Hyundai Santa Fe (2002)

Hyundai Santa Fe (2002) törésteszt

2005.01.31. 23:47

Magas építésével és nagy testével a Santa Fe-nek elvileg minden esélye megvan az útjába kerülő akadályokkal szemben.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 9(56%) Oldalsó 16(89%) Összesítés 25 Gyalogosbiztonság 4(11%)

 
   
   

Sajnos a karosszéria nem annyira masszív, mint amilyennek tűnik, a frontális teszt több komoly szerkezeti problémára is rávilágított. Az ajtókeret megrogyott, a műszerfal és az első tetőoszlop találkozásánál meggyengült az kasztni egysége.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A EuroNCAP értesülései szerint a Hyundai azóta megerősítette ezt a csatlakozási pontot, de erről nincsenek újabb tesztadatok. A biztonsági övek és a légzsákok biztosan helyükön tartották az elöl ülőket, de a mellkasukat érő erőhatások magasak voltak. A műszerfal alól agresszív szerkezetek leselkedtek az utasok lábaira. Hátul, középen csak kétpontos öv van, ami meglehetősen korlátozott védelmet biztosít.
A nagy hasmagasság és üléspozíció jól jön oldalütközésnél, a Santa Fe eredménye azonban kifejezetten kiemelkedő, tekintve, hogy oldallégzsákok nélkül érte el.
Az Isofix-pontok és kiegészítő madzag használatával menetirányban rögzített gyerekülések megfelelő védelmet nyújtottak, de ahogy az ebben a helyzetben várható volt, nem tudták megakadályozni, hogy a kisebbik gyerek nyakát túlzott terhelés érje. A napellenzőre varrt címkék kimerítő részletességgel taglalták a légzsákok és gyerekülések kritikus viszonyait, de nem említették, hogy a találkozás életveszélyes is lehet.
A motorháztető egy kisebb része óvta a gyalogosokat, de az orr-rész többi hajlata csak átlagos kivitelű, akárcsak a terepjáró által elnyert egy pont.
A 2000 óta piacon levő Santa Fe-ből egy 2002-es példányt tesztelt az NCAP, amiben két első légzsák, előfeszített, erőhatárolóval szerelt biztonsági övek és Isofix-fülek képezték a biztonsági alapfelszereltséget.