Egy euró száz kilométerre

Bemutató: Twike Challenge - 2005

2005.07.19. 00:04

A Twike alumínium csővázra szerelt három kerék villanymotorral, akkuval, két üléssel és műanyaghéjjal. Svájcban találta ki egy Ralf Schnyder nevű fazon, 1996 óta gyártják. Jelenleg két kivitelben készül, az Easy lustáknak: ebben nincs pedál. Az Active azoké, akik nem szeretik a fejüket vakarni a lemerült elektromobil mellett az erdő közepén.

 

Július nyolcadikán hét Twike nevű fura, pedálos-villanymotoros kis műanyagbéka indult el Svájcból a Duna forrása felé, hogy onnan egészen a Fekete tengerig, a folyó torkolatáig guruljon. Mi tizenötödikén találkoztunk velük, a Stefánia úton.

A Twike Challenge pedig a túra neve, amivel pár mániákus évről évre megkísérli elmondani az embereknek, hogy haló, figyelem, van itt valami dolog, ami megmutatja, hogy létezik alternatív közlekedési mód is a kőolajtartalékokat felzabáló belsőégésű motorok mellett. Tizenhét nap alatt 2500 kilométert akarnak megtenni izomerővel és villannyal. Kempingekben alszanak és "tankolnak", beszélgetnek a helyiekkel és jól érzik magukat.

Idén ugyanaz a Francois Loeb vezeti a túrát, aki 1998-ban az első Twike Challenge-et is levezényelte. Az útvonal: Gelterkinden (Svájc) - Biel - Bern - Interlaken - Luzern - Koblenz - Donaueschingen (Németország) - Ulm - Passau - Linz (Austria) - Bécs - Pozsony (Szlovákia) - Szentendre (Magyarország) - Budapest - Vukovár (Horvátország) - Montenegró (Szerbia) - Novi Sad - Belgrád - Dubova (Románia) - Vidin (Bulgária) - Oltenita (Románia) - Cernavoda - Constanta.


A torokfájós Pendt(?) Werner(?)

A svájci követség a Stefánia út 107. alatt található, ennek kapuja elé gurult be pénteken dél körül a hét Twike. Szegény izzadt, csatakos cselendzserek kikászálódtak a kagylóhéjakból, a kegyetlen fotósok-riporterek pedig azonnal nekik estek. Akire én támadtam rá, ráadásul még torokfájással is küszködött. A nevét nem ezért nem tudom, hanem mert nem értettem. A diktafon tízszeri visszahallgatása után: Pendt Werner. Vagy nem. Elmondattam vele mindazt, amit később a Twike weboldalán is elolvastam, utólag is számos Entschuldigung az értelmetlen kínzásért!


Szárnypróbálgatások

Miután mindenki megtudta a twike-osoktól, amit akart, és elkészült a temérdek fotó a svájci zászlóktól és kabalaállatoktól ellepett járművekről, bevonultunk a követség épületébe. A svájci nagykövet németül üdvözölte honfitársait, beszédét szintén Twike-kal érkezett büszkeségünk, egy félig-meddig magyar srác fordította, kedvesen esetlen magyarsággal. Tudják, környezetkímélés, olajtartalékok megkímélése, tiszta Duna, amit ilyenkor mondani szokás. Aztán jött Herr Loeb, a Twike Challenge 2005 főszervezője.


Olcsón szállított Duna-víz a forrásból

A vidám szakállas úr egy palack forrásból merített Duna-vizet adott át a nagykövetnek, egyenesen Furtwangenből. Környezetkímélés, olajtartalékok, tiszta Duna, majd arról is hallhattunk, milyen jó, hogy főleg fiatalok utaznak vele, tehát a jövőt érdekli a jövő sorsa. Eztán jött a meglepi: a 2008-as Foci-Eb-t Ausztria és Svájc rendezi közösen, ennek örömére minden jelenlévő kapott egy még szinte meleg matricát egyenesen a nyomdából, illetve kaptunk egy-egy vadiúj kitűzőt. Képesek voltak ezzel fogni a helyet a Twike-ok szűk poggyászterében! Köszönjük.

A Duna forrása

Honnan is ered a Duna? Tízből tízen vágják rá a választ a kérdésre: a Fekete-erdőből. No de pontosabban? Ugye, síri csend. Utánanéztem. Két kis folyó, a Breg és a Brigach folyik össze Donaueschingennél, innen lesz a vízfolyás hivatalos neve Duna (illetve hát ott leginkább Donau). A két folyó közül a Brigach van közelebb a Fekete-tengerhez, így egyesek véleménye szerint (ők főként furtwangeni lakosok) az Európát átszelő, 2850 km hosszú folyam igazi forrása, ahol a víz kijön a földből, Eschingentől 30 kilométerre északnyugatra, Furtwangenben található, a Breg eredeténél. Innen hozták Loebék az üveg vizet a svájci nagykövetnek.
Egy olvasónk viszont eschingeni tapasztalatát osztotta meg velünk: "A Duna forrása "hivatalosan" Donaueschingenben van, ha úgy tetszik, a városka közepén, a kéttornyú templom tövében, a kastély turistabejárata előtt. Ezen a helyen megtalálhatók mindazon államok emléktáblái, amelyeken a Duna átfolyik. Ez egy - június 26-i állapot szerint - néhány liter/perc hozamú, szoborral díszített betonteknővel körülölelt forrás, aminek a vizét a föld alatt vezetik be a cikkben említett két folyócskából létrejövő vízfolyásba. Az valóban szokatlan, hogy a legkisebb résztvevő adja a nevét a közös képződménynek, de ennek is bizonyára megvan a maga oka."


Alpesi kürt, bézbólsapka, strandpapucs

Aztán ebéd és még egy kis meglepi. Bár az utazók sokat beszéltek arról, mennyi minden nem fér el a Twike-ban, valamelyikből mégis előkerült egy alpesi kürt. Az valami torokszorító volt, ahogy a fehér hegyekből érkezett négyméteres hangszer fölmorajlott a pesti villában, szandálos-bézbólsapkás megszólaltatója arcán igazi átszellemültség ült, a nagykövet pedig könnyes szemmel hazagondolt. Tényleg.

Na jó, nézzük a gépet! 2,65 méter hosszú, 1,2 méter széles és ugyanilyen magas. Tömege akkumulátorokkal együtt 246 kilogramm, ehhez jöhet még 204 kilónyi utas és csomag. Az alternatív közlekedők két kagylóülésben foglalhatnak helyet, a botkormány és a botfék a bal egyből kezelhető. Az alumínium csővázra épített termoplaszt héjon két felfelé nyíló ajtó található, a csomagtér az ülések előredöntésével, azaz csak belülről közelíthető meg. Méretéről nincs adat, látszatra olyan 200 liternek tűnik - de a pótkerék is itt lapul.