Citroën C2 (2003)

Citroën C2 (2003) törésteszt

2003.12.11. 11:44

Aprócska teste ellenére a C2-es elég masszív jószág, biztonságosan törő szerkezettel.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 13(81 %) Oldalsó 14(78 %) Biztonsági öv emlékeztető 1 Összesítés 28 Gyermekbiztonság 29(59 %)

 
   
   

Alig deformálódtak a tetőoszlopok és a küszöbök, csupán a méretáből adódóan nehezen biztossá tehető lábtér sérült, de az sem veszélyes mértékben. Felnőtt utasok számára biztonságos, az ülésbe helyezett gyermekeknek elmegy, de sajnos csak átlagos védelmet nyújt az elcsapott gyalogosok számára.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A frontális ütözés csak minimális deformációt okozott a karosszérián. Jól működött a légzsák, övfeszítő, erőhatároló trió, ügyesen fogták közre a sofőrt és utasát, akik ezáltal megúszták a komolyabb fej- és mellkasi sérüléseket. A sofőr térdeire némi veszélyt jelentett a kormányoszlop és a gyújtáskapcsoló, de egyébként rendben van a lábtér kialakítása. A hátulra beszuszakolható két utas hárompontos öveket kapott.
Általánosságban jól teljesített a C2-es oldalról is, bár a légzsák által okozott terhelési érték elég magas volt a sofőr mellkasán mérve. Az ajtóról benyomuló könyöktámasz komolyabb mellkasi sérüléseket is okozhatott volna.
Menetiránnyal megegyező állású, az autó eredeti biztonsági öveivel rögzített Kiddy Life ülésekkel tesztelték, mennyire biztonságos az autó gyerekek számára. Frontális ütközésnél megakadályozták, hogy a gyerkőcök feje az autó belsejének ütközzön, de az oldalütközésnél nem nyújtottak megfelelő védelmet a fejeknek. A kisebbik bábu mellkasán is túlzott erőhatást regisztráltak. Az utasoldali légzsák szerencsére kikapcsolható, és erre figyelmeztetnek a napellenzőn elhelyezett feliratok.
Az autó lökhárítója kegyetlen, csak a motorháztetőt sikerült a szükséges mértékben kipárnázni. A C2-es alapban két első és oldalsó légzsákokkal, előfeszített, erőhatárolt biztonsági övekkel, sofőr oldali biztonságiöv-emlékeztetővel és a hátsó üléseken ISOFIX rögzítési pontokkal kerül forgalomba.