzítési pontokkal, blokkolásgátlóval, elektronikus fékerő-elosztó rendszerrel és vészfék-asszisztenssel kerül a vásárlókhoz.