Citroën C3 (2003)

Citroën C3 (2003) törésteszt

2002.12.11. 15:56

Korábbi C3-as tesztünk szerzőjének kilátását legalább annyira zavarta az autó vastag A-oszlopa, mint engem a Fiestáé kanyarodáskor.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 13(81%) Oldalsó 14(78%) Összesítés 28

 
   
   

Persze egyikünk se vitte túlzásba a panaszkodást, hiszen jól tudtuk, a vastagítás következményeként a korábbiaknál masszívabb, azaz biztonságosabb karosszéria öleli körül törékeny porhüvelyünket. A kedves gombócforma különösen hatékonyan nyeli el a frontális ütközés erejét, a mérnököknek pedig sikerült magas szintű összhangot teremteni a biztonsági övek és a légzsákok működése között.
A méretből eredő hátrányokat egyelőre még nem tudják megnyugtatóan kiküszöbölni, a szupermini és kiskategóriában gyakori, hogy a lábak védelme nem megfelelő. A C3 estében megállapították, hogy bár a térdek környékéről ügyesen elpucolták a veszélyes elemeket, a kormányoszlop kialakítása egyelőre nem tökéletes. Az oldalsó teszt 78 %-a jó eredmény, de ütközés közben a sofőr teste több elemmel is összeütközésbe került.
A C3 utasoldali légzsákja kikapcsolható, de a kikapcsolás elmulasztásának súlyos következményeire figyelmeztető matricázás nem eléggé elrettentő. A három éves babát menetiránnyal megegyező, míg másfél éves társát menetiránnyal szemben elhelyezett gyerekülésbe helyezték. A kisebbik járt jobban, őt remekül megvédte az ülés, míg a nagyobb gyermek feje mindkét ütközésfajtánál veszélyben volt.
Két csillagot érdemelt az autó orrkiképzése, a motorháztetőt és a szélvédőt sikerült úgy kialakítani, hogy a rázuhanó gyalogosnak minél kevésbé fájjon.