Mazda 2 (2003)

Mazda 2 (2003) törésteszt

2004.03.08. 13:21

A padlólemezét a Ford Fiestával és Fusionnel megosztó modell jól szerepelt.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 11(69 %) Oldalsó 14(78 %) Összesítés 25 Gyermekbiztonság 25(51 %)

 
   
   

A padlólemezét a Ford Fiestával és Fusionnel megosztó modell szuperminiségéhez mérten jól szerepelt a törésteszteken, a frontális ütközésben méretei, az oldaütközésnél pedig az oldallégzsákok hiánya miatt vesztett értékes pontokat.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Az első biztonsági övek rendesen megtartották a bábukat, de az utas mellkasán mégis elég magas terhelést mértek. A műszerfal és a lábtér jól tartották magukat, de a kis beltér miatt mégis találunk veszélyes elemeket, a sofőr lábait a kormányoszlop, annak tartókonzolja és a magasságállító kar veszélyeztette, míg a műszerfal alsó része az utasnak szerezhet kellemetlen perceket. A Mazda2-ben opcionális az oldallégzsák, mindemellett a karosszéria mindent megtett az ellenállás érdekében. A benyomuló könyöktámasz és ajtószerkezet ennek ellenére kissé veszélyesnek találtatott a sofőr oldalán, és fejét sem védte tökéletesen a szintén opcionális függönylégzsák. Gyermekszállításhoz Britax Römer Lord, menetiránnyal egyező állású üléseket javasolt a gyártó. Az általuk nyújtott védelem nem egyértelműen megfelelő. A fiatalabb gyermek helyzete rendben van, de a nagyobbiknál fennállt a fejsérülések kockázata. A műszerfal oldalára ragasztott, a légzsákkal szemben menetiránnyal ellentétesen felszerelt gyerekülés veszélyeire figyelmeztető feliratok világosan és érthetően jelezték a rizikóforrásokat. A fejütközési pontokon nyújt némi védelmet a motorháztető, de a lökhárító kialakítása nem sikerült túl gyalogosbarát módon. A Mazda2-ben az alapfelszereltség része a két első légzsák, valamint a kettős előfeszítésű, erőhatárolt biztonsági övek elöl és hátul egyaránt, valamint az ISOFIX rögzítési pontok hátul. Extraként rendelhetők az oldal- és függönylégzsákok, az ABS, az elektronikus fékerő-elosztó és a vészfék-rásegítő.