…és akkor elégettem a fiam összes luxusautóját

2017.06.02. 14:10
15 hozzászólás

Szuper sztorit szúrt ki a Jalopnik a New York Post tegnapi cikkében. A Post Szaddám Huszein utolsó napjairól ír, őrzői mesélnek a kivégzésére váró diktátorról. Például arról hogyan élt kis puritán börtöncellájában, hogyan szívta szivarjait a Fidel Castrótól tanult technikával, vagy arról, hogy nem ette meg a reggeli omlettet, ha szakadt volt. A legérdekesebb mégis az őrökhöz való viszonya, akiket folyamatosan traktált anekdotáival.

Szadám Huszein legidősebb fiával, Udajjal
Szadám Huszein legidősebb fiával, Udajjal

Szaddám őszintén érdeklődött őrzőiről, azok családjáról – egyikük feleségének még verset is írt. Sok őrnek volt gyereke, és az akkor már bőven nagypapakorú, 69 éves Szaddam úgy érezte, meg kell osztania velük nevelési tanácsait. Itt érdemes kikanyarítani a történetet Szaddám gyerekeire. Volt belőlük öt, s köztük egy hírhedt nagypályás pszichopata és autógyűjtő, Udaj. Szaddám legidősebb fia, akiről rengeteg rémtörténet kering, és mind közül a legőrültebb, hogy az egyiptomi elnök feleségének tiszteletére rendezett partin egy elektromos késsel (valószínűleg kenyérszeletelővel), a vendégek szeme láttára megölte apja személyes ételkóstolóját.

Amerikai katona pózol Udaj Gemballa tuningos BMW 635CSi-jével
Amerikai katona pózol Udaj Gemballa tuningos BMW 635CSi-jével

Szóval Szaddám a halálsoron osztogatta anekdotáit életéről az őrségnek. A történetek egy része apai tapasztalatokról, a gyereknevelésről szóltak, amolyan tanácsként egy sokat látott öregembertől. Például elmesélte az őröknek, hogy Udaj egyszer szörnyű hibát követett el, ami nagyon feldühítette.

Nagyon dühös voltam rá és elégettem minden autóját” – szólt a fegyelmezéssel kapcsolatos emlék.

Vadul nevetve mesélte, milyen örömmel nézte a poklot – emlékszik vissza az autóégetős sztorira az egyik őr, akinek Jerry Springer, a családi drámás trash showműsorok királya jutott eszébe a hallottaktól.

Udaj Ferrari F40-ese az iraki vidéken
Udaj Ferrari F40-ese az iraki vidéken

Hogy a már említett kóstoló-mészárlás (az esetről köztudott, hogy Udaj elvágta vele magát az apjánál) volt-e az autóégetést kiváltó hisztéria, nem világos. A Post szerint egy partin történt lövöldözés volt az ok, ahol Udaj többeket lelőtt kedvtelésből, és sokakat megsebesített, többek közt apja egyik féltestvérét is. Lehetett bármelyik, sőt, bármi más is.

Miután kegyvesztett lett apjánál, megkapta az Iraki Olimpiai Bizottság és az Iraki Futball Szövetség vezetői posztját. Itt például úgy tartott rendet, hogy a gyengén teljesítő sportolókat kérdés nélkül megkínoztatta. Udaj pszichopatasága apja hatalmának hála következmények nélkül szárnyalhatott Irakban. Nemierőszakairól, kedvtelésből elkövetett emberöléseiről és kínzásairól végtelen számú beszámoló szól, a róla készült dokufilmek szerint pedig egyetlen határt ismert, és az az apja mérge volt. Hogy valami jót is mondjuk róla, tényleg nagy autóbolond volt.

Katonanő póza és Uday rózsaszín Porschéja
Katonanő póza és Uday rózsaszín Porschéja

Úgy tudni, Udaj nagyjából 1200 luxusautót halmozott fel élete alatt. Csak Bugattiból négy volt neki, de gyűjteményében voltak Porschék, Ferrarik (Testarossa, F40, F50, Maranello), Lamborghinik, Rolls-Royce-ok, rengeteg Mercedes, régiségek és nyilván még sok más drágaság, állítólag még egy McLaren F1 is. Hogy ezekből mi volt meg neki a nagy gyereknevelés idején, és hogy abból hányat sikerült porrá égetni a papának talán már sosem derül ki. Tudni viszont, hogy Udaj ügyesen bújtatott el dolgokat, így az autókat is, sokat valószínű még apja elől is.

Azután, hogy Udajt 2003 júliusában testvérével együtt szétlőtték az amerikai erők Moszulban, az országban szerteszét (családi palotáknál, titkos mélygarázsokban...) tartott autói lassacskán előkerültek és széthordta őket az iraki nép. Öt éve például egyben került elő gyűjteménye egyik éke, egy Ferrari F40 Erbílből, egy poros észak-iraki városkából. A háború idején még egy Lamborghini-ritkaságot, egy LM002-t is találtak a megszálló erők. Azt amerikai katonák robbantották bele a levegőbe kedvtelésből, de arról a történetről Orosz doki már írt egyet idén tíz éve.

Grátisz videó zárásként: Udaj egy vidám pillanatában: