A következő állomás az északi pólus

2017.11.20. 18:02
3 hozzászólás

Itt az első hó, így pont illik ide az a hír, hogy véget ért a Burlak második kiadásának tesztútja. A következő út már az Északi-sarkra megy. Ennek örömére kiadták a teljes útról készült filmet (oroszul tudók előnyben). Bónuszként a korábban látott zöld előd (az egy terepjáró nem terepjáró-szellemében nem járnak egyedül) mellett egy darabon feltűnik egy konkurens cég mindentjárója, a csőrös Fjodor. Ebben akad pár érdekes megoldás, mint például a fafűtésű kályha, a fűtés miatt. Minden van a filmben a jó eséllyel végleg elakadt Ural-tól kezdve a már megszokott futómű-problémákon át (mínusz sokban azért könnyen törik a fém) az indítási nehézségekig. 

Például 16:30 körül, amikor az erdő közepén épp próbálnak kilógva ellensúlyozva nem beborulni a fák közé, és hirtelen elmegy az áram. Ekkor egy 80 amperos biztosítékból szállt ki a működtető füst. 38:40-kor a Burlak fog egy követ, ami kicsit elhajlítja az első futóművet – ezt spontán rántópadként a Fjodorral húzzák helyre. Sajnos nem örülhettek túl sokáig: később (41:40) az Ilim folyón való haladás közben félig beszakadnak, és a kiszabadulás során megint megadta magát, de most törés lett a vége.

Talán a legmeglepőbb eset a 49. perc körül következik be, amikor a semmi közepén a hóesésben szembegyalogol egy házaspár, akiknek ez a túra a nászútjuk. Kicsit később pedig egy sítalpas hegymászó csapattal is összefutottak. Később kiváló példáját láthatjuk, hogy kelljünk át az Uralon egy szál hegymászókötél segítségével. 1:05-nél egy kis konyhai kitérőn láthatjuk a menüt, ami túlnyomórészt konzervből és frissen sült kenyérből áll. Ez utóbbi oka, hogy az összetevők jobban elállnak, mint a késztermék.

Végül a Kara tenger jeges partján (1:22) egy spontán jégbeszakadással kezdtek, ahol a csapat bemutatta, mihez kezdjünk a csörlővel, ha csak jég van körülöttünk. Erre a tudásra később is szükség volt, amikor a vízen járás után próbált kievickélni a hatkerekű a partra.

A Burlak korábbi kalandjai és fejlesztési állomásai

Kezd alakot ölteni a szörny
Oda mennek vele, ahol nemhogy út, de néha még szárazföld sincs.
Mocsárban csapatni az orosz tajgán
Verseny a tájon, ahova nem éri meg aszfaltutat építeni. Az ide való járműveknél nem a szép formaterv az elsődleges.