Volkswagen Passat (2005)

Volkswagen Passat (2005) törésteszt

2005.05.25. 14:00

Módosított függönylégzsákjával könnyedén szerzett öt csillagot az új Passat.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          


Teszteredmények:
Frontális 14 (88%) Oldalsó 18 (100%) Biztonságiöv-emlékeztető 2 Összesítés 34 Gyermekbiztonság 38 (78%) Gyalogosbiztonság 17 (47%)

 

Az első póznateszt után a Volkswagen módosított a függönylégzsákok elhelyezésén, az újrakalibrált párnákkal már könnyedén szerzett öt csillagot az új Passat.
     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

Erős kasztnija, első, szakaszosan nyíló légzsákjai, az övfeszítők és az överő-határolók meggátolták, hogy az elöl ülő testek ide-oda csapódjanak a beltér különböző pontjai között, nagyon jól megvédték az utasokat. A lábteret és a pedálokat alig érte el az ütközés ereje, inkább a kormányoszlop veszélyeztette a sofőr lábait.
Az ülésbe épített oldal- és a tetőből nyíló függönylégzsákok elöl és hátul egyaránt megakadályozták a sérülések kialakulását, a Passat maximális pontszámmal zárta az oldalütközési tesztet.
A kesztyűtartóba rejtették az utasoldali légzsák kikapcsolására szolgáló gombot, mellette található a légzsák kikapcsolásának elmulasztásából eredő veszélyeket taglaló felirat. A légzsák állapotát a középkonzoli kijelzőn is leolvashatjuk. A nagyobbik gyereket Isofix-fülekkel rögzített Britax Duo Plus ülésbe helyezték menetiránnyal megegyező állásban, öccse Isofix-szel és kiegészítő támasztólábbal beszerelt, menetiránnyal ellentétesen álló Britax Baby Safe Plus ülésben kapott helyet. A kisebbik gyerekkel nem volt gond, de a hároméves bábun magas mellkasi terhelést mértek a frontális ütközésben.
Közepesen kíméletes a gyalogosokkal az autó, a lökhárító és a motorháztető tetejének párnázottsága megfelel az NCAP elképzeléseinek, a motorháztető élén azonban lenne mit finomítani. A két zöld csillag összességében nem rossz eredmény.
A Passat utolsó generációja első, oldal- és függönylégzsákokkal, előfeszített, erőhatárolt biztonsági övekkel igyekszik megvédeni utasai testi épségét. Az alapfelszereltség elemei továbbá az Isofix-fülek, az aktív fejtámlák, az első ülésekre szerelt biztonságiöv-emlékeztetők, a blokkolásgátló és az ESP.