Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent pontosan az értékcsökkenés?
Értékcsökkenés kártérítés az az összeg amivel a gépjármű értéke csökkent a baleset után. Ugyan a gépkocsit a szervízben megjavították, azonban a piaci értéke kevesebb mivel már sérült autónak számít, így az értékcsökkenési kártérítés ezt az árkülönbséget hivatott kiegyenlíteni.
Milyen feltételekkel vagyok jogosult az értékcsökkenési kártérítésre?
A biztosítók gyakorlata szerint a károsult gépjármű kora és a futásteljesítmény együttesen határozza meg a jogosultak körét. A biztosítók körében elterjedt gyakorlat szerint 6 éves korig és 60.000 Km futásteljesítményig fizetnek értékcsökkenési kártérítést. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kártérítésről szóló jogszabályokban nincs megkötés a korral, illetve a futott kilométerekkel kapcsolatban. A kalkulátor 72 hónapig számol, ennél idősebb autók esetében egyedi kalkulációt tudunk adni. (link: https://karteritesed.hu/kapcsolat)
Minden biztosítónál kérhetem az értékcsökkenési kártérítést?
Igen, bármelyik hazai biztosítónál lehet igényelni. Ennek módja és folyamata eltérő lehet mert nincs egységes szabályozás. Tapasztalatunk szerint a biztosítónál a kárrendezésre megadott email címre kell elküldeni az igényt.
A baleset bekövetkezte után meddig kérhetem az értékcsökkenési kártérítést?
A kötelező biztosítást érintően keletkezett kártérítési igények a Polgári Törvénykönyv elévülési szabályai szerint évülnek el a 6:533. § (1) bekezdése alapján, így a követelések elévülési ideje 5 év
Milyen káreseményeknél vehetem igénybe az értékcsökkenési kártérítés lehetőségét a biztosítónál?
Általában, minden olyan esetben ahol a károkozó elismeri a felelősséget. Az esetek legnagyobb részében közúti balesetekről beszélünk. Ritka, de nem példa nélküli eset, amikor önkormányzati területről kidőlt fa által okozta kárra fizetett értékcsökkenési kártérítést a biztosító.
Honnan tudhatom meg a gépjárművem balesetkori értékét?
A gépjármű értékét három féle képpen lehet megtudni.
  • káresemény után (ügyintézés közben) a biztosítótól lehet elkérni, vagy
  • az EuroTax adatbázisból megvásárolni vagy
  • ismertebb használtautó kereskedő portálon található hasonló gépjárművek értékét +/- 5% eltéréssel számolni.
Hogyan tudom a biztosítónál igényelni az értékcsökkenési kártérítést?
Elfogadott eljárás szerint a károsult emailben kérheti az értékcsökkenési kártérítés megállapítását. Fontos mindig tájékozódjon, hogy pontosan milyen email címre kell küldeni a kérelmet.
Mit tegyek, ha a kalkuláció bemutatása után sem ajánlják fel az értékcsökkenési kártérítés teljes összegét?
Előfordulhat, hogy a biztosító a kalkulációban szereplő teljes összegnél alacsonyabb összeget ajánl fel. Ezt nem köteles elfogadni, továbbra is kérheti a kalkuláció során kapott teljes összeget. A biztosító felé szakértői vélemény készítésével támaszthatja alá a teljes összegre való igényét, melynek költségeit szintén érvényesítheti a biztosítónál.
Visszaigényelhetem a kalkuláció díját a biztosítótól?
Igen, van rá lehetőség. A 2009. évi LXII. törvény 13. § (1) bekezdés alapján: „káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit (beleértve a jogi képviseleti költségeket is), valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat.” A jogszabály értelmében Ön benyújthatja a szolgáltatás díját igazoló számlát a károkozó biztosítója felé (vagy MABISZ) és visszaigényelheti a szolgáltatás díját az értékcsökkenési kártérítés összegével együtt.
Visszaigényelhetem a szakértői vélemény szolgáltatás díját a biztosítótól?
Igen, van rá lehetőség. A 2009. évi LXII. törvény 13. § (1) bekezdés alapján: „káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit (beleértve a jogi képviseleti költségeket is), valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat.” A jogszabály értelmében Ön benyújthatja a szolgáltatás díját igazoló számlát a károkozó biztosítója felé (vagy MABISZ) és visszaigényelheti a szolgáltatás díját az értékcsökkenési kártérítés összegével együtt.
Mit kell tennem, ha megkaptam a letöltött, hitelesített szakértői véleményt?
A karteritesed.hu által készített hitelesett műszaki szakértői vélemény egy formalevél kíséretében a károkozó biztosítójának e-mailben kell elküldeni és egyben kérni a kalkulációban szereplő összeg megfizetését is.
Minden esetben szükséges 48 órát várnom a hiteles szakértői dokumentumra?
Igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül hitelesíteni a dokumentumokat, ezért előfordulhat, hogy sokkal rövidebb időn belül hitelesítésre kerül a szakértői vélemény.
Kifizettem a kalkuláció díját, de nem kaptam meg az értékcsökkenési számítást, mit kell tennem?
Amennyiben nem kapta meg az automatizált kalkulációt kérjük, hogy először ellenőrizze a spam/junk leveles ládáját. Ha nem találja, kérjük, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal info@karteritesed.hu e-mail címen.
Elutasította a biztosító az igénylést, mit kell tennem?
Amennyiben kártérítési igénye elutasításra kerül, akkor az elutasítás okáról minden esetben kérjen pontos tájékoztatást a károkozó biztosítójától. Abban az esetben, ha a biztosító alkudozik a kifizetendő összegről, esetleg felajánl egy, a kártérítésed.hu által kalkulált összegnél kisebb összeget, akkor már nem beszélhetünk jogi vitáról, hiszen az összegben nem tudnak a felek megállapodni, nem pedig a kifizetés jogosságáról. Végső esetben a polgári peres eljárás keretében van lehetősége érvényesíteni a meg nem térített kár összeget. Amenyiben szükségesnek érzi, kérheti a karteritesed.hu jogi csapatának segítségét a Kapcsolat menüpontban (https://karteritesed.hu/kapcsolat)
Miért tekintené megbízhatónak a kalkulációt a biztosító?
A TotálKártérítés kalkulátor szakmai partnere, a Kártérítésed.hu, a dr. Melegh Gábor féle igazságügyi szakértő által kidolgozott képleten alapuló számítást használja. Dr. Melegh Gábor hosszú évtizedek óta a magyarországi igazságügyi szakértői módszertanok oktatója valamint az ő nevéhez fűződik az által kifejlesztett számítási módszer is. A biztosítók és a bíróságok is ezt a számítási módszert veszik alapul a vitás kérdések rendezésénel.
Van-e a különbség a TotálKártérítés és a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (MABISZ) számítása között?

