Volkswagen Golf (2004)

Volkswagen Golf (2004) törésteszt

2004.09.08. 16:45

Kovács úr legújabb autója a második tesztelésen ért el öt csillagot.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 13(81%) Oldalsó 18(100%) Biztonságiöv-emlékeztető 2 Összesítés 33 Gyermekbiztonság 37(76%)

 
   
   

Kovács úr legújabb autója a második tesztelésen ért el öt csillagot. Az ismétlés oka az volt, hogy a függönylégzsákok nem működtek tökéletesen az első pózna tesztnél, de ezután megváltoztatták a párnák elhelyezését, és ez sikerre vezette az ötödik generációs Golfot. Ennél talán még nagyobb eredmény, hogy a Honda Jazzt, a CR-V-t, az MG TF-et és a VW Tourant követően az új Golf lett a következő a háromcsillagos gázolási rizikófaktorral büszkélkedő autók sorában.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A Golf kasztnija elég stabil, a lábtér és a tetőoszlopok kevéssé deformálódtak a frontális ütközésben. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, a biztonsági övek és légzsákok nem nyújtottak tökéletes védelmet, vezető mellkasán mély nyomot hagyott az öv, a műszerfal aljáról pedig kemény pontok fenyegették térdének épségét.
A százszázalékos oldalsó eredményen nem lehet sokat mazsolázgatni, remélhetőleg hamarosan minden modell teljesíti majd ezt a szintet. Az újrainstallált, hátul ülőket is védő fejlégzsákok és az ülésbe épített oldallégzsákok remek védelmet nyújtottak az utasoknak.
A hároméves bábu részére Isofix-pontokra és a tetőbe szerelt kapocsra akasztott Britax Römer Duo Plus ülést menetiránnyal egyező állásban szerelték be, a frontális ütközésben jelentkező, kissé magas mellkasi terhelés ellenére megfelelő védelmet nyújtott a kisgyerek számára. A másfél éves babát imitáló szerkezetet egy fordítva berakott Britax Römer BabySafe ülésbe helyezték, amit az autó standard biztonsági öveivel rögzítettek. A mellkasra nehezedő nyomást ez sem tompította tökéletesen, ráadásul a bábu feje is azt jelezte, már fájdalmat okozott az ütközés.
A behelyezést megkönnyítő címkéken található leírás eltávolíthatatlan és világos. Nem okozott ekkora elégedettséget a gyermekülés anyósülésre menetiránnyal szemben történő elhelyezésével kapcsolatos veszélyekre figyelmeztető címkék minősége. Könnyen leszedhetők, ráadásul nem hívják fel a figyelmet az ebből eredő, akár tragikus konzekvenciákra. Az utasoldali légzsákot a kesztyűtartóban elhelyezett kapcsoló és a gyújtáskulcs segítségével kapcsolhatjuk ki, ezt azonban az NCAP véleménye szerint csak az autóhoz kapott használati utasítás segítségével oldhatjuk meg.
Az átlag feletti gyalogosvédelem már említésre került. A lökhárító és a motorháztető egybe simítása szinte tökéletesen sikerült, az összes fejütközési pontot sikerült a körülményekhez képest ártalmatlanná tenni.
A Golf ötödik generációjában az alapfelszereltséghez tartoznak az első, oldalsó és függönylégzsákok, az előfeszített, erőhatárolt övek, az Isofix bekötési pontok, a két első biztonságiöv-figyelmeztető berendezés és az ABS.