Ford Fiesta (2003)

Ford Fiesta (2003) törésteszt

2002.11.26. 18:06

Korábban a Fiesták nem villogtak túlzottan a törésteszteken, ezért a teljesen új tervezésű autó számára kötelező gyakorlat volt, hogy masszivitás és biztonság terén túlszárnyalja elődeit.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 11(69%) Oldalsó 14(78%) Összesítés 25(74%)

 
   
   

A feladat sikerült, a kiskategóriában nagyon jó eredménynek számít az utasbiztonságra kapott négy csillag, akárcsak a gyalogosvédelemre kiosztott kettő. A frontális ütközést jól vészelte át az autó, csak minimális torzulást szenvedett a karosszéria, az ajtók is könnyen nyíltak, de a sofőr mellkasán kissé magas terhelést mértek. Mint minden kisautóban, a Fiestában is a sofőr lábai vannak a legnagyobb veszélyben. Bár a kormány magasságállító karja és a gyújtáskapcsoló kis kitüremkedése is gumírozott, az NCAP megítélése szerint a sofőr térdei nincsenek teljes biztonságban esetleges ütközéskor.
A kis Ford alapfelszereltségébe nem tartozik oldal- és függönylégzsák, így az oldalsó ütközésekkel szemben egyedül az ajtókba rejtett merevítések védenek. Nem is rosszul, bár a sofőr bordáit, hasát és medencéjét megütötte az eltalált ajtó.
Az autó saját biztonsági öveivel rögzíthető gyermeküléseket teszteltek, ezek megfelelő védelmet nyújtottak az oldalütközésnél, kevésbé teljesítettek jól a frontális ütközésben. Tulajdonképpen elfogadható teljesítményt nyújtottak, a gyár azonban bejelentette, hogy újabb, ISOFIX-rendszerben becsatolhatókra cseréli őket.
Az alapmodell biztonsági felszerelései a vezető- és utasoldali légzsákok és az előfeszítős, överő-határolós biztonsági övek.