A MABISZ écs-számítás alapvetően a tömeges kárrendezés igényére készült és az értékcsökkentés maximumát a károsodás ideje előtti és utáni átlagos forgalmi érték különbözete adja, melyet a futásteljesítmény, a jármű károsodásának mértéke alapján csökkentenek. Az értékek olyanok, hogy két nap, vagy 100 km-es eltérés már az értékcsökkenés elutasításához vezethet.

Térítésének feltételei a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egységénél a következők:

  • a károsult gépjármű kora nem haladhatja meg az 5 évet,
  • futásteljesítménye szintén nem haladhatja meg a kategóriára érvényes 5 éves átlagos futásteljesítményt,
  • valamint a sérült elemre korábban nem történt értékcsökkenés kifizetés egyik biztosító társaságnál sem.

A TotálKártérítés kalkulátor szakmai partnere, a Kártérítésed.hu, Dr. Melegh Gábor módszerét használja. Ez differenciáltabb, a számításban hasonló ugrások nincsenek és a károsodást nem csak a főbb elemekre, hanem a jármű javítással érintett részeire vonatkoztatja, a javítás teljes költségét értékelve.

Mindig figyelembe kell venni, hogy az egyes biztosító társaságok a kárrendezési gyakorlatukat maguk alakítják ki, ezért az értékcsökkenés térítésének feltételei biztosító társaságonként eltérőek lehetnek.

Milyen címre küldhetem a levelem a biztosítónak?
A biztosítók listáját és elérhetőségeit a karteritesed.hu/biztositok oldalon érheti el.
Ha elmúlt az autóm 6 éves, biztos, hogy nem jár nekem értékcsökkenési kártérítés?
Idősebb, többet futott, értékesebb (például veterán) autó esetében sem veszett az ügy, ezekben az esetekben egyedi hitelesített szakvéleményre van szükség, amit ide kattintva kérhet.
Kihez fordulhatok, ha problémám, kérdésem van?
Írjon levelet a karteritesed.hu/kapcsolat felületén keresztül.
Vissza a lekérdezésre!