2023.05.25. 00:11

Az e-POWER hajtáslánccal a Nissan nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelem és a mindennapi használhatóság megfelelő kombinációjára. Egy tisztán elektromos autó hangtalanságát és környezettudatosságát vegyítik a belsőégésű motorokkal szerelt verziók hatótávjával. Jól látszik tehát, hogy fontos pont a praktikum, ahhoz viszont, hogy meg tudjuk mondani, valójában mennyire praktikus az autó, egy extrém tesztnek vetettük alá – beköltöztünk.

A mindennapos feladatokon túl (mely jelentheti a napi bevásárlást, ügyintézést a városban) berendeztünk egy kis hálószobát, illetve irodát is az autóban, hogy pontos képet kapjunk róla, milyen, amikor négy keréken élünk. Adottak tehát a feladatok, nézzük hogyan teljesített tesztünk alanya.

Tesztalany – Nissan Qashqai e-POWER

A próbatételhez a Nissan városi SUV-jára esett a választásunk, mégpedig egy e-POWER hajtáslánccal szerelt verzióra. Hogy miért pont ez a típus? Az e-POWER esetében a teljesítmény leadásáról egy 190 lóerős, 330 Nm-es villanymotor gondoskodik, mely 7,9 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulásra képes, így látszik, hogy erőben nincs hiány – az ehhez szükséges elektromos áram előállításáról egy 158 lóerős benzinmotor gondoskodik.

A hosszútávú hatótáv-teszten bizonyította, hogy akár 700 kilométer is megtehető vele egy tankkal, 90%-ban autópálya használattal  , így azzal biztosan nem lesz gondunk, bármerre is vigyen az utunk, főleg, ha a városi, vagy az országúti utazás nagyobb arányt képvisel, mert akkor a hatótáv még jelentősen növekszik. Ha pedig már odaértünk a célállomáshoz, az autó emelt hasmagassága gondoskodik arról, hogy rosszabb utakon is elboldoguljunk vele, nem kell félni az elakadástól.

Ezeken felül, az autó kompakt külső méretei és tágas belső tere miatt választottuk ezt a típust. Tökéletes társ a városi, szűk manőverezésekben, viszont ad annyi helyet, hogy akár aludni is lehessen benne.

Feladatok

- Hogyan teljesít családi autóként, két gyerekkel?

A családot természetesen nem költöztettük be az autóba, de az együttélés szempontjából mindenképpen fontos, hogy hogyan férünk el benne, hogyan érzik magukat a gyerekek. A városi SUV-k hatalmas előnye, hogy az emelt építési módjuknak köszönhetően elboldogulnak könnyebb terepeken is, viszont ez által nem veszítenek praktikumukból, és egy kombi autó adta helykínálattal rendelkeznek.

A Qashqai e-POWER csomagtartó mérete felszereltségtől függően 436 és 504 liter közötti értékekkel rendelkezik, így elmondható, hogy akár egy négyszemélyes család is bátran választhatja családi autónak, a csomagtér helykínálatával nem lesz gond. Rengeteg tárolórekeszt találunk, illetve a csomagtartó padlója az okos kialakításnak köszönhetően akár több szintben is állítható. Ha nagyobb méretű tárgyakat, például babakocsit szeretnénk szállítani, akkor az alsó állásba tudjuk állítani az elválasztó burkolatokat, ha pedig külön választanánk a rakományt, polcrendszert tudunk kialakítani és több szinten tudjuk elhelyezni a dolgainkat. Egy nagyobb bevásárlás során ez rendkívül praktikus extra tud lenni.

Nem csak a csomagtér ilyen tágas, hanem az utastér is. Természetes Isofix rendszerrel rögzíthetőek hátul a gyerekülések és nem kell attól tartani, hogy állandóan összerugdossák a háttámlát – bőven van hely a lábuknál. A hatalmas térérzetet adó panorámatető minden gyerek álma, hiszen ezen keresztül tudják kémlelni a kék eget vagy figyelni a lehulló esőcseppeket. A 10 hangszóróval és dupla mélynyomóval ellátott Bose hangrendszer pedig gondoskodik arról, hogy akár elöl, akár hátul ül valaki, mindig minőségi zenét tudjon hallgatni.

