Nissan Qashqai (2007) – a csajok védelmezője

2008.08.05. 06:37

A Qashqaihoz hasonló autókat például azért szeretik a vevők, mert nagy biztonságérzetet adnak. Mint az Euro NCAP törésteszten kiderült, ez az érzés nem alaptalan.

Bár a Nissannál öszvérjárgánynak vagy SUV-nek tekintik a Qashqai-t, az Euro NCAP besorolóbizottsága a kis családi járgányok közé sorsolta az európai gyártású japánt. Végülis igazuk van, elvégre belefér egy család, ahogy bármelyik másik autóba is, továbbá nem mindegyik verziója összkerekes, talán ez indokolhatja a döntést. Nem mintha ez változtatna valamit a végeredményen: kiváló védelem az elöl ülőknek, de a gyermekek is biztonságban vannak. A vezető sárga mellkasát leszámítva csakis zöld emberkék ücsörögnek elöl. Nyilván a biztonság-imidzset erősítő Renault-s kapcsolat miatt sem lehet szégyent hozni a házra. Hát nem is hoztak: felnőttek öt, gyermekek négy csillag. Viszont gázoláskor már nem optimális társ a Qashqai – legalábbis az elütött gyalogosok számára semmiképp.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 37
Frontális: 16 Oldalsó: 16 Biztonságiöv-emlékeztető: 3 Oszlop: 2
Gyermekbiztonság: 40
Gyalogosbiztonság: 18

     
  Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén   Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén   Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A frontális ütközésre nagyon szép pontszámot kapott a Qashqai, ráadásul a biztonsági szerelvények listája is igen gazdag, amelyek jól is teljesítenek éles helyzetben. A frontális ütközés során az utascella stabilan megmaradt, az elöl ülő felnőttek lábait a kettős övfeszítő segített távol tartani a kormányoszloptól és a műszerfaltól, így azok sérülési kockázata minimális – és ehhez nincs szükség térdlégzsákokra sem. A hátulra berakott Isofix-ülésekkel a gyermekek sérülési kockázata sem nagy, maximális pontszámot kapott erre is az autó. Viszont az Isofix-csatlakozók jelzése nem túl világos. A Qasqai-ban csak a hátsó üléseknél vannak Isofix-csatlakozók, viszont az utas frontlégzsákja kikapcsolható, ha mégis oda akar valaki babahordozót becsatolni. További jó hír, hogy a Qashqai hazai alapfelszereltségei is tartalmazza mindazokat a légzsákokat (első, oldal, függöny), amivel az ötcsillagos biztonság jár a vizsgált ütközési szituációkban.

Mivel a szokványosnál kicsit magasabb a Nissan, függöny- és oldallégzsákjaival felvértezve maximális ponttal vészeli át az oldalütközést, ahol 50 km/órával érkezik meg balról a belénk hajtó autót szimbolizáló kocsi.

Az oszlopteszten szerezhető pontszám mindössze kettő, ezt meg is kapja a Qashqai, ahogy a mai autók túlnyomó többsége is.

Ami a gyalogosok kilátásait illeti, nem túl jók. Bár a lökhárító elég puhán fogja fel a nekiütődő testrészt, ezért maximális pontot kapott, viszont az autó orrának elülső része nagyon kemény, ez a szekció nulla pontos. A motortér középső része viszonylag lágy, általában erre a részre csapódik be egy elütött gyermek feje, viszont a felnőttek kilátásai kevésbé rózsásak, mert erősen törhetik a pirossal jelzett részekre érkező fejüket.