Honda Jazz (2004)

Honda Jazz (2004) törésteszt

2004.08.24. 17:42
A Jazz kategóriájának legjobb gyalogosbiztonsági mutatóit szerezte meg.
Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 11(69%) Oldalsó 13(72%) Biztonságiöv-emlékeztető 1 Összesítés 25 Gyermekbiztonság 31(63%)

 
   
   

Szerkesztőségünk harmadik kedvenc gnómja jó eredményeket ért el az NCAP töréspróbáján: azon túl, hogy megjavította elődje, a harmatosra sikeredett Logo gyengécske eredményeit, kategóriájának legjobb gyalogosbiztonsági mutatóit is megszerezte.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Az apró Honda utastere biztonságos, erős kialakítású, ezt a frontális ütközésnél is bizonyította. A kasztni csak minimálisan sérült a műszerfal magasságában, és a lábtér deformációja is a veszélyes értékek alatt maradt. Az előfeszített, erőhatárolt övek megakadályozták a kormánykeréknek csapódást, igaz, az ehhez szükséges erőhatás viszonylag mély nyomot hagyott a sofőr mellkasán. A kis lábtér nem a legbiztosabb ellenszere a lábsérüléseknek, leginkább az elöl ülők térdeit, és a sofőr lábszárát fenyegetik különféle kiálló elemek.
A tesztelt modellen nem volt oldallégzsák, ami a vezető mellkasán éreztette hatását, de a karosszéria megvédte többi testrészét az oldalütközésben. A menetiránnyal egyező állásban elhelyezett Britax Römer Duo Plus üléseket az autóba szerelt ISOFIX-fülekkel és a tetőhöz kapcsolódó kiegészítő kötéllel rögzítették. Az eredmény nem tökéletes, az ülések megfelelő fejvédelmet biztosítottak, de a frontális ütközésben elég nagy terhelést engedtek át a porontyok mellkasára. A gyermekülések beszerelésével kapcsolatos pikrogrammok is sok kívánnivalót hagytak maguk után, az NCAP kevésnek találta a nem vízálló kivitelben elhelyezett matricákat.
A Jazz orrkialakítása nem a legbarátságosabb, motorházteteje és lökhárítója azonban annyira puha és óvó, hogy a gyalogosbiztonsági mutatóira négy csillagot is szerzett.
Elöl két légzsákkal, előfeszített, erőhatárolt biztonsági övekkel, ISOFIX bekötési pontokkal, vezetőoldali biztonságiöv-figyelmeztetővel és blokkolásgátlóval szerelik alapáron a Honda Jazzt, az utastér biztonságát kívánságra oldallégzsákokkal lehet kiegészíteni.