A Tekna+ felszereltségű autó nem csak a hátul ülőket, hanem a sofőrt és a mellette ülő utast is elkényezteti. A finom, puha tapintású, perforált nappabőr ülések nagyon kényelmesek és ha esetleg kihasználnánk a hatótáv adta lehetőségeket és egyszerre nagyobb távokat tennénk meg, a masszírozó funkciónak köszönhetően folyamatosan frissen tart minket.

Városi ügyintézés, szűk helyeken? Ez se gond, a 4425 mm hosszú autóval meglepően könnyű manőverezni szűkebb helyeken is - akár az ovi, akár egyéb intézmények túlzsúfolt parkolójában. A tolatáskor automatikusan lehajló tükrök, illetve a 360 fokos kamera megkönnyíti a parkolást, még a bizonytalanabb sofőröknek is.

Költözzünk be! Iroda és hálószoba egyben, irány a természet!

Eddig a könnyű terep volt, most jöjjön a neheze! Felgyorsult világunkban egyre elterjedtebb a digitális nomád fogalom – sokan felismerték, hogy a digitalizációnak köszönhetően sokan géphez vagyunk kötve, viszont helyhez egyáltalán nem. Ennek első sarokköve a home office folyamatos terjedése, mely rávilágított, hogy rengeteg munkakör betölthető a világ bármely pontjáról, elég hozzá egy laptop és internet kapcsolat.

Sokan követik és élik ezt a mozgalmat, szélsőséges esetekben akár lakóautókban élve járják a világot, miközben nem kell lemondaniuk a munkájuk termelte bevételükről, hiszen el tudják a feladatukat onnan is látni.

Ez az életmód nekem még a végleteket súrolja, de sokszor érzem én is, hogy több órányi számítógép előtt görnyedést, Excel kimutatások készítését és órákon át tartó konferenciahívásokat szívesebben bonyolítanék valami zöldebb, madárcsicsergős környezetben. A helyszín adott volt, a közeli erdő nyugalmánál többre nem is lehetne vágyni, így hivatalosan az erdő szélét nyilvánítottuk irodának, viszont az autó ülésében üldögélni órákon keresztül és onnan dolgozni elég monoton lett volna, úgyhogy egy kényelmes hálószoba is berendezésre került az autóban.

A variálható csomagtér rendszer kiváló partner volt az ágy elkészítésében, hiszen előrehajtott ülésekkel teljesen sík padlót kapunk. Az anyósülés kicsit előre tolva pedig egy klasszikus, kétméteres, felfújható matrac is befért.

Az eszközök töltéséről elöl és hátul is gondoskodtak Type A és Type C csatlakozókkal, valamint a csomagtérben is elhelyeztek egy 12 V-os csatlakozót. Ezenfelül praktikus akasztókkal több helyen is ellátták, így a bekészített akkumulátoros kempinglámpákat is kiválóan el lehetett helyezni éjszakára.

A megfelelő munkavégzéshez tehát minden adott volt, munkaidő leteltével pedig az erdő mellett, friss levegőn, kényelemben, hatalmasat lehetett aludni az autóban – feltöltődve tudjuk kezdeni a következő napot. Ezekben a kalandokban kiváló társ a Qashqai, egy nagyon jó minőségű autó lett, tele olyan praktikus ötlettel, amin látszik, hogy a felhasználók kedvében szeretnének járni.

 

A szabadság nem csak a mobilitás szempontjából fontos, hanem egy autó vásárlásánál az anyagi természetű dolgokat is érdemes figyelembe venni. A Nissan odafigyelt erre is és az Euroleasinggel együttműködve, fix 0%-os THM-mel rendelkező, kedvező finanszírozási opciót is lehetővé tesznek (Nissan Qashqai Tekna, Tekna+ és N-Connecta modellekre).

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette a Nissan megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.