Skoda Octavia (2004)

Skoda Octavia (2004) törésteszt

2004.12.13. 16:23

A Golf V és az Altea öt csillaga után meglepetés, hogy az Octavia csak négyet szerzett.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 11(63%) Oldalsó 16(89%) Összesítés 27 Gyermekbiztonság 37(76%) Gyalogosbiztonság 17(47%)

 
   
   

Kisebb meglepetés az Octavia négy csillaga, hiszen közeli rokonai, a Golf V és a Seat Altea ötcsillagos eredménnyel zárták a törésteszteket. Az azonos padlólemezre épülő német és spanyol kategóriatársakban alapáras felszerelés volt a függönylégzsák és a biztonságiöv-emlékeztető, ezekkel a berendezésekkel valószínűleg az Octavia is elérte volna az öt csillagot.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Az autó szerkezete nagyon merev, rendkívül erős a karosszéria, így alig deformálódott a frontális ütközésben. Az előfeszített, erőhatárolt biztonsági övek és az első légzsákok magabiztosan tartották az elöl ülő bábukat, megakadályozták, hogy a lábakat és a mellkast túlzott terhelés érje. Alig jutott el a lábtérbe az ütközés ereje, a pedálok is óvatosan félrehúzódtak a lábfejek elől, de a sofőr térdei veszélyben voltak a kormányoszlop egyes kiálló elemei miatt.
Bár nincs függöny-, van ülésből kipukkanó oldallégzsák, és ez elég jó eredményhez segítette az új Octaviát, mindössze két pontot vesztett az oldalütközésben.
Fair Bimbo Fix márkájú, Isofix-pontokon rögzített székbe ültették a porontyokat, a nagyobbikat arccal előre, öccsét fordítva helyezték el. Összességében jól viselték az ütközéseket, mindössze a frontális után mértek a kívánatosnál hangyányival magasabb mellkasi terhelést. Az utasoldali légzsákot egy kapcsolóval lehet deaktiválni, ekkor egy műszerfali visszajelző lámpa jelzi, hogy kikapcsoltuk a berendezést. A matricázás minősége silány, mindössze egyetlen, a műszerfal végére helyezett címke szól a légzsákkal szemben elhelyezett gyerekülés veszélyeiről.
Jó munkát végeztek az orr-rész kialakításáért felelős tervezők, a lökhárító, a motorháztető éle és maga a motorháztető is igyekeznek csökkenteni a gázolások hátrányos következményeit.
Az új Octavia két első és két oldallégzsákot, előfeszített, erőhatárolt biztonsági öveket, Isofix-füleket és blokkolásgátlót tartalmaz alapáron, a függönylégzsák az extralistáról rendelhető.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.