Castrol Edge – a csúcsgépek motorolaja

2008.09.08. 02:10
A Castrol kifejezetten a nagy teljesítményű, csúcsra járatott motorok kenésére fejlesztette ki a teljesen szintetikus Edge motorolaj családot. Az ajánlat elsősorban a sportosan vezetőknek szól, akik teljesen kiautózzák a motor tartalékait, de persze minden olyan autós élvezheti az Edge motorolajok nyújtotta különleges előnyöket, aki szereti-óvja járművét.

Régóta tudjuk, hogy a „minőségi” és az „átlagos” közötti különbség szélsőséges körülmények között válik nyilvánvalóvá. A kenéstechnikában a kimagasló minőséget azok a motorolajok képviselik, amelyek még a csúcsterhelés közelében dolgozó motoroknak is hosszú élettartamot, tartósan jó kondíciót képesek biztosítani. A Castrol Edge családot kifejlesztő Pangbourne-i (Anglia) mérnökcsapat elsődleges feladata az volt, hogy megalkossa és tesztelje azokat a kenőanyag-receptúrákat, amelyek kiállják a próbát a legszélsőségesebb körülmények között is. A tesztelésen kitűnően teljesítő változatokból a Castrol azért alakított ki egy teljesen új, komplett motorolaj családot, mert a mai sokféle motorkonstrució által támasztott eltérő követelményeket egyetlen termékkel már nem lehet kielégíteni. Az Edge család tagjait a fejlesztés során különféle kemény próbáknak vetették alá, többek között az alábbi teszteket is elvégezték:

„Hideg” teszt

Az egyik leglényegesebb, hogy motorindítás után az olaj a lehető leggyorsabban eljusson minden alkatrészhez, hiszen már közepes, 2400-as percenkénti fordulatszámon is 60-szor fordul meg minden másodpercben a főtengely, 30-szor pedig a vezértengely a csapágyazásában. A motorolajok közötti különbség hidegben igen szembeötlő, hiszen, ha a dermedt motorolaj nem jut el időben és kellő mennyiségben az illesztett alkatrészekhez, azonnal intenzív kopási folyamat indul el. A Castrol hidegkamrájában bebizonyosodott, hogy a -60°C dermedéspontú Edge Sport 0W-40 fogcsikorgató hidegben is hígfolyós marad: indítás után másodpercekkel gyorsabban jut el a nagy terhelésű motoralkatrészekhez, mint a hasonló kategóriájú más termékek, és hidegen is biztosítja a megfelelő kenést.

Kiemelkedő hidegtulajdonságú termékek:
Edge 0W-30
Edge Turbo Diesel 0W-30
Edge Sport 0W-40

Kopásteszt melegen

A jó motorolajnak nemcsak hidegben, hanem üzemmelegen és a csúcsterhelésre jellemző túlhevült állapotban is kimagasló kenési tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A Castrol speciálisan nehezített körülmények között működő vezérműtengelyen tesztelte az Edge 5W-30 kopáscsökkentő hatását. A hőmérsékletet 40 °C és 130°C között változtatták, és a teszt végén a radioaktív „nyomjezővel” ellátott fémrészecskék mennyiségét mérték az olajban. A teszt alapján az egyébként kimagasló súrlódáscsökkentő képességgel is rendelkező Edge 5W-30 minden hőmérséklet tartományban kedvezően alacsony kopásértékeket produkált.

Kiemelkedő kenési biztonságot nyújtó Edge termékek:
Edge 10W-60
Edge Sport 10W-60
Edge 5W-30
Edge TD 5W-40

Üzemanyag-takarékosság

A költségek és a környezetvédelem szempontjából egyre inkább előtérbe kerül, mennyi üzemanyagot fogyaszt az autó, ezért az Edge termékek között vannak kiemelkedő súrlódáscsökkentő képességű változatok is. A teljesen szintetikus alapolajból készülő Edge TD 0W-30 használata több, mint 2%-os fogyasztáscsökkenést eredményez a szokványos, SAE 15W-40-es referenciaolajhoz képest.

Kiemelkedően üzemanyag-takarékos Edge termékek:
Edge 0W-30
Edge TD 0W-30
Edge 5W-30

A Castrol Edge választékban minden olyan új termék helyet kapott, amely magas szinten teljesíti a sportosan használt, nagy teljesítményű korszerű személyautók kenési igényeit.

További információ:
Castrol Hungária Kft.
2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 11.
Tel: +36 23 505 350, Fax: +36 23 505 351
E-mail: informacio@castrol.com
Internet: www.castrol.hu