Nem változott, de jobb jegyet kapott

Honda Civic (2009)

2009.05.07. 00:47

Meghökkentő módon az az ötajtós Honda Civic, amely 2006-ban négycsillagos lett, majd a hibák korrekciója után ismét nekifutva megint megszerezte a négy csillagot – szóval, ez a Civic az új értékelési rendszerbe átszámolva ötcsillagos. Nem rossz, mi?

A Honda Civic törésteszt-sztorija 2006-ban kezdődött , amikor már nem számított szenzációnak, ha egy hasonló méretű autó öt csillagot szerzett az Euro NCAP tesztjén. Nos, ez nem annyira jött össze az európai Civicnek, amelyben a műszerfal komolyan veszélyeztette az elöl ülő felnőttek lábát, a vezetőnek pedig további komoly gondokat okozott, hogy a pedálok 10 centit mozdultak hátra. Vagyis neki a lábának.

Teszteredmény          

Teszteredmények:

Felnőtt teszt összesítés: 28 (79%)
Frontális ütközés: 11,9
Oldalütközés: 7,7
Oszlopütközés: 6,6
Ostorcsapás: 2,3
Gyerekvédelem összesítés: 37 (76%)
Gyalogosvédelem összesítés: 24 (67%)
Fejvédelem: 12,2
Medence: 6
Láb: 6
Biztonsági asszisztensek összesítés: 6 (86%)
Sebességhatároló: 0
ESP: 3
Övemlékeztető: 3

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén
     
 Sérülés esélye a sofőrön oszlopnak ütközés esetén  Ostorcsapás sérülés veszélye a sofőrön  

Ezután a Hondánál kicsit faragtak az autón a 2008-as modellévre. A 2007-ben elvégzett újabb törésteszten több ponton módosított Civic vett részt: az első légzsákokat kétkamrásra cserélték, az oldallégzsákok is nagyobbak lettek, módosították az övfeszítőket is. Ám még ez sem hozott áttörést, ha csak azt nem, hogy a vezető feje neki tudott csapódni végre a kormánynak. Így például, ha valaki nem rest, és megnézi, a 2006-os tesztnél még zöld a bábu feje, 2007-ben már sárga. A „csak a fejét, hogy meg ne sántuljon” szemléletmód abban nyilvánul még meg, hogy a combokra és az alsó lábszárra mért csapások mérséklődtek. Az utas esetében viszont egyértelmű a javulás, ő amúgy is zöldebb volt, 2008-tól a bal lábszára is az. A 2007-es eredmény (négy csillag a felnőtt utasok védelmére, négy a gyermekekére és három a gyalogosokéra) nem kiugróan jó, egyedül a gyalogosvédelem remek, bármely más kategóriában összevetve a többiekével.

A 2009-es értékelési szisztéma bevezetésekor várt szigor azonban mintha fordítva sülne el a Civic esetében is. Nevezetesen: egy típus, amely eddig egy területen sem hozta a maximumot, az újabb törésteszt nélkül, pusztán az eddigi teljesítményre adott számok átkonvertálása alapján öt csillagot kap. Ehhez semmiféle fejlesztést nem hajtott végre a Honda, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy már a márkaszervizek sem tudják kikapcsolni az utaslégzsákot a vevő kérésére, ha előre gyermekülést szeretnének berakni, azt csakis a szűk hátsó (amúgy Isofix-csatlakozós) ülésekre rakhatják. Az egyetlen valódi újítás, a ráfutásos ütközés vizsgálata közepes eredményt hoz, csak megrándul, de ki nem törik az ember nyaka, ha hátulról beleszáll valaki. Az oszloptesztnél pedig kiderül, hogy a mellkas hatalmas ütést kap, ami az életben bordatörésként realizálódik.

Igaz, az új értékelési rendszer már összemossa egy kicsit a passzív biztonságot az aktív biztonsággal és egyebekkel. A Civic joggal kap például pontokat a széria ESP-re, amit (VSA álnéven) itthon is minden ügyfél szériában megkap, ahogy a hat légzsákot is. És persze a Civicben is övbecsatolás-jelző orgia van, nemcsak az első, hanem a hátsó üléseket is figyeli az elektronika. Az új pontrendszer legnagyobb hülyesége, a sebességkorlátozó berendezés pontozása nem hozott potyapontot a típusnak, mert ilyen nincs benne. De gondolom, így az öt csillag birtokában ez részletkérdés. A gyerekbiztonság terén a Civic egyébként jó eredményt hoz, persze azzal a szokásos utánlövéssel, hogy nincsenek elég világosan jelölve a hátsó Isofix-csatik. Mint minden más cég, a Honda is ugyanazokat a Britax-Römer gyereküléseket használja. Ezekkel a gyermekek védelme 76 százalékos a mai pontozási rendszerben.

A Honda valószínűleg sokat köszönhet annak, hogy a Civic orra puha, így a motorházfedél közepén viszonylag kicsi ütést kapnak a becsapódó testrészek. A japán márka mindig is ügyelt arra, hogy a hengerfej és a fedél között legyen hely, tessék csak megnézni más típusai eredményét. Igaz, a széleken már rosszabb a helyzet, de ha netán van választásunk, hogy egy Civic, vagy egy átlagos autó üssön el minket, egyértelműen a Honda a jobb választás.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.